Τα παρασκήνια της διαιτησίας. Και είναι πολλά πανάθεμα τα

ta-paraskinia-tis-diaitisias-kai-einai-polla-panathema-ta

Γειά σας, από σήμερα και κάθε Πέμπτη θα σας ενημερώνω για τα παρασκήνια της διαιτησίας. Κσι είναι πολλά πανάθεμα τα.

Κασναφέρης Γεώργιος του συνδέσμου Αθηνών. Τώρα,  δηλαδή, Αθηνών, γιατί πριν από δύο χρόνια είχε κάνει υπεύθυνη δήλωση  ότι μένει στην Αργολίδα για να μπορεί να διαιτητεύει (ίσχυε τότε η εντοπιότητα) τους αγώνες των μεγάλων του κέντρου! Ξέρετε, πρόκειται για τον διαιτητή που λόγω του αλήστου μνήμης πέναλτι που ’χε δώσει υπέρ του Αλεξανδρή στην Καβάλα έγινε σπρίντερ, γρηγορότερος κι από τον Καρλ Λιούις, τρέχοντας για να ξεφύγει από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσαλκίδη. Αυτός ο γίγας λοιπόν (με άριστες δημόσιες σχέσεις και στήριξη από Γκαγκάτση - Ψυχομάνη), για τον οποίο λέγεται ότι είναι ο  άτυπος αρχιδιαιτητής, για τρίτη φορά φέτος διαμόρφωσε αποτέλεσμα. Η πρώτη ήταν το πέναλτι του Κοβάσεβιτς που ποτέ δεν είδε στον αγώνα Άρης - Ολυμπιακός. 

Η δεύτερη όταν κώλωσε να δώσει το κλασικό πέναλτι υπέρ της Λάρισας και ν’ αφήσει την ΑΕΚ με εννέα παίκτες στο ματς του Ολυμπιακού Σταδίου. Και η τρίτη βέβαια ήταν το πέναλτι υπέρ του Σαλπιγγίδη, που κατά παράδοξο τρόπο επίσης ποτέ δεν είδε. Σ’ αυτό λοιπόν το συγκεκριμένο παιχνίδι, το Παναθηναϊκός - Ξάνθη, ο  παρατηρητής Γιανναδάκης από το Λασίθι (γνωστό αστέρι της παράγκας) ανέβηκε, όπως μάθαμε, στα δημοσιογραφικά θεωρεία για να δει από την τηλεοπτική οθόνη τη φάση και να βεβαιωθεί ότι επρόκειτο για καραμπινάτο πέναλτι. Αφού το είδε λοιπόν έμεινε μέχρι τη λήξη κοντά στα μόνιτορ. Μετά το ματς, όμως, φαίνεται ότι του ήρθε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, γιατί έβαλε στον Κασναφέρη βαθμό 7,3 που δεν δικαιολογεί παραπομπή. Τώρα τι να του είπε στον ύπνο του το Άγιο Πνεύμα, μόνον ο Γιανναδάκης γνωρίζει...

Εκτός, όμως, από τον Κασναφέρη κι άλλο ένα αστέρι της διαιτησίας εντυπωσίασε με τα κατορθώματά του. Για τον Κοντογιαννίδη ο λόγος (γιος παλιού διαιτητή και μέλους της ΚΕΔ την εποχή της παράγκας), ο οποίος θέλησε να γραφτεί στην Ιστορία αποβάλλοντας τον Νικοπολίδη για πρώτη φορά στην καριέρα του διεθνούς τερματοφύλακα. Μια παράβαση η οποία δεν υπήρξε ποτέ στ’ αλήθεια, αλλά μόνον στο μυαλό του ρέφερι. Και αυτός «ανταμείφθηκε» βέβαια με μεγάλο βαθμό από τον παρατηρητή για το κατόρθωμά του. Το περαμένο Σαββατοκύριακο, πάντως, ήρθαν κι οι πλάγιοι να ολοκληρώσουν την καταστροφή.

Οι επόπτες στο ΟΦΗ - Λάρισα και στο Καλαμαριά - Λεβαδειακός, οι Τάτσης και Τζούνας, έκαναν ακόμη και τα σημαιάκια του κόρνερ να βάλουν τα γέλια. Ο παρατηρητής Αρνάκης (άσπρος και παχύς, της μάνας του  καμάρι) έβαλε στον Τάτση (υπέδειξε  οφσάιντ σε ατομική προσπάθεια παίκτη που ξεκίνησε κάτω από τη σέντρα – ναι, ναι κάτω από τη σέντρα) τον καλύτερο βαθμό της αγωνιστικής. Καλά του έκανε. Ο δε Μπάτρας (παρατηρητής από την Αθήνα) συνέχισε τη φαρσοκωμωδία βάζοντας  7,9 στον Τζούνα, που έδωσε οφσάιντ με τον παίκτη έξι μέτρα πιο μέσα από τους αμυντικούς! Να τους χαίρονται, πάντα τέτοια! Και την άλλη εβδομάδα εδώ θα ’μαστε για να πούμε και τα επόμενα. Διότι τόσο ανίκανοι που ’ναι αυτοί, θα γράφουμε μέχρι τον Απρίλιο. Και δεν θα ’ναι πρωταπριλιάτικα ψέματα, αλλά θλιβερές αλήθειες...

Μπράβο! Λύθηκε το φλέγον ζήτημα της ελληνικής διαιτησίας. Και το  έλυσε ο νούμερο ένα αρμόδιος: ο πρόεδρος της ΕΠΟ, στην οποία υπάγεται η διαιτησία. Τι έκανε λοιπόν ο φοβερός και τρομερός Γκαγκάτσης; Βρήκε τον ένοχο! Και ποιος είναι αυτός; Ο ένοχος είναι ο Βαρούχας! Μάλιστα, κύριοι! Ο Βαρούχας φταίει που γελάνε και οι  πέτρες με τους διαιτητές και τους πλαγίους. Αφού λοιπόν ο γίγας Γκαγκάτσης, ως Ηρακλής Πουαρό του ποδοσφαίρου, ανακάλυψε τον ένοχο (στον οποίο μάλιστα το ’παιζε και φίλος όλα τα προηγούμενα χρόνια), πήγε να αποκαλύψει το μυστικό στο συμβούλιο της Σούπερ Λίγκα. Τι είπε λοιπόν εκεί ο λαλίστατος πρόεδρος; Ότι πρέπει να σταματήσουν οι αμφισβητούμενες φάσεις, ειδικά στην κρατική τηλεόραση. Διότι – σύμφωνα με το σκεπτικό του – προκαλείται ζημιά στο συνολικό προϊόν του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα ζήτησε από τους προέδρους να βάλουν ειδικό όρο στα συμβόλαια της ΕΡΤ, ώστε να μην έχει η κρατική τηλεόραση τη δυνατότητα να προβάλλει αμφισβητούμενες φάσεις! 

Φυσικά ο Γκαγκάτσης, που δεν κάνει τίποτα, μα τίποτα στην τύχη, είχε τον σκοπό του πηγαίνοντας στη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκα. Ως πρόεδρος της ΕΠΟ αντιλαμβάνεται ότι οι μέρες και οι αγωνιστικές που  έρχονται (μόλις τώρα συμπληρώθηκε το ένα τρίτο του πρωταθλήματος) θα δοξάσουν ακόμη περισσότερο την ελληνική διαιτησία. Δηλαδή, οι Κασναφέρηδες και οι υπόλοιποι μας επιφυλάσσουν ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις απ’ όσες έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος λοιπόν (που εννοείται ότι πασχίζει μέρα - νύχτα για το καλό της διαιτησίας και την ανύψωση του... ποδοσφαιρικού προϊόντος) βλέπει την καταιγίδα να έρχεται. Και μιλάμε για καταιγίδα μεγαλύτερη απ’ αυτήν που έπνιξε στη γνωστή ταινία τον Τζορτζ Κλούνεϊ και τους φίλους του. 

Πολύ γρήγορα λοιπόν ξέχασε ο κ. Γκαγκάτσης τις δηλώσεις που έκανε.  Θυμάστε τι είχε πει τον Οκτώβριο στη συγκέντρωση όλων των διαιτητών: «Όποιος δεν αντέχει την πίεση να φύγει μόνος του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα τον στείλω εγώ στο σπίτι του». Τώρα, όμως, αυτός που πρέπει να πάει σπίτι του είναι ο Βαρούχας! Κι αυτό είναι το ευχαριστώ του Γκαγκάτση και του Ψυχομάνη στον πρόεδρο του ΣΑΔ, που κάθε Κυριακή απολογείται (ως μη οφείλει) στον Παπαδημητρίου, τον Αντωνίου και τον Αλεξανδρή. Σε σημείο ύποπτο μάλιστα. Οι Κασναφέρηδες και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις προφανώς παραμονεύουν για να χτυπήσουν πάλι. Οι παρατηρητές δεσμευμένοι πολλές φορές από την τηλεοπτική εικόνα, βλέπετε, δεν μπορούν  να κάνουν αυτά που «θα ’πρεπε». Να καλύψουν δηλαδή τους εγκληματίες με τις μαύρες στολές. 

Ο Γκαγκάτσης λοιπόν επιδιώκει τη φίμωση της κρατικής τηλεόρασης για να μπορούν οι παρατηρητές να συμπληρώνουν το θεάρεστο έργο των διαιτητών. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, με όσα έκαναν διαιτητές και επόπτες, στη δέκατη αγωνιστική, γέλασε το χειλάκι κάθε πικραμένου. Τύφλα να έχουν οι ελληνικές ταινίες με τον Αυλωνίτη, τον Λογοθετίδη και τον Παπαγιαννόπουλο. Καλά για Βέγγο δεν λέμε, γιατί αν έτρεχαν σαν τον Βέγγο όλο και κάποια φάση θα προλάβαιναν. Και φυσικά ακόμη και τηλεοράσεως παρούσης οι παρατηρητές μάς έπεισαν με τους βαθμούς που έβαλαν ότι ούτε στο γήπεδο ήταν ούτε τον Βαρούχα είδαν στην κρατική τηλεόραση! Σκεφτείτε δηλαδή να μην προβάλλονται κι οι φάσεις στην TV τι έχει να γίνει ακόμη. Αλλά εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε για το κεντρικό νόημα της δήλωσης Γκαγκάτση στη Σούπερ Λίγκα. Λέτε να τους πιάσει κορόιδα;