Γουίμπλεντον (τουρνουά τένις). Αγγλικές ιστορίες

wimbledon-tournoua-tennis-agglikes-istories


Υπάρχει κάτι στο Γουίμπλεντον που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα τουρνουά. Η παράδοση συναντάει τη σύγχρονη εποχή σε ένα από τα διασημότερα θεάματα στον πλανήτη. Από το 1877, που άνοιξε τις πύλες του στο νέο άθλημα του τένις το "All England Croquet and Lawn Tennis Club", μέχρι το 2021 η ιστορία συνεχίζεται


Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που συναντάει κανείς στο Γουίμπλεντον, που σε γυρίζουν δύο αιώνες πίσω και κάνουν το φημισμένο τουρνουά διαφορετικό από τα υπόλοιπα Γκραν Σλαμ.


Για αυτό συνιστούμε ανεπιφύλακτα να πραγματοποιήσετε ένα ταξιδάκι στο Λονδίνο τέτοια εποχή για να διαπιστώσετε με τα μάτια σας τι εστί Γουίμπλεντον.


Ο περίφημος βρετανικός καιρός αναμένεται να δώσει και φέτος... ρέστα. Η βροχή θα πέφτει ακατάπαυστα τις δεκαπέντε (από αύριο) επόμενες μέρες και θα διακόπτει τις προσπάθειες των αθλητών. Αυτό είναι το πρώτο εκνευριστικό στοιχείο.


Η επιφάνεια των κορτ είναι καλυμμένη με γρασίδι. Οι Άγγλοι προσέχουν ως κόρη οφαθλμού τα γήπεδα αυτά. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου ειδικό συνεργείο περιποιείται το χορτάρι, με επικεφαλής τον κηπουρό που διατηρεί σε άριστη κατάσταση τον βασιλικό κήπο στο Μπάκινγχαμ.


Τα γήπεδα χρησιμοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς από τα μέλη του κλαμπ, εκτός από το κεντρικό κορτ και το γήπεδο νούμερο ένα. Τα επίλεκτα αυτά γήπεδα παραμένουν κλειστά.


Μάχη μπροστά στα γκισέ


Κράτηση εισιτηρίων δεν γίνεται, πλην ελαχίστων περιπτώσεων οι φίλαθλοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ώρες σε ουρές χιλιομέτρων για να εξασφαλίσουν το "μαγικό" χαρτάκι.


Όλοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν αγώνες στα δύο μεγαλύτερα γήπεδα, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να σταθούν μπροστά στα γκισέ πριν ξημερώσει. Για αυτό οι περισσότεροι κοιμούνται σε υπνόσακους.


Οι διοργανωτές δεν επιτρέπουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των αγώνων μετά τη δύση του ήλιου. Κανένα γήπεδο δεν διαθέτει προβολείς.


Οι εκκεντρικές εμφανίσεις και ενδυματολογικές επιλογές δεν έχουν θέση στο Γουίμπλεντον. Το λευκό χρώμα είναι το μοναδικό που επιτρέπεται ως βασική επιλογή. Τα υπόλοιπα χρώματα δεν έχουν θέση, όπως επίσης και οι αποκαλυπτικές εμφανίσεις, γιατί ο πέλεκυς πέφτει βαρύς.


Οι περσινοί νικητές Ρότζερ Φέντερερ και Μαρία Σαραπόβα θα ανοίξουν φέτος το πρόγραμμα και θα δώσουν όλα τους τα παιχνίδια στο κεντρικό γήπεδο, όπως συνηθίζεται και είναι η τιμή των διοργανωτών προς τους νικητές.


Αν εξαιρέσουμε τις τηλεοπτικές κάμερες, τα κομπιούτερ και το έμψυχο δυναμικό, το ενδιαφέρον των διοργανωτών είναι τα πάντα να θυμίζουν την πρώτη διοργάνωση το 1877.


Από τον πρώτο νικητή Σπένσερ Γκορ, που αναδείχθηκε πρώτος ανάμεσα σε 22 συμμετέχοντες έως τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ.


Στο πέρασμα των χρόνων


Απο τους 200 θεατές που πλήρωσαν ένα σελίνι για να σταθούν μάρτυρες στον πρώτο τελικό έως τις αρκετές χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι θα περιπλανηθούν στους διαδρόμους τρώγοντας (ακριβές) φράουλες με σαντιγύ, τη σπεσιαλιτέ του Γουίμπλεντον.


Όλα αυτά τα χρόνια οι αθλητές που το στυλ τους ήταν το σερβίς βολές κυριαρχούσαν στο Γουίμπλεντον. Θυμηθείτε τον Πιτ Σάμπρας, τον Τζον Μάκενρο, τον Μπόρις Μπέκερ.


Οι εποχές άλλαξαν οι σύγχρονοι μιμητές του Μπγιόρν Μποργκ, που παίζουν απο τη βασική γραμμή κυριαρχούν. Ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Αυστραλός νικητής του 2002 Λέιτον Χιούιτ, ο Άντι Ρόντικ.


Το επιτυχημένο σερβίς παίζει μεγάλο ρόλο στο χορτάρι. Η μπάλα κινείται σε μεγάλη ταχύτητα, εκείνοι και εκείνες που έχουν μακριά άκρα έχουν το πλεονέκτημα.


Φαβορί υπάρχουν πάντα στα χαρτιά. Οι μπουκμέικερς δίνουν φαβορί στους άνδρες τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ, τον μοναδικό που εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις επτά κατακτήσεις του "χρυσού" τροπαίου του Πιτ Σάμπρας.


Οι Άγγλοι σταυρώνουν τα δάχτυλα τους, μήπως φέτος είναι η χρονιά που ένας συμπατριώτης τους θα κατακτήσει το τρόπαιο. Ο Τιμ Χένμαν έχει φτάσει τέσσερις φορές στην καριέρα του στα ημιτελικά και περιμένει να του χαμογελάσει η τύχη.


Τελευταία φορά που γηπεδούχος πανηγύρισε την κατάκτηση του Γουίμπλεντον ήταν το 1977 όταν η Βιρτζίνια Γουέιντ κατέκτησε το τρόπαιο στις γυναίκες, τη χρονιά που το τουρνουά έσβηνε τα εκατό κεράκια του.


Οι ελπίδες της χώρας μας βασίζονται στους ώμους της Λένας Δανιηλίδου. Η τελευταία βρίσκεται στο κάτω μέρος του ταμπλό και αντιμετωπίζει στον πρώτο γύρο το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, τη Βελγίδα Ζιστίν Ενίν Αρντέν.