Πρωταθλητής με 39 Πρωταθλήματα Ελλάδας στην καλαθοσφαίριση

protathlitis-me-39-protathlimata-elladas-stin-kalathosfairisi


Έφτασε αισίως τα 39 Πρωταθλήματα Ελλάδας στην καλαθοσφαίριση και ακόμη δεν έχει χορτάσει. Ο Παναθηναϊκός έχει θρέψει γενιές και γενιές πρωταθλητών και το athlitikanea.gr κάνει μια αναδρομή για να τους θυμηθεί.


1946: Ο πόλεμος έχει κοπάσει και ο αθλητισμός κάνει και πάλι τα πρώτα του δειλά βήματα. Στο μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρώτο του μεταπολεμικό πρωτάθλημα με τρεις νίκες.


Η ομάδα: Ι. Λάμπρου, Μ. Πανταζόπουλος, Τ. Νικολαϊδης, Γ. Νικολαϊδης, Θ. Καραδήμος, Στ. Αρβανίτης.


1947: Δεύτερο συνεχές πρωτάθλημα για το τριφύλλι, το οποίο αναδεικνύεται πρώτο στην Αθήνα και τον Πειραιά με μία μόνο νίκη από τη ΧΑΝΘ, ενώ στο πανελλήνιο ισοβαθμεί με τον Σπόρτινγκ, τον οποίο νικά σε αγώνα μπαράζ 37-30. Η ομάδα: Γ. Νικολαϊδης 2, Λάμπρου 13, Δημητρακόπουλος 2, Τ. Νικολαϊδης 11, Πανταζόπουλος 4, Αρβανίτης 4.


1950: Τρία χρόνια μακριά από την κορυφή του ελληνικού μπάσκετ, αλλά η ένταξη του Φαίδωνα Ματθαίου στο ρόστερ του Παναθηναϊκού του φέρνει και τον τίτλο, τόσο τον τοπικό (με τον Πανελλήνιο 45-34), όσο και τον πανελλήνιο.


Η ομάδα: Λάμπρου, Ματθαίου, Δημητρόπουλο, Αρβανίτη, Μήλα, Καράλη, Πανταζόπουλο, Βιθυπούλια, Θ. Κουκόπουλο, Καλλιγέρη, Θεοφάνη, Παπαθεοχάρη, Γιαζίμη, Γεννηματά.


1951: Ο Παναθηναϊκός μηδενίζεται στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Πασαλιμάνι και χάνει το πρωτάθλημα Αθήνας-Πειραιά. Στο πανελλήνιο όμως, παίρνει την εκδίκησή του και χωρίς να γνωρίσει την ήττα αναδεικνύεται πρωταθλητής.


Η ομάδα: Λάμπρου, Μήλας, Καράλης, Ματθαίου, Αρβανίτης, Καλλιγέρης, Όβεν, Παπαθεοχάρης, Θεοφάνης, Τρύπος, Βιθυπούλιας, Κονίδης, Φιλίππου, Γιαξίμης, Γεννηματάς.


1954: Ο Πανελλήνιος μπορεί να είχε ιδανική ομάδα, αλλά κόντρα στον Παναθηναϊκό τα βρήκε σκούρα και με δύο νίκες οι "πράσινοι" πήραν το πρωτάθλημα.


Η ομάδα: Φ. Ματθαίου, Ν. Μήλας, Αλ. Καράλης, Στ. Αρβανίτης, Γιαξίμης, Βαριάς, Κονίδης, Γιαννόπουλος, Σταματίου, Μαλακατές, Κυμάνης, Κουκόπουλο, Ταβουλάρη, ΄Οβεν.


1961: Ύστερα από επτά χρόνια φαγούρα ο Παναθηναίκός σηκώνει και πάλι το τρόπαιο του πρωταθλητή Ελλάδας. Έξι νίκες και μία ήττα στο Πανελλήνιο και ο τίτλος οδηγείται στα μπαράζ με τους Ηρακλή και Σπόρτινγκ που έχουν ισοβαθμίσει στην πρώτη θέση. Ο "Γηραιός" αρνείται να κατέβει στην Αθήνα, ο Παναθηναϊκός νικάει τον Σπόρτινγκ με 57-52 και το πρωτάθλημα βάφεται πράσινο.


Η ομάδα: Κουκόπουλος, Μακρίδης, Λιάμης, Παναγιωταράκος, Ζάνος, Κουτσούκος, Ταβουλάρης, Παπακωνσταντόπουλος, Μανδηλάρης, Δέδες, Κατσικίδης, Νάκιος, Σιτζάκης.


1962: Η ισοβαθμία τεσσάρων ομάδων στην κορυφή δεν πτόησε τον Παναθηναϊκό, όπου με 6 νίκες και 3 ήττες πήγε στα μπαράζ και νίκησε τον Ηρακλή (71-67) και τον Τρίτωνα (79-70), κατακτώντας τον τίτλο. Η ομάδα: Λιάμης, Ταβουλάρης, Βασιλακόπουλος, Κατσικίδης, Παναγιωταράκος, Ζάνος, Μακρίδης, Αντωνιάδης, Μανδηλάρης, Παναγιωτίδης, Παπαδημητρίου, Κουκόπουλος.


1967: Η Α' Εθνική διανύει τον τρίτο χρόνο ζωής της και ο Παναθηναϊκός με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κολοκυθά, που δεσπόζει στο ελληνικό πρωτάθλημα, κάνει περίπατο και με 21 νίκες και 1 ήττα (από το Παγκράτι) φτάνει στην κορυφή.


Η ομάδα: Κολοκυθάς, Παναγιωταράκος, Πολίτης, Πέππας, Κυρίτσης, Βασιλακόπουλος, Χαϊκάλης, Κουζούπης, Λιαμής, Λεκκάκης, Στεφάνου.


1971: Τη χρονιά που το ποδοσφαρικό τμήμα του Παναθηναίκού φτάνει στον τελικό του Γουέμπλεϊ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το μπάσκετικό με προπονητή τον Κώστα Μουρούζη ξεκινάει την κυριαρχία του στη δεκαετία του '70. Απολογισμός χρονιάς; 23 νίκες και 3 ήττες.


Η ομάδα: Κόντος, Κορωναίος, Κέφαλος, Κοκολάκης, Παπάζογλου, Ιορδανίδης, Παπαντωνίου.


1972: Η ομάδα του Κώστα Μουρούζη με τους Κόντο, Κορωναίο, Κυρίτση και Κοκολάκη συνεχίζει να μαγεύει και να κερδίζει τις καρδιές όλων των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, ακόμη και για τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι τις μέρες μας. Η ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό δεν αρκεί για να χαθεί το δεύτερο συναπτό πρωτάθλημα.


Η ομάδα: Κόντος, Ζωγράφος, Ζέγκλερης, Κορωναίος, Δημαράς, Κέφαλος, Κυρίτσης, Κοκολάκης, Παπάζογλου, Ιορδανίδης, Παπαντωνίου, Παναγιωταράκος, Χαϊκάλης, Πέππας, Παρασκευάς.


1973: Θρι-πιτ για τον ανανεωμένο Παναθηναϊκό που με 24 νίκες και μόλις δύο ήττες εδραιώνει την κυριαρχία του και την ανωτερότητά του. Πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι Κόντος, Ιορδανίδης και Κοκολάκης.


Η ομάδα: Κόντος, Σίγκας, Κοκολάκης, Παπαντωνίου, Δημαράς, Χαϊκάλης, Ιορδανίδης, Κέφαλος, Παπάζογλου, Χουσέας, Κορωναίος, Μπρούτσος, Μπόγδανος, Πουλίδης, Μιχελής.


1974: Ο κορεσμός είναι λέξη άγνωστη για τη μεγάλη ομάδα του Παναθηναϊκού, που φτάνει στην κατάκτηση του τέταρτου σερί τίτλου και προσδίδει ακόμη περίσσοτερο βάρος στη φανέλα με το τριφύλλι.


Η ομάδα: Κόντος, Ιορδανίδης, Κέφαλος, Χουσέας, Παπάζογλου, Κοκολάκης, Χαϊκάλης, Παπαντωνίου, Πουλίδης, Κουμανάκος, Μπόγδανος, Δημαράς.


1975: Με τον Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός κάνει τη χόμπι του... επάγγελμα και βάζει ένα ακόμη πρωτάθλημα στην πλούσια τροπαιοθήκη του.


Η ομάδα: Α. Κόντος, Σ. Κόντος, Κέφαλος, Κορωναίος, Παπάζογλου, Κοκολάκης, Παπαντωνίου, Ιωάννου, Μπατής, Ιορδανίδης, Καμπουράκης, Σπηλιόπουλος.


1977: Ένα μικρό διάλλειμα και επιστροφή στην μπασκετική πραγματικότητα. Ο Παναθηναϊκός έχασε τον τίτλο του 1976, αλλά το 1977 επέστρεψε δριμύτερος και με μόλις 1 ήττα σε 22 αγώνες έδειξε ποιος είναι το αφεντικό. Η ομάδα: Α. Κόντος, Κέφαλος, Κορωναίος, Κοκολάκης, Παπαντωνίου, Παπάζογλου, Σ. Κόντος, Ιωάννου, Μπατής, Κακογεωργίου, Καμπουράκης, Πετρακάκης.


1980: Ο Ντέιβιντ Στεργάκος φοράει τη φανέλα του Παναθηναϊκού, όπως και ο Μέμος Ιωάννου, ενώ στον πάγκο κάθεται ο μετέπειτα Ευρω-κόουτς, Κώστας Πολίτης. Σε σύνολο 30 αγώνων γνωρίζει την ήττα μόλις δύο φορές και το πρωτάθλημα πάει δίκαια στα χέρια του Απόστολου Κόντου.


Η ομάδα: Κόντος, Κοκολάκης, Στεργάκος, Βίδας, Παπαντωνίου, Ιωάννου, Παπάζογλου, Μπατής, Γκάρος, Γεωργανάς, Κορωναίος, Καλογερόπουλος.


1981: Ακόμη ένα πρωτάθλημα για τον καλύερο σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, Παναθηναϊκό.


Η ομάδα: Κόντος, Κορωναίος, Στεργάκος, Κοκολάκης, Βίδας, Παπαντωνίου, Κατσίνης, Γκάρος, Γεωργανάς, Ιωάννου, Καλογερόπουλος, Μεταξάς.


1982: Η εμπερία και το βάθος του πάγκου παίζουν και πάλι το ρόλο τους και ένα ακόμη θρι-πιτ είναι γεγονός για τον Παναθηναϊκό με απολογισμό 22 νίκες και 4 ήττες.


Η ομάδα: Κόντος, Στεργάκος, Κοκολάκης, Βίδας, Κορωναίος, Ιωάννου, Κατσίνης, Παπαντωνίου, Μπατής, Γεωργανάς, Βενιέρης, Καλογερόπουλος, Γκάρος, Καρανάσος.


1984: Η χρονιά που έμεινε στην ιστορία για το μπαράζ της Κέρκυρας. Ο Άρης έχει αρχίσει και βάζει τα θεμέλια της δικής του αυτοκρατορίας, αλλά η κόντρα με τον Παναθηναϊκό είναι μέχρι τελικής πτώσεως. Ισόβαθμοι, ανάγκαζονται να μεταβούν στο νησί των Φαιάκων για να λύσουν τις διαφορές τους. Εκεί, ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 80-76 και κατακτά το πρωτάθλημα με τον Μιχάλη Κυρίτση στον πάγκο του. Η ομάδα: Κορωναίος, Στεργάκος, Ανδρίτσος, Κάππος, Βίδας, Σκροπολίθας, Ιωάννου, Τόλιας, Καλογερόπουλος, Πολίτης, Τσαντίλης, Σωτηρίου.


1998: Τα 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα είναι πολλά και η δίψα του Παναθηναϊκού πολύ μεγάλη. Με τον Ντίνο Ράτζα και τον ΝΒΑερ Μπάιρον Σκοτ στη σύνθεσή του, οι πράσινοι επιστρέφουν στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ και ξεκινούν τη σύγχρονη δυναστεία τους. Στον πάγκο ο Λευτέρης Σούμποτιτς και στο καναβάτσο του τελικού ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα: Χριστοδούλου, Παταβούκας, Βουρτζούμης, Αλβέρτης, Οικονόμου, Καλαϊτζής, Κόχ, Μαρτίνεθ, Μπράντς, Σκότ, Χούπμαν, Ράτζα, Φώτσης.


1999: Ο Ράτζα είναι ακόμη με το τριφύλλι στο στήθος και ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα κάνει την αρχή για να γίνει ο πιο αγαπητός ξένος στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Όμως, το πρωτάθλημα του 1999 έμεινε στο μυαλό των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, επειδή κατακτήθηκε μέσα στο ΣΕΦ επί του αιωνίου αντιπάλου, Ολυμπιακού. Τα πούρα του Σούμποτιτς και του Ράτζα είναι ακόμη αναμμένα. Η ομάδα: Παταβούκας, Αλβέρτης, Μπουντούρης, Οικονόμου, Καλαϊτζής, Μάγλος, Τζεντίλε, Κόχ, Χούπμαν, Ράτζα, Φώτσης, Μποντιρόγκα, Μπέρκ, Γλυνιαδάκης.


2000: Ο πρωταθλητής Ευρώπης, Παναθηναϊκός δεν υπήρχε περίπτωση να άφηνε το πρωτάθλημα. Στους τελικούς κάνει περίπατο με 3-0 επί του ΠΑΟΚ. Ο Ζέλικο Όμπραντοβιτς κάνει σεφτέ και οι πράσινοι θρι-πιτ.


Η ομάδα: Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Κόχ, Ρότζερς, Φώτσης, Τζεντίλε, Μποντίρογκα, Μπουντούρης, Ρέμπρατσα, Μπέρκ, Κάτας, Καράγκουτης, Μάγλος, Γλυνιαδάκης.


2001: Η δυναστέια του Παναθηναϊκού στη σύγχρονη εποχή της Α1 γίνεται πραγματικότητα με την κατάκτηση του 4ου συνπαπτού τίτλου, επικρατώντας στον τελικό επί του Ολυμπιακού με 3-2.


Η ομάδα: Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Κόχ, Ρότζερς, Φώτσης, Τζεντίλε, Μποντιρόγκα, Μίντλετον, Ρέμπρατσα, Μπέρκ, Ροδοστόγλου, Μπαλογιάννης, Γλυνιαδάκης, Κάτας.


2003: Μετά το διάλειμμα με την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ, οι ισορροπίες αποακαθιστούνται με τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει στο θρόνο του, όντας καλύτερος τόσο στην κανονική περίοδο, όσο και στους τελικούς, όπου επικράτησε με 3-1 νικώντας στο τέταρτο και τελευταίο παιχνίδι στα Άνω Λιόσια.


Η ομάδα: Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Παπαδόπουλος, Λάκοβιτς, Φώτσης, Μπαλογιάννης, Κουτλουάι, Μίντλετον, Τσαρτσαρής, Ζούζα, Μακ Ντόναλντ, Μπιούφορντ, Βιδάλης.


2004: Η ανωτερότητά του αναγνωρίζεται πλέον πριν καλά-καλά ξεκινήσει η σεζόν και το μόνο που έχει να κάνει είναι να την αποδείξει. Με το Μαρούσι τον τελικό (που έχει κάνει πορεία-έκπληξη) έχει τελικά εύκολο έργο και το 3-0 είναι ατράνταχτο επιχείρημα.


Η ομάδα: Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Παπανικολάου, Λάκοβιτς, Μπατίστ, Μασλαρινός, Χατζηβρέττας, Μίντλετον, Τσαρτσαρής, Γκαγκαλούδης, Μακ Ντόναλντ, Σάκοτα, Κούβαρης, Τζόουνς.


Το αφιέρωμα συνεχίζεται επ' άπειρον και θα καταγράφουμε όλα τα πρωταθλήματα Ελλάδας του Παναθηναϊκού που κατακτά στο μέλλον. Ωστόσο αν γίνεται με κάποια μικρή καθυστέρηση, μην παραπονιέστε, διότι δεν τον ξεχνάμε, απλά χρειάζεται πολλή εργασία για να γίνει αυτή η δουλειά.