Γιατί η Uefa είναι ελαστική με την Τουρκία άραγε;

giati-i-uefa-einai-elastiki-me-tin-tourkia-arage

Σίγουρα θα θυμάστε το περιστατικό που συνέβη τον Οκτώβριο του 2019 στην αναμέτρηση των εθνικών ομάδων μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας για τα προκριματικά του Euro 2020, όπου η κόκκινη αρμάδα σε εκείνο το ματς εξασφάλισε το εισιτήριο για την παρούσα διοργάνωση και θέλησε να πανηγυρίσει τούτο το συμβάν με ένα αλλόκοτο τρόπο που δεν συνάδει με τις ηθικές αρχές που διέπει το ποδόσφαιρο, δηλαδή οι παίκτες της Τουρκίας, μετά το πέρας του αγώνα κατευθύνθηκαν στην εξέδρα των φιλάθλων και πανηγύρισαν στρατιωτικά, δίνοντας την αίσθηση πως θέλουν να περάσουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα, αφού εκείνες τις μέρες ο τουρκικός Στρατός είχε εισβάλει στη Συρία.

Παρόλο που την επόμενη μέρα, η Uefa άφησε να εννοηθεί πως θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να τιμωρηθεί η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Τουρκίας. Εν τούτοις μέχρι τώρα, όχι μόνο δεν έπραξε τα δέοντα, τουναντίον σφυρίζει αδιάφορα, αφήνοντας την ατιμώρητη. Βέβαια θα αναρωτηθείτε, γιατί πρέπει ντε και καλά να επιβληθεί τιμωρία στους γείτονες μας, για μία επιπόλαια κίνηση της στιγμής, αφού απλά θέλησαν να δείξουν αυτόν τον παράξενο τρόπο την ένδειξη συμπαράστασης στους συμπατριώτες τους που πολεμούν στη Συρία. Άλλωστε το ίδιο θα έκαναν, και άλλες αν βρίσκονταν στην ίδια θέση.

Θα σας το θέσω όσο πιο απλά γίνεται, με απώτερο σκοπό να γίνω κατανοητός από την πλειονότητα των αναγνωστών που διαβάζει το παρόν άρθρο. Αν εξετάσουμε το όλο ζήτημα, με ψύχραιμη και αντικειμενική ματιά, τότε εύκολα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως είναι αδιανόητο να μπλέκουμε τον αθλητισμό με τις πολιτικές μας πεποιθήσεις, όσο φορτισμένοι και αν είναι οι αθλητές από το εκάστοτε θερμό γεγονός που μαστίζει την πατρίδα τους, διότι αυτή η ελαστικότητα ενδεχομένως να δώσει τα περιθώρια στους επιτήδειους να εργαλειοποιήσουν κάτι αγνό και ηθικό, όπως είναι τα ιδανικά το αθλητισμό, και να το μιμηθούν οι υπόλοιποι συναθλητές, αφού πλέον θα υπάρχει προηγούμενο.

Κατά την προσωπική μου άποψη είναι τραγικό λάθος η Uefa να είναι ελαστική με την Τουρκία, αν δεν θέλει να χάσει το κύρος και το σεβασμό όλης της Ευρώπης από τα περίεργα καμώματα της, επειδή ίσως δεν θέλει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο σε μία φευγαλέα επιπολαιότητα, αλλά κάτι τέτοιο ομολογουμένως ενδέχεται να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και τα κακά παιδιά του ποδοσφαίρου να εκμεταλλευτούν αυτήν την αδυναμία. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.