Προσγείωση στην πραγματικότητα και το τσουνάμι της μεγάλης φυγής

prosgeiosi-stin-pragmatikotita-kai-to-tsounami-tis-megalis-fygis

Ξαφνικά μείναμε μόνοι (εμείς οι μπασκετικοί), ενώ η καταγραφή απόντων συνεχίζεται... Και δεν φτάνει που έφυγαν εκτός Ελλάδας όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού που μπορούσαν να βρουν συμβόλαια, συν τον Φώτση από τον Παναθηναϊκό (και δεν ξέρουμε πόσους ακόμη, αλλά το τσουνάμι της μεγάλης φυγής παραλίγο να συμπεριλάβει και ομάδες.

Ο γενικός διευθυντής της Αδριατικής Λίγκας, Ρομάν Λίσατς, με δηλώσεις του, αποκάλυψε ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συζήτησαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα στο οποίο παίρνουν μέρος οι καλύτερες ομάδες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με τον Λίσατς, έγιναν σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους «αιώνιους», τους ασκήθηκε μεγάλη πίεση για να εισέλθουν στη συγκεκριμένη λίγκα, αλλά ήταν αδύνατον να συμβεί, τουλάχιστον για τη σεζόν 2011-'12.

Από τις αποκαλύψεις του Λίσατς προκύπτει ότι στις ελληνικές ομάδες προτάθηκε η συμμετοχή στην Αδριατική Λίγκα και ότι δεν προκάλεσαν οι ίδιες τις διαπραγματεύσεις. Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό για τη δουλειά του και μόνο το γεγονός ότι οι διοικήσεις Ερυθρολεύκων και Πρασίνων συζήτησαν το ενδεχόμενο να μπουν σε αυτή την περιπέτεια.

Θυμίζουμε ότι στην Αδριατική Λίγκα της επόμενης περιόδου θα πάρει μέρος για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τριετής, ενώ η ερχόμενη σεζόν θα είναι η ενδέκατη στην ιστορία της διοργάνωσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συγκεκριμένο θέμα παραμένει ανοικτό. Οσο η ελληνική οικονομία βρίσκεται μια ανάσα από την πτώχευση, οτιδήποτε μπορεί να εξαχθεί εκτός των συνόρων θα προσπαθεί να βρει οδό διαφυγής. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός χαίρουν μεγάλου σεβασμού στην Ευρώπη, διότι τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούν με συνέπεια. Οπου αγωνίζονται τα γήπεδα είναι γεμάτα. Οι πάντες θέλουν να τους δουν και η φήμη τους προηγείται της παρουσίας τους.

Εννοείται, βέβαια, ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό των Γιαννακόπουλων και των Αγγελόπουλων. Που κόστιζαν 25, 30, 35 εκατομμύρια ευρώ και κάθε χρόνο έβαζαν μέσα τους ιδιοκτήτες τους πολύ περισσότερο από το μισό μπάτζετ. Τώρα που τα πράγματα άλλαξαν δραματικά και είναι σαφές ότι οι εποχές των καλοταϊσμένων αγελάδων ανήκουν στο παρελθόν, μπορεί να μην είμαστε τόσο επιθυμητοί ούτε καν από την Αδριατική Λίγκα…


Η συζήτηση της συμμετοχής των μεγάλων ελληνικών ομάδων σε υπερεθνικά πρωταθλήματα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Μόνο που σε όποια λίγκα κι αν παίρνεις μέρος, αν δεν είναι τακτοποιημένα τα οικονομικά σου, αν δεν υπάρχει στοιχειώδης οργάνωση, αν δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο, τότε το μέλλον σου είναι σκοτεινό.

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας και ας πούμε ότι οι «αιώνιοι», και όχι μόνον αυτοί, αλλά όλες οι παραδοσιακές ομάδες της χώρας μας δεν μπορούν να οργανωθούν σωστά, διότι το περιβάλλον του ελληνικού πρωταθλήματος δεν τους βοηθάει να αναπτυχθούν, να προσελκύσουν χορηγούς, να δημιουργήσουν έσοδα. Ας υποθέσουμε ότι η Αδριατική Λίγκα είναι μια σοβαρή κατάσταση όπου είναι λυμένα τα θέματα της βίας και της διαφάνειας. Ας μην μετρήσουμε το πόσο δύσκολες θα είναι οι μετακινήσεις εκτός έδρας, και την κούραση των παικτών. Μήπως την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης συμμετοχής σε μια τέτοια διοργάνωση οι ομάδες θα έχουν βαπτιστεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και θα απαλλαγούν από κάθε τι που τους βασανίζει;

Η προσγείωση στην πραγματικότητα πρέπει να προηγηθεί κάθε σχεδιασμού, για να μην πούμε ότι στόχος του σχεδιασμού πρέπει να είναι η προσγείωση στην πραγματικότητα. Οι ομάδες πρέπει να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, να επικοινωνήσουν τη νέα φιλοσοφία τους και να χτίσουν αληθινές ομάδες, όπου ο πρωταγωνιστής θα είναι το παιχνίδι, το θέαμα, η ενέργεια που θα παράγουν οι αθλητές στο παρκέ και όχι τα βαριά συμβόλαια και τα μεγάλα ονόματα...