Το el clasico είναι εδώ

to-el-clasico-einai-edo


Από όλα τα ντέρμπι του κόσμου λίγα (μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού) είναι αυτά που οι δύο ομάδες έχουν να χωρίσουν κάτι ουσιαστικό πέραν του ποδοσφαίρου, με την διαμάχη τους ταξιδεύει πολύ πίσω στο χρόνο και η αντιπαλότητα να μεταφράζεται σε... μίσος.


Το ζευγάρι Ρεάλ Μαδρίτης Μπαρτσελόνα είναι ένα από αυτά και μάλιστα πολύ ψηλά στη σχετική λίστα. Ποδοσφαιρικός αγώνας που μετατρέπεται σε... μάχη πόλεων αλλά όχι με την έννοια της βίας, ούτως η άλλως οι Ισπανοί δεν φημίζονται για κάτι τέτοιο.


Ιστορικά η κόντρα του ποδοσφαίρου


Μαδρίτη και Καταλονία είναι στα... μαχαίρια σχεδόν από την αρχή του προηγούμενου αιώνα. Για να λύσουμε και να ρίξουμε φως στην κόντρα θα πρέπει να βρούμε την άκρη του νήματος, που την συναντάμε περίπου στο 1920.


Ο τότε μονάρχης, Αλφόνσο ΧΙΙΙ, τη βασιλική σφραγίδα της έγκρισης στην Μαδρίτη, με τους Καταλανούς να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους από αυτό το είδος μεροληψίας. Η πραγματική “κόντρα” όμως που έφερε τα πράγματα εκεί που είναι σήμερα, είναι ο εμφύλιος του 1936. Πόλεμος που κράτησε τρία χρόνια και ξεκίνησε λόγω της αντίσταση που προέβαλαν οι πόλεις της Καταλονίας στον δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο (οπαδός της Ρεάλ).


Στο τέλος ο Φράνκο εκδίωξε και κατέλαβε την Καταλονία με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που οι Γκεστάπο επιβλήθηκαν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Στην πραγματικότητα ο μόνος χώρος ελευθερίας όπου οι Καταλανοί μπορούσαν να μιλήσουν χωρίς φόβο, ήταν το "Λε Κορτ", όταν έπαιζε η Μπαρτσελόνα. Ο Φράνκο σύνεδεσε το όνομα του με την Ρεάλ Μαδρίτης, την περίοδο που η ομάδα μεσουρανούσε την δεκαετία του 50' – 60' με Ντι Στέφανο και Πούσκας.


Το αποκορύφωμα του... μίσους ήρθε αμέσως μετά το θάνατο του δικτάτορα το 1975, όταν και η ελευθερία της άποψης και του λόγου αποκαταστάθηκαν και ο φόβος της κρεμάλας έφυγε, η κόντρα πήρε τεράστιες διαστάσεις έντασης και βίας. Όλο αυτό το μίσος όπως ήταν φυσικό μεταφέρθηκε και στο πιο λαϊκό άθλημα το ποδόσφαιρο, με τα ΜΜΕ της εποχής να το συντηρούν με δημοσιεύματα κατά της άλλης πόλης.


Στο χορτάρι θέαμα και όχι... μίσος


Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δύο ομάδες προσφέρουν πολύ θέαμα και γκολ. Εκτός των όποιων διαφορών υπάρχουν το μίσος και το παρελθόν δίνουν τη θέση στο ταλέντο και το ΠΟΔΣΦΑΙΡΟ όταν αυτές οι δύο ομάδες βρίσκονται αντιμέτωπες στο χορτάρι.


Παραπάνω από έναν αιώνα τα classicos συναρπάζουν τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. Από το 1902 μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 228 αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων σε όλες τις διοργανώσεις. Η “Μπάρτσα” έχει 94 νίκες, η Μαδρίτη 86, ενώ 48 αγώνες έχουν λήξει ισόπαλοι. Οι “μπλαουγκράνα” έχουν πετύχει 394 τέρματα και έχουν δεχτεί 379. Η Μπαρτσελόνα έχει επιβληθεί στην έδρα της αντιπάλου 25 φορές, έναντι 22 της Μαδρίτης. Οι “μερένγκες” υπερισχύουν στις νίκες στο πρωτάθλημα αφού έχουν 65, έναντι 57 της Μπάρτσα. Το αξιοσημείωτο είναι πως μόνο 26 αγώνες έχουν λήξει ισόπαλο.


Οι Έλληνες barcelonistas


Το athlitikanea.gr βρήκε τους οργανωμένους φίλους της Μπαρτσελόνα στην Ελλάδα και συζήτησε με ένα από τα ιδρυτικά στελέχη, το Νίκο Καραμάνο, τους για τον επερχόμενο classico. Η συνάντηση έγινε στο BAR 24 (Υμηττού 79-81) το νέο μέρος συνάντησης των απανταχού sportfan.


Το Σάββατο το βράδυ η αναμέτρηση στο "Μπερναμπέου" θα έχει την τιμητική του καθώς ο αγώνας θα μεταδοθεί από τέσσερις οθόνες plasma και μία γιγαντοοθόνη αφού το θέαμα σε τέτοια παιχνίδια δεν χωράει μόνο σε μία.


Τα παιδιά σε λίγες μέρες αναμένεται να πάρουν και τα επίσημα χαρτιά από το κράτος για τον σύνδεσμο που έχουν δημιουργήσει με πολύ μεράκι και μία νίκη επί της Ρεάλ το Σάββατο θα ήταν το καλύτερο δώρο. Ο σύνδεσμος αριθμεί αυτή τη στιγμή 135 άτομα, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για πάνω από 170 όταν έρθει και η... σφραγίδα.


Το el clasico βρίσκεται πολύ κοντά πως βλέπεις εσύ την αναμέτρηση του Σαββάτου;


Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και να πούμε κάτι από τώρα για ένα μεγάλο παιχνίδι που έρχεται στην αρχή της χρονιάς. Εμείς παίζουμε εκτός έδρας και η Ρεάλ θα έχει το άγχος, όπως αντίστοιχα θα το έχουμε εμείς στο δεύτερο γύρο. Η Μαδρίτη θα χάσει περισσότερα σε περίπτωση που δεν πάρει τη νίκη. Βρίσκεται πίσω από την Μπαρτσελόνα στην βαθμολογία και μία πιθανή ήττα στο “Μπερναμπέου” θα προκαλέσει τριγμούς στην ομάδα, οπότε το άγχος μεγαλώνει για ένα αποτέλεσμα. Δεν λέω πως οι παίκτες της Μπάρτσα δεν θέλουν το παιχνίδι ή δεν θα παλέψουν για να το πάρουν. Πρόκειται για ένα el clasico και η νίκη είναι κάτι που το θέλουν και οι δύο.


Η Μπαρτσελόνα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση αγωνιστικά και τα οι τελευταίες επιτυχίες στο “Καμπ Νου” έχουν ανεβάσει την ψυχολογία ων ποδοσφαιριστών. Τα αστέρια της ομάδας βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και... τραβάνε περισσότερο από ότι τα αντίστοιχα της Ρεάλ. Το μόνο ερωτηματικό για την ομάδα μου είναι ο Ολεγκέρ που θα αγωνιστεί δεξιά για πρώτη φορά σε μεγάλο παιχνίδι και αυτό είναι ένα ρίσκο. Στον αντίποδα η Ρεάλ έχει αμυντικά προβλήματα ενώ η επίθεση της δεν λειτουργεί ακόμα σωστά. Αλλά όλα αυτά δεν μετράνε και τόσο πολύ σε ένα ντέρμπι. Αυτό που θα κρίνει την αναμέτρηση είναι στο πάθος που θα δείξουν οι 22 ποδοσφαιριστές στο χορτάρι. Δίνω ένα 65% για νίκη της Μπαρτσελόνα και ένα 30% στην Ρεάλ. Ισοπαλία δεν βλέπω καθώς οι αναμετρήσεις σπάνια έρχονται “χ”.


Το κεφάλαιο Ροναλντίνιο τι σημαίνει για την ομάδα και εσάς;


Κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα και στην Μπαρτσελόνα το έχουμε μάθει πολύ καλά αυτό με τον Φίγκο. Ο Ροναλντίνιο κάνει πολύ καλό στον σύλλογο εμπορικά και βοηθάει πάρα πολύ στον αγωνιστικό χώρο. Πιστεύω πως έχει καταλάβει που έχει έρθει και πονάει την φανέλα, αλλά δεν πρόκειται να γίνει θεός για εμάς. Όπως είπα και πριν κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα.


Υπάρχει κάποιος παίκτης από τη Ρεάλ που θα ήθελες να δεις στην Μπαρτσελόνα;


Οι παίκτες της Ρεάλ δεν ταιριάζουν στην Μπαρτσελόνα περισσότερο λόγω της ψυχοσύνθεσης της ομάδας. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν παίκτες που μου αρέσουν όπως ο Ζιντάν, ο Ρομπίνιο και ο νεαρός ο Ράμος.


Είναι η “Μπαρτσελόνα” η αδικημένη σε σχέση με την Ρεάλ;


Παλιότερα υπήρχαν ωμές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Σίγουρα υπήρχε αδικία πάντα στην Ισπανία και αν δεν υπήρχε η ιστορία είναι πιθανό να έγραφε άλλα πράγματα. Τον τελευταίο καιρό έχουν αλλάξει τα πράγματα και τώρα πιστεύω πως όλα είναι αρκετά καθαρά.


Ποια είναι η μεγαλύτερη ομάδα της Ισπανίας;


Η Μπαρτσελόνα σαν ομάδα είναι υποδεέστερη αλλά σαν σύλλογος ιστορικά πάντα, είναι ο μεγαλύτερος της Ισπανίας και ίσως του κόσμου. Δεν είμαστε “Μπάρτσα” μόνο για την εικόνα της στον αγωνιστικό χώρο αλλά και για το κοινωνικό της πρόσωπο, που την κάνει ιδιαίτερη.


Γιατί Μπαρτσελόνα;


Για όλους εμάς που δημιουργήσαμε την Penya Barcelonista de Atenas η γνώση της ιστορίας και της κουλτούρας της Καταλανίας είναι απαραίτητο συστατικό για την ευρύτερη κατανόηση της ύπαρξης και του μεγαλείου του ίδιου του συλλόγου. Δεν είμαστε Μπαρτσελόνα για τους εκατοντάδες σπουδαίους αθλητές που τίμησαν, τιμούν και θα τιμήσουν τη φανέλα της, αλλά κυρίως για αυτό που πρεσβεύει διαχρονικά, για τους κοινωνικούς της αγώνες και την κοινωνική της προσφορά, για τον δημοκρατικό τρόπο που διοικείται, για την παγκοσμιότητα με την οποία αγγίζει τις καρδιές των εκατομμυρίων φίλων της όπου γης.


Τι μπορεί να περιμένει ένα μέλος από το κλαμπ;


Ένα μεγάλο πλέγμα δικαιωμάτων τα περιμένει όπως η κάρτα μέλους, η απόκτηση ηλεκτρονικής θυρίδας με την μορφή "το όνομά σας@barcelonistas.gr",η ενημέρωση με SMS για τα νέα της ομάδας,η συμμετοχή στα ταξίδια του συνδέσμου, εκπτώσεις σε καταστήματα που συνεργάζονται με τον σύνδεσμο, μπλούζα του συνδέσμου και πολλά ακόμα που θα ανακαλύψουμε στην πορεία. Όλα αυτά με ένα ετήσιο εφάπαξ κόστος 50 Ευρώ για τους διαμένοντες στον Νομό Αττικής και 20 Ευρώ για τους κατοίκους της υπόλοιπης Ελλάδας και του Εξωτερικού.