Έτσι εξαπατήθηκε το δικαστήριο

etsi-exapatithike-sto-dikastirio

Η περιβόητη υπόθεση υπεξαίρεσης των χρημάτων της μεταγραφής Χαριστέα στη Βέρντερ από τον Ζαχουδάνη.

Την περασμένη Τετάρτη 13 Απριλίου πήρε αναβολή για τον Οκτώβριο του 2011 η εκδίκαση της έφεσης που έχει καταθέσει ο Γιάννης Ζαχουδάνης κατά της πρωτόδικης ποινής φυλάκισης πέντε ετών, που του επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό για υπεξαίρεση χρημάτων που αναλογούσαν στην ΠΑΕ Άρης από επιταγές του ALPHA DIGITAL.

Με αφορμή την υπόθεση αυτή, αλλά και σε συνάρτηση με την αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον του η ΠΑΕ Άρης, αξιώνοντας 3,5 εκ. ευρώ, η οποία και εκκρεμή στα δικαστήρια (έχει οριστεί δικάσιμος για το 2012), τα «Αθλητικά Νέα» ανοίγουν τον φάκελο της πολυμέτωπης δικαστικής διαμάχης της οικογένειας του Άρη με τον άλλοτε μεγαλομέτοχο και πρόεδρο της ΠΑΕ, φέρνοντας στο φως μια σημαντική πτυχή που αφορά την υπόθεση της μεταγραφής του Άγγελου Χαριστέα.

Εξαπάτηση δικαστηρίου

Όπως προκύπτει μέσα από την έρευνα που λεπτομερώς αναλύεται παρακάτω, η ΠΑΕ Άρης έχει στα χέρια της τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία και την υποχρέωση να καταθέσει νέα μήνυση κατά του Γιάννη Ζαχουδάνη για εξαπάτηση δικαστηρίου στην υπόθεση υπεξαίρεσης των χρημάτων της δεύτερης δόσης που κατέβαλλε η Βέρντερ Βρέμης για την αγορά του Χαριστέα, υπόθεση για την οποία ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας έχει αθωωθεί. Τα «Α.Ν.» φέρνουν στο «φως» τα έγγραφα αυτά που είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν νέα κατηγορία σε βάρος του Γιάννη Ζαχουδάνη, φέρνοντας τον ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Και μάλιστα σε μια υπόθεση αλληλένδετη με την απαίτηση που υπάρχει από τον Α.Σ. μέσω της αγωγής του για αποζημίωση 3,5 εκ. ευρώ, η οποία μάλιστα εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια στον ισολογισμό της ΠΑΕ.

Το δικαίωμα υπογραφής

Προτού παραθέσουμε τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση της μεταγραφής Χαριστέα και την εμπλοκή του Γιάννη Ζαχουδάνη, θα πρέπει να αναφέρουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες που θα καταδείξουν την αλληλουχία γεγονότων που οδήγησαν στις τελικές εξελίξεις.

Κατά τη «μαύρη περίοδο» παρουσίας του Γιάννη Ζαχουδάνη στα διοικητικά της ΠΑΕ Άρης και συγκεκριμένα τους πρώτους μήνες του 2002, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας επιχειρεί να μεταβιβάσει μετοχές της ΠΑΕ στην εταιρεία ARROWFAST LIMITED, για την οποία η οικογένεια του Άρη γνωρίζει εκείνη την εποχή ελάχιστα στοιχεία. Όπως προκύπτει στην εν λόγω εταιρεία με έδρα το Λονδίνο διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται ο Αντώνης Κατσαρός, ιπποκόμος στα ιπποφορβεία (στάβλους) του Μάκη Ψωμιάδη (Ippoventure). Οι έντονες ανησυχίες για το μέλλον της ΠΑΕ οδηγούν την οικογένεια του Άρη, να ζητήσει μέσω του Α.Σ. την παρέμβαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Κουράκη, προκειμένου να ελεγχθεί η όλη διαδικασία. Άμεσα προκαλείται έλεγχος στην εταιρεία από το Ελεγκτικό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που εκδίδει σχετικό πόρισμα στις 17 Απριλίου 2002. Ένα από τα ευρήματα – διαπιστώσεις που καταγράφονται σε αυτό, βάσει του ελέγχου στα πρακτικά των διοικητικών συμβουλίων της ΠΑΕ, είναι ότι κατά τη συνεδρίαση της 12 Φεβρουαρίου 2012 συγκροτήθηκε δ.σ. στην ΠΑΕ με πρόεδρο τον Γιάννη Ζαχουδάνη, αντιπρόεδρο τον Χρύσανθο Τριανταφυλλίδη και μέλη τους Αντώνη Κατσαρό, Χαράλαμπο Γιαμακίδη, Χρήστο Παπαχρήστου, Βασίλη Πεϊτση (σ.σ. εκπρόσωπος Α.Σ.), Κωνσταντίνο – Αλέξη Ζαχουδάνη και Δημήτρη Ανδριά. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίζεται να δοθεί η θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον Αντώνη Κατσαρό, που μαζί με τον πρόεδρο, Γιάννη Ζαχουδάνη έχουν το δικαίωμα υπογραφής για κάθε θέμα που αφορά την εταιρεία. Ως εκ τούτου και για την ανάληψη ποσού ανεξαρτήτου ύψους από λογαριασμούς της ΠΑΕ. Κρατήστε αυτό το στοιχείο, καθώς έχει σχέση με γεγονότα που αναλύονται παρακάτω…

Το περιβόητο «εξτρέ»

Ο Γιάννης Ζαχουδάνης δικάζεται στη Θεσσαλονίκη στις 7 Νοεμβρίου 2008 τόσο για την υπόθεση των επιταγών του ALPHA DIGITAL, όσο και για αυτή της μεταγραφής του Άγγελου Χαριστέα στη Βέρντερ Βρέμης. Απουσιάζει στην Αμερική και εκπροσωπείται από τον δικηγόρο του, Κώστα Βαρβάτο. Για την πρώτη υπόθεση καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκισης για υπεξαίρεση των χρημάτων που αντιστοιχούν στις 5 από τις 9 επιταγές  (αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για τις υπόλοιπες, εξαιτίας αδυναμίας να καταγραφούν επ’ ακριβώς στη μηνυτήρια αναφοράς τα νούμερα των επιταγών που περιήλθαν στην κατοχή του από την ψηφιακή πλατφόρμα, έναντι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΠΑΕ). Για την κατηγορία υπεξαίρεσης 1.400.000 ευρώ από τη β΄ δόση των χρημάτων της Βέρντερ Βρέμης για τη μεταγραφή του Άγγελου Χαριστέα αθωώθηκε. Όπως προκύπτει όμως από τα στοιχεία που αποκαλύπτουν σήμερα τα «Α.Ν.» το δικαστήριο παραπλανήθηκε, για αυτό και προκύπτει έννομο συμφέρον στην ΠΑΕ Άρης να κυνηγήσει την υπόθεση, επιδιώκοντας νέα δίκη εις βάρος του άλλοτε μεγαλομετόχου της ΠΑΕ με την κατηγορία της εξαπάτησης δικαστηρίου. Ας πιάσουμε όμως το θέμα από την αρχή. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η υπεράσπιση του Γιάννη Ζαχουδάνη εμφανίζει στο δικαστήριο ένα νέο έγγραφο («εξτρέ» τραπέζης), βάσει του οποίου φαίνεται το ποσό του 1.400.000 ευρώ μπήκε με έμβασμα γερμανικής τράπεζας σε λογαριασμό που διατηρούσε η ΠΑΕ σε ελληνική τράπεζα (NOVABANK). Ο δικηγόρος του Ζαχουδάνη επικαλείται στην αγόρευση του ότι οι δύο δόσεις που αφορούν τα χρήματα της Βέρντερ μπήκαν σε διαφορετικούς λογαριασμούς (της ίδιας τράπεζας) γιατί ο μεν πρώτος = προορίζονταν για την πληρωμή των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι είχαν δικαίωμα υπερανάληψης, ο δε δεύτερος, που κατατέθηκε το προαναφερθέν έμβασμα, προορίζονταν για την εξυπηρέτηση άλλων ταμειακών οφειλών της ομάδας (έξοδα μετακίνησης, έξοδα συντήρησης γηπέδου, εφορία, ΙΚΑ κτλ.).

Η αναδίπλωση Καραμπέρη

Το «εξτρε» της τράπεζας που δείχνει ότι η β΄ δόση για τη μεταγραφή Χαριστέα μπήκε σε λογαριασμό που εμφανίζονταν ως δικαιούχος η ΠΑΕ Άρης, σε συνδυασμό με την κατάθεση του τότε προέδρου της ΠΑΕ, Σωτήρη Καραμπέρη, οδηγούν τους δικαστές να απαλλάξουν τον Ζαχουδάνη από την κατηγορία της υπεξαίρεσης 1.400.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης ο Καραμπέρης βεβαίωσε στην κατάθεση του ότι τα χρήματα της μεταγραφής Χαριστέα μπήκαν στην ΠΑΕ: «Όταν ήμουν πρόεδρος βρήκα εγγραφές. Ο Χαριστέας πουλήθηκε για 2.800.000 ευρώ. Εγώ βρήκα την εγγραφή των χρημάτων στην ΠΑΕ Άρης», ενώ για την υπόθεση των επιταγών του ALPHA DIGITAL κατέθεσε: «Τις επιταγές τις ALPHA DIGITAL A.E. λεπτομερώς δεν τις ξέρω. Γνωρίζω ότι κάποιες επιταγές πληρώθηκαν και κάποιες άλλες δόθηκαν σε τοκογλύφους»! Η κατάθεση του Καραμπέρη στο πρώτο σκέλος της, που αφορά την υπόθεση Χαριστέα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ο ίδιος είχε αναφέρει σε προγενέστερη ένορκη κατάθεση του στις 4 Δεκεμβρίου 2003, ενώπιον της Ανακρίτριας Ουρανίας Φωτοπούλου, όταν και είχε πει ότι «… πάντως για το υπόλοιπο ποσό της μεταγραφής του παίκτη (σ.σ. Άγγελου Χαριστέα), ύψους `1.449.600 ευρώ ακόμη δεν έχει καταβληθεί στην ΠΑΕ. Δεν γνωρίζω αν το παραπάνω ποσό εισπράχθηκε από κάποιον, πάντως δεν εισήλθε στο ταμείο της ΠΑΕ»!  Πλήρης αντίφαση…

Ο «αόρατος» λογαριασμός

Υπάρχει και κάτι ακόμη εξόχως σημαντικό για τον περιβόητο λογαριασμό που άνοιξε ο Γιάννης Ζαχουδάνης στη NOVABANK, βάζοντας δικαιούχο τον Άρη, για να μπουν εκεί τα χρήματα της β΄ δόσης της μεταγραφής Χαριστέα . Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συμβουλίου για την οικονομική διαχείριση της ΠΑΕ Άρης την περίοδο από την 1/7/2001 ως τις 17/4/2002 (που περιλαμβάνει και το επίμαχο διάστημα 20-25 Φεβρουαρίου 2002, όταν και κινήθηκε ο λογαριασμός που μπήκαν και…  βγήκαν τα χρήματα της β΄ δόσης της Βέρντερ Βρέμης) ο λογαριασμός αυτός δεν φαίνεται να συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που είναι εγγεγραμμένοι στο λογιστήριο της ΠΑΕ Άρης! Επίσης, ο λογαριασμός αυτός δεν φαίνεται να έχει εγγραφεί ούτε και στην έκθεση των ορκωτών λογιστών που εξέτασαν τα βιβλία της ΠΑΕ Άρης εκείνη την περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι στο πόρισμα του Ελεγκτικού από την κίνηση των λογαριασμών της ΠΑΕ (έσοδα – έξοδα)προκύπτει  ένα χρεωστικό υπόλοιπο ύψους 2.109.648 ευρώ, που φυσικά βαρύνει τον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιάννη Ζαχουδάνη και είναι σε αντιστοιχία με τις επιταγές του ALPHA DIGITAL που πήρε στα χέρια του. Το ποσό αυτό, μαζί με το 1,4 εκ. ευρώ της β΄ δόσης από τη μεταγραφή Χαριστέα αθροίζουν την απαίτηση των 3,5 εκ. ευρώ που υπάρχει από την ΠΑΕ Άρης μέσω της αγωγής που έχει καταθέσει εναντίον του Γιάννη Ζαχουδάνη.

To άνοιγμα του λογαριασμού

Και αν η αντίφαση μεταξύ των καταθέσεων του Καραμπέρη λέει πολλά, ακόμη περισσότερα προκύπτουν από τα στοιχεία του επίμαχου λογαριασμού, που εμφάνισε η υπεράσπιση του Γιάννη Ζαχουδάνη για να πετύχει την αθώωση του στην κατηγορία της υπεξαίρεσης. Η ΠΑΕ Άρης τις επόμενες μέρες της δίκης, όταν και πήρε στα χέρια της τη δικογραφία, αναζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για τον περιβόητο λογαριασμό, ζητώντας ταυτόχρονα από τον Εισαγγελέα της έδρας να ασκήσει έφεση, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, μιας και δεν ήταν εφικτό να προσκομιστούν εντός δεκαημέρου, όπως προβλέπει η νομοθεσία, τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την τράπεζα, που θα πιστοποιούσαν την κίνηση του λογαριασμού και θα καταδείκνυαν την εξαπάτηση του δικαστηρίου. Με έγγραφο της προς την τράπεζα NOVABANK στις 14/11/2008 η ΠΑΕ Άρης ζήτησε ενημέρωση για τον λογαριασμό: «Πληροφορηθήκαμε ότι στο όνομα της ΠΑΕ Άρης (ως δικαιούχος) στο παρελθόν ανοιχτεί στις 20-02-2002 λογαριασμός με αριθμό 12….23, στον οποίο στη συνέχεια έγινε κάποιο έμβασμα (22-02-2002) και έκλεισε στις 25-02-2002. Παρακαλούμε πολύ όπως μας ενημερώσετε για το όνομα του ατόμου που άνοιξε τον λογαριασμό, τις αναλήψεις και την ακριβή κίνηση του προαναφερόμενου λογαριασμού».

Υπέγραψε την ανάληψη

Ως απάντηση η ΠΑΕ Άρης λαμβάνει το «current account enquiry» στο οποίο αποδεικνύεται ότι ο λογαριασμός άνοιξε στις 20 Φεβρουαρίου 2002 στο όνομα της ΠΑΕ Άρης, δύο μέρες μετά εισήλθε έμβασμα ύψους 1.399.600 ευρώ και στις 25 του ίδιου μήνα αναλήφθηκε από τον Γιάννη Ζαχουδάνη (που όπως επεξηγήθηκε παραπάνω είχε πάρει μέσω του διοικητικού συμβουλίου το δικαίωμα υπογραφής για τέτοιες ενέργειες) το ποσό του 1.399.619 ευρώ (πλην τόκων) και έκλεισε ο λογαριασμός! Φυσικά για το που δόθηκαν αυτά τα χρήματα στη συνέχεια δεν υπάρχει κανένα απολύτως παραστατικό που να τα δικαιολογεί στο λογιστήριο της ΠΑΕ Άρης! (στη φωτογραφία διακρίνεται πάνω το Δελτίο Ανάληψης της τράπεζας και κάτω το έγγραφο που πιστοποιεί ότι εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος βάσει υπογραφής του δικαιούχου του λογαριασμού ήταν ο Γιάννης Ζαχουδάνης).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου 2011.