Οι Μίδες των σπορ

oi-mides-ton-sports


Την ώρα που εμείς προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε χρήματα να πληρώσουμε την εφορία μας, ορισμένοι συνάνθρωποι μας δεν έχουν τα ίδια προβλήματα. Βέβαια έχουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από ότι εμείς, ξοδεύουν σαφώς πολύ περισσότερα για αξεσουάρ, αλλά πάντα τους μένουν ορισμένα εκατομμύρια (δολάρια) στην τσέπη.


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το οικονομικό περιοδικό "Φορμπς" σε ειδικό τεύχος ανέδειξε τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητών. Τρομερές αλλαγές δεν υπάρχουν, αλλά καλό θα ήταν να τους γνωρίσουν κι αυτοί που δεν τους ξέρουν.


Χαλίφης στη θέση του χαλίφη


Στα 18 του είχε την τιμή να αποκαλεί τον Μάικλ Τζόρνταν με το μικρό του. Ο γκόλφερ Τάιγκερ Γουντς έχει κερδίσει εξήντα τουρνουά σε λιγότερο από δέκα χρόνια και στο τέλος κατάφερε να ξεπεράσει τον "Air" τόσο σε αποδοχές, όσο και δημοτικότητα.


Στα 29 του χρόνια και έχοντας περάσει τη μεγαλύτερη λειψανδρία σε κατάκτηση τίτλων στην καριέρα του ο Αμερικάνος είδε τους τραπεζικούς του λογαριασμούς να "φουσκώνουν" κατά 87 εκατομμύρια δολάρια. Όχι και άσχημα.


Άξιο λόγου είναι ότι ο σούπερ σταρ του γκολφ έρχεται δεύτερος στη λίστα των 100 κορυφαίων διασημοτήτων στον πλανήτη, πίσω από την Αμερικανίδα παρουσιάστρια τοκ σόου (η βασική της δουλειά) Όπρα Γουίνφρεϊ.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τη δημοτικότητα, την τηλεθέαση, τις οικονομικές απολαβές και τις περισσότερες εμφανίσεις στα ΜΜΕ.


Ο Τάιγκερ και οι άλλοι


Με αρκετά εκατομμύρια διαφορά στη δεύτερη θέση έχει βγάλει ρίζες τα τελευταία χρόνια ο "πολύς" Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος εκπροσωπεί ένα σπορ, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αμερική.


Στην τρίτη θέση και τέταρτη θέση ακολουθούν δύο αθλητές, οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί στο ελληνικό κοινό. Πρόκειται για τον Αμερικάνο πυγμάχο (όχι στα βαρέα βάρη) Όσκαρ Ντε Λα Χόγια με 38 εκατομμύρια δολάρια και στην τέταρτη ο αμυντικός των Ατλάντα Μπρέιβς Μάικλ Βικ με ετήσιες αποδοχές της τάξης των 37.5 εκατομμυρίων δολαρίων.


Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Σακίλ Ο' Νιλ των Μαΐάμι Χιτ είναι ο πέμπτος πλουσιότερος αθλητής στον κόσμο, αφού βγάζει 33.4 εκ. δολάρια και ο άλλοτε ισόβια πρώτος στη σχετική λίστα, Μάικλ Τζόρνταν εξακολουθεί να εισπράττει τα κέρδη μίας μοναδικής καριέρας με 33 εκ. δολάρια.


Ποιος θα του το έλεγε του Ντέιβιντ Μπέκαμ ότι θα τρύπωνε με τους κορυφαίους χάρη στις πάμπολλες διαφημιστικές καμπάνιες που πραγματοποιεί.


Ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας κερδίζει από τη Ρεάλ Μαδρίτης και απο άλλες ασχολίες του περίπου 32.5 εκ. δολάρια.


Παρά τα πρόσφατα προβλήματα με την αμερικάνικη δικαιοσύνη, που έγιναν αιτία να διακοπεί η συνεργασία του με εταιρεία γαλακτοκομικών ειδών, ο Κόμπι Μπράιαντ εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά, χάρη στα 28.8 εκ. δολάρια, που πηγαίνουν στο σπίτι.


Στην ένατη θέση ισοβαθμούν δύο ετερόκλιτες φιγούρες, οι οποίοι έχουν βρει την κατάλληλη ισορροπία πάνω στους δύο τροχούς (ή ρόδες).


Ο ποδηλάτης Λανς Άρμστρονγκ και ο παγκόσμιος πρωταθλητής στη μοτοσυκλέτα Ιταλός Βαλεντίνο Ρόσι, μπορεί να μοιράζονται την ίδια θέση, αλλά όχι και τα 28 εκατομμύρiα δολάρια που κερδίζει ο καθένας.


Να και τα κορίτσια


Οι γυναίκες βρίσκονται πιο χαμηλά στη λίστα με τους πλουσιότερους εκπροσώπους του αθλητισμού. Σε αυτή συναντάμε όμως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια τέσσερις τενίστριες και μία παίκτρια του γκολφ.


Την έκπληξη έκανε η Ρωσίδα κάτοχος του Γουίμπλεντον Μαρία Σαραπόβα. Τι κι αν ο διεθνής Τύπος της καταλογίζει ότι ο πατέρας της την αναγκάζει να υπογράφει όποιο συμβόλαιο της προσφέρουν.


Με 18.2 εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα κανείς δεν μπορεί να κακολογήσει τη 18χρονη Ρωσίδα, που έχει υπογράψει και συμβόλαιο με πρακτορείο μόντελινγκ.


Οι άλλοτες βασίλισσες του Box office στο τένις αδερφές Γουίλιαμς χάνουν συνέχεια χρήματα και δημοτικότητα. Η Σερένα κέρδισε το Όπεν της Αυστραλίας τον Ιανουάριο, αλλά τα 12.7 εκατομμύρια δολάρια που κέρδισε την περασμένη χρονιά δεν θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές.


Η αδερφή της Βένους περιορίστηκε στα 6.5 εκατομμύρια δολάρια, τι κι αν κάποτε το συμβόλαιο της με εταιρεία αθλητικών ειδών, της απέφερε οκτώ εκατομμύρια δολάρια.


Ανάμεσα στις αδερφές από το Κρόμπτον της Καλιφόρνια βρίσκεται η κορυφαία εκπρόσωπος στο γυναικείο γκολφ, Σουηδέζα Ανίκα Σόρενσταμ με 7.3 κερδισμένα εκατομμύρια δολάρια.


Τη λίστα των γυναικών κλείνει το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης Λίντσεϊ Ντάβενπορτ με έξι εκατομμύρια δολάρια. Η Καλιφορνέζα τα τελευταία δέκα χρόνια βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις των επίλεκτων γυναικών.


Όλοι οι παραπάνω πληρώνουν υπέρογκα ποσά στην εφορία. Για αυτό οι περισσότεροι επιλέγουν ως βάση τους φορολογικούς "παράδεισους" της Φλόριντα, της Καλιφόρνια και του Μόντε Κάρλο.