Ο ΠΑΟΚ ψάχνει να βρει νέες ισορροπίες

Ο ΠΑΟΚ είναι σαφέστατο ότι προσπαθεί να βρει νέες ισορροπίες μετά από την αποχώρηση του πρώτου βιολιού της ομάδας (Βιεϊρίνια) αλλά και του Κοντρέρας.

Οι άλλοι τρεις που έφυγαν (Λεονάρντο, Σπαντάσιο και Αρίας) δε νομίζω ότι θα λείψουν, διότι θα ήταν ούτως ή άλλως δευτεροτρίτες επιλογές, όπως εξελίσσονταν η φετινή σεζόν.

Ο Βιεϊρίνια με τον Κοντρέρας όμως θα λείψουν από την ομάδα, η οποία προσπαθεί να βρει λύσεις έχοντας και εκτός μάχη τον πρώτο αντι - Βιεϊρίνια, τον Γεωργιάδη που τραυματίστηκε.

Ο ΠΑΟΚ στην Ξάνθη δε νομίζω ότι ήταν χειρότερος από ότι στο ματς με το Λεβαδειακό στην Τούμπα.

Ίσα ίσα που απέναντι στην Ξάνθη κινδύνευσε και λιγότερο...

Στα Πηγάδια ο Δικέφαλος έκανε ένα από τα καλύτερα αμυντικά του παιχνίδια φέτος, καθώς η Ξάνθη είχε μόλις δύο τελικές προσπάθειες σε όλο το ματς! Και πραγματικά επικίνδυνη φάση ήταν μόνο του Μαρσελίνιο στο 71'...

Από το σοβαρό και ουσιαστικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ στην Ξάνθη έλειψε η αποτελεσματικότητα.

Εντυπωσιακός δεν ήταν ο Δικέφαλος, ούτε έπαιξε μπαλάρα. Σε καμία περίπτωση. Αλλά το σημερινό παιχνίδι μου θύμισε σε μεγάλο βαθμό το ποδόσφαιρο που είδαμε επί Σάντος, όπου το 1-0 έρχονταν από μόνο του...

Με το Λεβαδειακό ο Ίβιτς έκανε το 1-0 στο τετ-α-τετ που βγήκε. Στην Ξάνθη ο Φωτάκης δεν τελείωσε σωστά τη φάση όταν βγήκε από σπόντα απέναντι στο Βιβιανί στο 12'. Αν έκανε εκεί το 0-1, θα βλέπαμε άλλο παιχνίδι.

Επίσης στο 38' ο Αθανασιάδης έκανε την προβολή στο γύρισμα του Λίνο από αριστερά, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ. Και αυτή ήταν σημαντική ευκαιρία.

Χωρίς να είναι σούπερ ο ΠΑΟΚ είχε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο με το Φωτάκη να γίνεται 4ος χαφ και να γεμίζει το κέντρο, όπου ο Δικέφαλος μετά από το 15' έκανε το παιχνίδι του.

Η Ξάνθη κλείστηκε πίσω και όπως απέναντι σε κάθε ομάδα που έχει κλειστεί φέτος πίσω, έτσι και στα Πηγάδια ο ΠΑΟΚ είχε πρόβλημα στο σκοράρισμα. Αλλά αυτό το πρόβλημα το είχε και με το Βιεϊρίνια...

Ανεξήγητα ο Δικέφαλος μπήκε πιο νωθρά στο δεύτερο ημίχρονο και για 25 λεπτά ήταν ωσεί παρών στο γήπεδο. Σε εκείνο το διάστημα η Ξάνθη, απλώς ανέβασε τις γραμμές της πιο κοντά στα καρέ του Γλύκου, αλλά και πάλι έκανε μόνο μία φάση όσο ο ΠΑΟΚ ήταν αδικαιολόγητα κακός.

Στα τελευταία 20 λεπτά ο ΠΑΟΚ είχε άλλες τρεις καλές ευκαιρίες για να πάρει το ματς: το σλάλομ του Σαλπιγγίδη στο 83' και το σουτ που πέρασε η μπάλα κόρνερ, την κεφαλιά του Αθανασιάδη στο 91' που έστειλε τη μπάλα μόλις άουτ και την παραλίγο κεφαλιά ψαράκι του Γιάννου λίγο νωρίτερα σε μία άλλη φαρμακερή σέντρα (νομίζω και εκείνη του Ρομπέρ, όπως και στη φάση του Αθανασιάδη).

Οι τελικές προσπάθειες ήταν 11 - 2 υπέρ του ΠΑΟΚ, απέναντι σε μία φορμαρισμένη Ξάνθη η οποία στις τελευταίες οχτώ αγωνιστικές είναι αήττητη και έχει (μαζί με το σημερινό ματς) έξι νίκες και δύο ισοπαλίες από τις 6 Νοεμβρίου και μετά.

Δεν τα αναφέρω όλα αυτά για να χρυσώσω το χάπι, αλλά για να δείξω ότι το ματς με την Ξάνθη ήταν δύσκολο, ήταν εκτός έδρας και αν κάποια ομάδα δικαιούταν τη νίκη αυτή ήταν ο ΠΑΟΚ παρότι σε ένα μεγάλο διάστημα στο δεύτερο ημίχρονο ήταν ανύπαρκτος.

Αλλά είπαμε ότι ο ΠΑΟΚ ψάχνει να βρει και τις νέες του ισορροπίες.

Η ομάδα έμεινε για 10ο σερί παιχνίδι αήττητη, ο Σαλπιγγίδης ήταν καλός παίζοντας και αριστερά, ο Αθανασιάδης παρότι έμοιαζε αρκετά απομονωμένος μπροστά ήταν σε δύο φάσεις που φλέρταρε με το γκολ, ο Φωτάκης βοήθησε στο πρώτο ημίχρονο για να κερδίσει ο ΠΑΟΚ το κέντρο, ο Λίνο έκανε 2-3 καλές επελάσεις, ο Σνάουτσνερ έσβησε το Μαρσελίνιο, που αναγκάστηκε να αλλάξει πλευρά, η άμυνα κράτησε το μηδέν αλλά έλειψε η αποτελεσματικότητα στην επίθεση.

Έλειψε και ο καλύτερος Ίβιτς, ο οποίος μπορεί να ξεκλειδώσει τέτοια ματς, όπως έκανε με τη Λιβαδειά.

Έλειψε και η τύχη σε κάποιες φάσεις, έλειψαν και οι καλοί Φωτάκης και Λάζαρ σε ένα μεγάλο διάστημα του δευτέρου ημίχρονου που ο ΠΑΟΚ χάθηκε μέσα στο γήπεδο.

Και βέβαια αυτό που έλειψε ήταν κάποιες ατομικές προσπάθειες του Βιεϊρίνια που μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες σε ένα τέτοιο ματς. Όπως στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, όπου με μία βολίδα έξω από την περιοχή είχε κάνει το 1-0.

Αλλά ο ΠΑΟΚ θα μάθει να ζει και έτσι. Και σταδιακά θα αρχίσει να βρίσκει λύσεις και από άλλους παίκτες. Και θα πρέπει να αρχίσει να εκμεταλλεύεται καλύτερα ξανά και τις στημένες φάσεις. Διότι σήμερα όλα οι στημένες μπάλες πήγαν χαμένες...

Το θέμα είναι ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να κρατήσει τη σοβαρότητα και τη συγκέντρωση που είχε στο ματς με την Ξάνθη και να γίνει πιο αποτελεσματικός στην επίθεση (και στις τελικές πάσες και προσπάθειες) στα τρία ματς που ακολουθούν στην Τούμπα μέσα σε έξι μέρες: με Εργοτέλη για το πρωτάθλημα την προσεχή Κυριακή, με ΑΕΚ για το Κύπελλο την επόμενη Τετάρτη (18/1) και με Πανιώνιο ξανά για το πρωτάθλημα το Σάββατο 21/1.

Και αυτό το καυτό εξαήμερο θα είναι το... εύκολο κομμάτι του προγράμματος για τον ΠΑΟΚ, ανεξάρτητα αν πρόκειται για τρεις τελικούς! Διότι μετά αρχίζει ο Γολγοθάς...

Στις 29 Ιανουαρίου το ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα, στις 5 Φεβρουαρίου του ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, στις 12/2 είναι το ΟΦΗ - ΠΑΟΚ, στις 16/2 το Ουντινέζε - ΠΑΟΚ για τους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, στις 19/2 το ΠΑΟΚ - Άρης, στις 23/2 το ΠΑΟΚ - Ουντινέζε στην Τούμπα και στις 26/2 το Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ!

Το ερώτημα που τίθεται είναι εύλογο: θα αντέξει ο ΠΑΟΚ σε τόσα συνεχόμενα παιχνίδια; Την απάντηση την ξέρουν μόνο ο Μπόλονι και οι παίκτες του...

ΥΓ: Βέβαια ο Μπόλονι περιμένει και κάποιες προσθήκες για να βρει επιπλέον λύσεις και του λυθούν τα χέρια... Ο Νιμανί έρχεται. Για να δούμε αν θα είναι «λαβράκι»...