Όταν αποκαθίσταται η ισορροπία

Μόλις έγινε η πρώτη κίνηση με τον Άλεξιτς και η ομάδα έλαβε το μήνυμα από την ανταπόκριση της διοίκησης για ενίσχυση του ρόστερ, ήρθαν και τα αποτελέσματα. Ένας …άλλος ΠΑΟΚ, καμία σχέση με εκείνον που γνώρισε ήττα – εξευτελισμό στη Δράμα μόλις πριν τρεις ημέρες, κέρδισε τον Ίκαρο στο άδειο «παλατάκι» και επικύρωσε τα …προγνωστικά. Διότι δεν μπορούσε κανείς να πιστέψει σε δυσάρεστες εκπλήξεις από την ομάδα της Καλλιθέας όσο κι αν ήρθε με φιλοδοξίες και με σημαντικές προσθήκες στο έμψυχο δυναμικό της. Ο Ίκαρος καθίσταται πλέον ο πιο …συνεπής «πελάτης» του «Δικεφάλου» σε πρωτάθλημα και κύπελλο και ο ΠΑΟΚ απέδειξε ποιος είναι ο ισχυρός του ζευγαριού, ειδικά στο «παλατάκι» έστω κι αν λίγοι ήταν οι πιστοί στο πλευρό του. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε καμία άλλη επιλογή από το να νικήσει και να αφήσει πίσω του αδυναμίες, ελλείψεις, προβλήματα και τραυματισμούς. Και να κοιτάξει μπροστά, τώρα που ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος.

Ο Σούλης Μαρκόπουλος είχε μάλιστα κάθε λόγο να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση βλέποντας το σύνολο των παικτών να συνέρχεται και τον Γκίντενς που προερχόταν από βαρύ διάστρεμμα στην Δράμα (είχε αγωνιστεί με «πρησμένο» πόδι για 30΄ λεπτά κι αγκομαχούσε, αλλά το Σάββατο ήταν χάρμα οφθαλμών), να «πετάει» κυριολεκτικά και να προσφέρει και θέαμα. Ο Αμερικανός που μπήκε στην λίστα των υπό αμφισβήτηση παικτών κατά τον Οκτώβριο, δεν ήταν μόνο «σεληνιασμένος» για να πετύχει και να ευχαριστήσει τον κόσμο, αλλά έδειξε και αρετές που θύμισαν Μάρσαλ, προαναγγέλλοντας ενδεχομένως και προσωπική του διάκριση μέχρι το τέλος της σαιζόν σε 2-3 κατηγορίες στατιστικής.

Αλλά επειδή το μπάσκετ δεν είναι «ουάν μαν σόου», όπως χθες στο α΄ ημίχρονο το μετέτρεψε ο Γκίντενς, ο «βαριά πληγωμένος» από την φυγή του Γκορί ΠΑΟΚ, είχε κι άλλους παίκτες σε πρωταγνιστικούς ρόλους (βλέπε Καλαμπόκης) αλλά κι ένα σύνολο που ήξερε τι ήθελε. Απλά δεν απέφυγε λάθη και πρόσκαιρα διαστήματα με αγωνιστικά προβλήματα που θα λυθούν όταν θα αποκατασταθεί πλήρως η ισορροπία στο ρόστερ.

Πιο συγκεκριμένα, η έλευση του Άλεξιτς δεν μπόρεσε να δώσει πόντους (τους …αρκετούς που μπορεί να συνεισφέρει ο έμπειρος Σέρβος που έχει και την στόφα σουτέρ) με το «καλησπέρα» του και μόλις 26 ώρες μετά την άφιξή του, αλλά έδωσε λύσεις σε άμυνα και πάσινγκ γκέϊμ στην ρακέτα, εκεί δηλαδή που το ρόστερ ήταν γεμάτο απουσίες στην Δράμα (και νωρίτερα). Αν έρθει και ο Κοβίλ που έχει συμφωνήσει στο οικονομικό, ο ΠΑΟΚ θα αποκτήσει και σέντερ (ψηλότερο μάλιστα) αντί του Γκορί, με αποτέλεσμα μαζί με Ντικούδη, Καλλέ και Τσακαλέρη, η φροντ λάϊν να έχει πολλές επιλογές και μεγαλύτερη ισορροπία. Αν λυθεί και το πρόβλημα με τον Ρασάντ Ράϊτ (που πιέζεται από τον ατζέντη του να φύγει σε άλλη ομάδα) και μείνει ή έρθει αντ΄ αυτού ο Σκούνι Πεν, θα υπάρξει ισορροπία και στην περιφέρεια, για να προχωρήσει η ομάδα σε έναν πολύ καλύτερο δεύτερο γύρο όπως μας έχει συνηθίσει επί Μαρκόπουλου.

Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούν όλοι, είναι τελικά αυτό που με μεγάλη καθυστέρηση αντιλήφθηκε και η διοίκηση της ΚΑΕ, διότι εξυγίανση χωρίς αγωνιστική αξιοπρέπεια δεν υπάρχει. Και η αξιοπρέπεια χάθηκε (προς στιγμήν) στην Δράμα. Δεν θα μπορεί να ζητά τίποτε ο Πρέλιεβιτς για τώρα και για του χρόνου, αν δεν έχει να προσφέρει τα ελάχιστα για τον κόσμο. Και ο κόσμος βέβαια έχει τεράστια ευθύνη γιατί δεν έχει βοηθήσει όσο πρέπει μέχρι τώρα, αλλά έχει και τεράστιο δίκιο να μην ανέχεται παίκτες (sic) τύπου Αντριουσκεβίτσιους να «κάθονται» στο συμβόλαιό τους, παικταράδες σαν τον Γκορί να την «κάνουν» και απαγορεύσεις μεταγραφών από την FIBA επειδή δεν πληρώθηκαν βεβαιωμένα χρέη. Οι κινήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες δεν θα κοστίσουν περισσότερο από όσους φεύγουν. Απλά χρειάστηκε αγώνας δρόμου για εξασφάλιση ταμειακής διευκόλυνσης, κάτι που στην ΚΑΕ έπρεπε να κάνουν από τον Οκτώβριο κι όχι να διαιωνίζουν το πρόβλημα άλλους δύο μήνες. Ο Πρέλιεβιτς επιμένει ότι «δεν βγαίνουμε» στα οικονομικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι ούτε υπερβάσεις έγιναν ούτε θα έρθουν περισσότεροι στο γήπεδο αν η ομάδα συνέχιζε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αντιθέτως η προοπτική και οι αριθμοί λένε ότι ο ΠΑΟΚ θα καταφέρει φέτος το «ίσα βάρκα, ίσα πανιά». Αρκεί να καταφέρει και κάτι αγωνιστικό για να έχει να ζητάει η ΚΑΕ από τον κόσμο να αγοράσει διαρκείας το καλοκαίρι για «στήριξη» για την επόμενη σαιζόν…