Κεντρική διαχείριση δικαιωμάτων για όλους πλην Ολυμπιακού

kentriki-diacheirisi-dikaiomaton-gia-olous-plin-olympiakou

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν «γκαστρωμένο» για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Και «γέννησε» κάτι το οποίο, εδώ που τα λέμε, δεν πίστευαν και πολλοί: την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα. Δηλαδή οι 15 από τις 16 ομάδες του πρωταθλήματος, πλην του Ολυμπιακού, θα πουλήσουν συνολικά τα δικαιώματα των μεταδόσεων των αγώνων τους για την τριετία 2009 - 2012 στη Nova και τον Alpha.

Το συνδρομητικό κανάλι είναι αυτό που θα έχει τη μερίδα του λέοντος από τις έξι μεταδόσεις αγώνων ανά αγωνιστική. Όπως όλα δείχνουν, θα  μεταδίδει πέντε παιχνίδια με εξαίρεση αυτό της απογευματινής ζώνης του Σαββάτου, το οποίο θα μεταδίδεται από τον Alpha. Οι ομάδες θα μοιραστούν το ποσό των 48 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε αγωνιστική περίοδο από τις τρεις που θα διαρκέσει το συμβόλαιο της Σούπερ Λίγκα με τους δύο τηλεοπτικούς φορείς.

Η συνεδρίαση

Μετά τη δημόσια δήλωση του Ολυμπιακού ότι αποχωρεί από την υπόθεση της κεντρικής διαχείρισης, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κορυφώθηκαν. Τα κινητά πήραν φωτιά με αποκορύφωση το Σαββατοκύριακο – όλοι μιλούσαν με όλους. Σκοπός του προέδρου της Σούπερ Λίγκα Κώστα Πηλαδάκη ήταν να διασφαλίσει καταρχήν ότι δεν θα του την κάνουν οι υπόλοιποι μεγάλοι του πρωταθλήματος: ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ.

Για τους «πράσινους», όπως έγραψε το «Π» την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν θέμα τιμής και λόγου που είχε δώσει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Από εκεί λοιπόν δεν υπήρχε ανησυχία, αφού ο μεγαλομέτοχος έδειξε ότι θα προτιμούσε η ομάδα του να πάρει πολύ λιγότερα χρήματα από τον Ολυμπιακό για να μη χαλάσει η συμφωνία. Η ΑΕΚ με Ντέμη και Κανελλόπουλο επίσης δεν σκέφτηκε να κάνει πίσω. Και για λόγους αρχής και διότι ήταν ούτως ή άλλως «κλειδωμένη» στη Nova. Έμενε ο ΠΑΟΚ, που είχε καλές προτάσεις από την αγορά, αλλά δεν θα έμπαινε μπροστά για να σπάσει τη συμφωνία. Αυτό βεβαιώθηκε και σε συζήτηση που είχε την Κυριακή στην Τούμπα ο Ζαγοράκης με μέτοχο της ομάδας του που ζει στην Αθήνα. Από κεί και πέρα... η Ξάνθη.

Ο Πανόπουλος δεν ήθελε να φανεί ότι άγεται και φέρεται από τον Κόκκαλη, και κάπου εκεί ο Πηλαδάκης τον άφησε ικανοποιημένο κι... εγκλωβισμένο. Η Λίγκα ανέλαβε να καλύψει τη χασούρα της Ξάνθης για την πρώτη χρονιά της κεντρικής διαχείρισης. Τα ματς της ομάδας της Θράκης θα τα δείξει μεν η ΕΡΤ για την επόμενη χρονιά, αλλά στα ταμεία θα μπουν χρήματα σα να συμμετείχε η ομάδα στην κεντρική κι έτσι από τη δεύτερη σεζόν η Ξάνθη θα συναντήσει και τους υπόλοιπους. Στην ειδική συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκα την Τρίτη οι εντάσεις (όχι πάντως μεταξύ Κόκκαλη και Βαρδινογιάννη) ήταν πολλές.

Τελικά όμως, όπως είπε πασίγνωστος πρόεδρος στο «Π», «βάλαμε όλοι νερό στο κρασί μας. Κάναμε λίγο πίσω και καταφέραμε όλοι  μαζί να προχωρήσουμε. Ήταν ιστορική στιγμή, χαίρομαι που την έζησα». Δεν έχει κι άδικο. Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία το επαγγελματικό ποδόσφαιρο προχωρά ενωμένο...

Ο Κόκκαλης

Ο Σωκράτης Κόκκαλης απομονώθηκε από τους υπόλοιπους. Θα πάρει βέβαια περισσότερα (πολύ περισσότερα) χρήματα από όσα θα έπαιρνε αν έμπαινε στην κεντρική αλλά ακόμη και σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του... έκοψαν τις γέφυρες.

Και μένει πια να φανεί κάτω από ποιες συνθήκες θ’ αντιμετωπίζεται πλέον ο Ολυμπιακός από τώρα και στο εξής, είτε εντός είτε εκτός γηπέδων. Στην ουσία η επικοινωνία του ζητήματος θα «πει» ότι ο Ολυμπιακός είναι ο ηθικά ηττημένος από αυτή την ιστορία σε σχέση με τη διακήρυξη αρχών όταν ιδρύθηκε η Σούπερ Λίγκα. Χαμένη βγαίνει και η ΕΡΤ της οποίας ο «τσαμπουκάς» δεν πέρασε. Θα έχει βέβαια για την επόμενη σεζόν Ολυμπιακό και Ξάνθη, αλλά τα πράγματα θα στενέψουν όσον αφορά τον ορισμό των αγώνων... Γιατί αν δεν μεταδοθούν και τα 15 παιχνίδια του Ολυμπιακού πώς θα δικαιολογηθούν και τα χρήματα που θα δαπανηθούν για την απόκτηση των δικαιωμάτων του, ιδιαίτερα αν (τα χρήματα) είναι κρατικά...

(Σ.Σ.: Χθες το απόγευμα ο προέδρος της Λίγκα Κώστας Πηλαδάκης θα έδινε συνέντευξη Τύπου για ν’ αναλύσει τα ποσά που θα πάρει κάθε ομάδα, τα πώς και τα γιατί της συμφωνίας...).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 23.10.2008.