Ταλέντα και κορυφαίοι νέοι παίκτες στο ποδόσφαιρο με προσδοκίες

talenta-kai-koryfaioi-neoi-paiktes-sto-podosfairo


Ρε για δες τον πιτσιρικά…»,«τι έκανε πάλι το παλιόπαιδο!», «Αυτός -να το θυμάσαι- θα αφήσει εποχή, διότι πρόκειται για αληθινό ταλέντο!». Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει αυτές τις ατάκες από κάποιον διπλανό σας στην εξέδρα; Άλλοτε – ύστερα από κάποιον καιρό- οι προσδοκίες εκπληρώνονται, άλλοτε, όμως, όχι. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι κάπου εκεί, λίγο πριν ή λίγο μετά τα είκοσι, το «πράγμα» αρχίζει να ξεκαθαρίζει. 


Ο καλός παίκτης παύει να είναι ταλέντο, και σιγά σιγά ξεφεύγει από τα όρια της εφηβικής ηλικίας και εξελίσσεται σε σταρ. Το μόνο που απομένει είναι να παραμείνει σταθερά ψηλά παρά τη φθορά του χρόνου. 


Έτσι κι αλλιώς το μοναστήρι να είναι καλά… η «μηχανή παραγωγής ποδοσφαιριστών» και φέτος είχε κέφια. Ο Στέλιος σας παρουσιάζει μερικά από τα κορυφαία ονόματα της «nouvelle vague» του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που- καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα (βαρεθούμε να) τα απολαμβάνουμε για πολλά πολλά χρόνια και που λάνσαραν ένα μέρος του πληθωρικού ταλέντου τους τη σαιζόν που μας πέρασε και τη βδομάδα που διανύουμε.


Ιταλία


Εντάξει… το Danielle De Rossi τον ξέραμε. Αν και γεννημένος το 1983, έχει προλάβει να αγωνιστεί 25 φορές με τα χρώματα της Squadra Azzura και ήδη θεωρείται αναντικατάστατο στέλεχός της. Ο Sir Alex Ferguson τον θαυμάζει, οι ειδικοί λένε ότι είναι ο νέος Roy Keane. Όλα αυτά, όμως; Last year! Το εντελώς «νέο αίμα» είναι επιθετικός και ονομάζεται Fabio Quagliarella. Έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική Ιταλίας το 2007 και τον γνωρίσαμε καλύτερα από τα δύο εξαιρετικής ομορφιάς γκολ που σημείωσε στον εκτός έδρας αγώνα κόντρα στη Λιθουανία. Δεν είναι δα αυτό που λέμε φορ κρούσης, αλλά μήπως και ο… Σαλβατόρε Σκιλάτσι ήταν πρώτο μπόι; Παρακολουθήστε τα δύο παρθενικά με τη φανέλα των Azzuri γκολ του 23χρονου άσσου της Σαμπντόρια. 


Γαλλία


Οι Le Blues παρουσίασαν στο παγκόσμιο στερέωμα, πριν μιάμιση δεκαετία περίπου, το Franck Ribery, αλλά σιγά μην έμεναν εκεί. There is a new boy in town. Ο Μασσαλιώτης με Αλγερινή καταγωγή Samir Nasri. Ανακηρύχτηκε καλύτερος νέος παίκτης της χρονιάς για τη Γαλλική Ligue 1, ενώ δεν είναι μυστικό ότι τον «γλυκοκοιτάζει» και η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ίδιος πάντως ομολογεί ότι θα ήταν τρελό να μετακομίσει τόσο νωρίς στη «Βασίλισσα» αφού έχει πολλά ακόμα να μάθει, με τα χρώματα της Μαρσέιγ. ΚΑΙ ο Nasri σκόραρε στο παιχνίδι της Τετάρτης κόντρα στη Γεωργία το παρθενικό του γκολ με τους τρικολόρ. Θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα. Ο Γάλλος μέσος σε δύο βδομάδες θα κλείσει τα 19 του χρόνια. Απολαύστε τον στο βίντεο που ακολουθεί. Ο μικρός «το κατέχει» το τόπι.  


Ισπανία


Roberto Soldado. Δεν είναι δα και κανένας χθεσινός (οι οπαδοί του Ολυμπιακού θα τον θυμούνται καλά, από το Σεπτέμβριο του 2005, όταν και είχε σκοράρει στο 2-1 της «Βασίλισσας» το παρθενικό του γκολ), αλλά κλήθηκε στους «Furios Rojas» για πρώτη φορά φέτος, σε ηλικία 22 ετών. Στη Ρεάλ Μαδρίτης έδειξε μέρος μόνον του ταλέντου του, αλλά ανδρώθηκε φέτος, αγωνιζόμενος στην Οσασούνα ως δανεικός. Και πολύ καλά έκανε. 11 γκολ σε 29 συμμετοχές δεν ήταν καθόλου αμελητέα επίδοση για να περάσει απαρατήρητη. Soldado εν δράσει λοιπόν!  


Πορτογαλία


Ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ντρίπλες, σουτ και γκολ. Θέαμα προσφέρουν και οι τερματοφύλακες. Ειδικά αν έχουν προσόντα όπως αυτά του Ντάνι Φερνάντεζ.. Από τους πλέον εξελίξιμους στη θέση του ποδοσφαιριστές κλήθηκε στην εθνική της χώρας του και αγωνίστηκε με τους άντρες για πρώτη φορά φέτος. Οι διοικούντες του ΠΑΟΚ πρέπει να ευχαριστούν ες αεί τον Άγγελο Αναστασιάδη που διέγνωσε το ταλέντο του υψηλόσωμου και μόλις 23 ετών σήμερα γκολκήπερ και τον κράτησε στην ομάδα. Άλλοι (βλέπε Πόρτο και Θέλτα) τον είχαν πρωτύτερα απορρίψει. Ας πρόσεχαν. Μετά το Euro 2008, οι μετοχές του αναμένεται να ανεβούν κατακόρυφα.


Δανία


Nicklas Bendtner. Το όνομα μπορεί να μην σας λέει πολλά αλλά συγκρατείστε το. Ο τύπος είναι θηρίο ανήμερο. Με ύψος 1.91 είναι ο φόβος κι ο τρόμος όλων των αντίπαλων αμυντικών. Έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική Δανίας πρόσφατα και σε έξι συμμετοχές έχει πετύχει τρία γκολ (όλα σε φιλικούς αγώνες). Ανήκει στην Άρσεναλ, αλλά φέτος αγωνίστηκε στη Μπέρμιγχαμ. Μεγάλο σχολείο η Championship Division, όπου πρόλαβε να σκοράρει 11 γκολ και να οδηγήσει την ομάδα του εκ του ασφαλούς στην Premiership. 


Η Λυών και η Μίλαν ακούστηκε ότι έριξαν τα δίχτυα τους για να τον «ψαρέψουν», αλλά ο Αρσέν Βενγκέρ τον ήθελε πάρα πολύ. Γι’ αυτό και απλόχερα του προσέφερε νέο πενταετές συμβόλαιο μόλις πριν λίγες μέρες. Όχι παίζουμε. Ορίστε και ένα μικρό δείγμα του ταλέντου του 19χρονου striker.


Γερμανία 


Μπορεί να θεωρείται η νέα μεγάλη ελπίδα του ποδοσφαίρου των «πάντσερ», η τύχη, όμως δεν του χαμογέλασε το 2007… ο λόγος για τον Mario Gomez, επιθετικό της Στουτγκάρδης. Έκανε το ντεμπούτο του με τη Νάσιοναλ Μάνσαφτ, φέτος το Φεβρουάριο κόντρα στην Ελβετία σκοράροντας, αλλά το Μάρτιο τραυματίστηκε σε αγώνα της Μπουντεσλίγκα και έμεινε εκτός γηπέδων για δύο μήνες. Επανήλθε δριμύτερος και ανεπηρέαστος στο τέλος της σαιζόν, σκοράροντας δύο τέρματα εναντίον του Σαν Μαρίνο (ε καλά… ούτε καν Μολδαβία). Και πρωταθλητής Γερμανίας και στέλεχος της Εθνικής στα 21 του. Καθόλου άσχημα. Ο νέος Super Mario!  


Τουρκία


Αγωνίζεται στη Ντόρτμουντ και γεννήθηκε στη Γερμανία. Ο Nuri Sahin είναι ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που έπαιξε ποτέ στη Μπουντεσλίγκα, σε ηλικία 16 ετών και 335 ημερών και σκόραρε κιόλας, εκατό ημέρες μετά. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι και με την Εθνική Τουρκίας, η πρώτη ομάδα κατά της οποίας σκόραρε είναι η γενέτειρά του, Γερμανία. Και το θύμα του, Όλιβερ Καν, έχει τα διπλάσια χρόνια του…


Ελλάδα


Ειδική αναφορά για το Σωτήρη Νίνη. Μπορεί να μην κλήθηκε ακόμα στην Εθνική ανδρών, αλλά μάλλον δεν θα αργήσει η στιγμή (ίσως και φέτος). Ο 17χρονος έκανε το ντεμπούτο του στη Super League τον Ιανουάριο του 2007 και από τότε η εξέλιξή του είναι ραγδαία. Ο νεότερος παίκτης που σκόραρε ποτέ σε παιχνίδι της κορυφαίας επαγγελματικής κατηγορίας στην χώρα μας, πέραν του αναμφισβήτητου ταλέντου του, δείχνει ότι πρόκειται για συγκροτημένο και σοβαρό επαγγελματία και άνθρωπο, λαμβανομένης υπόψη και της ηλικίας του. 


Αν ο Βενιαμίν του Παναθηναϊκού δεν είναι ήδη στην αφρόκρεμα των νέων του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τότε ποιος είναι; Με ταπεινότητα και πολλή δουλειά το μέλλον του θα είναι λαμπρό.