Γιον Νταλ Τόμασον

Μετά τους Μαραντόνα, Κρόιφ και Ρουμενίγκε άλλος ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής ετοιμάζεται να νοιώσει την ατμόσφαιρα της Τούμπας. Ο ίδιος δεν φοβάται καθόλου και δηλώνει στην αποκλειστική συνέντευξη του στο athlitikanea.gr. Θα φύγουμε νικητές από την Θεσσαλονίκη..


Ίσμαελ ντο, Πέτερ Μπάιζατ αλλά και Χέλγκι Σίγκουρντσον ή αν θέλετε Μακάμπι, Ντέμπρετσεν, Λιν. Η απόλυτη απαξίωση της θρυλικής Τούμπας. Ενός γηπέδου που κάποτε ήταν φόβος και τρόμος για κάθε αντίπαλο. Θυμηθείτε: Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, Γιόχαν Κρόιφ, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, Ανελκά...αλλά και άλλοι μεγάλοι αστέρες του ποδοσφαίρου έλιωσαν από την λάβα της Τούμπας και δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον “δικέφαλο”.


Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου του 2005 ο ανανεωμένος ΠΑΟΚ θέλει να χτίσει ξανά τον θρύλο της Τούμπας λυγίζοντας έναν ακόμη μεγάλο ποδοσφαιριστή: τον Γιον Νταλ Τόμασον. Ο Δανός επιθετικός της Στουτγκάρδης μίλησε αποκλειστικά στο athlitikanea.gr και δεν έδειξε διατεθειμένος να έχει την ίδια μοίρα σαν τον θεό του ποδοσφαίρου Μαραντόνα:


Γνωρίζω ότι η ατμόσφαιρα θα είναι καυτή στο γήπεδο. Ξέρω ότι οι Έλληνες φίλαθλοι είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικοί και έχω μάθει ότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι φανατικοί. Ωστόσο θεωρώ ότι θα περάσουμε με νίκη από την Θεσσαλονίκη”.


Ο Τόμασον ήρθε το καλοκαίρι από την Μίλαν και μέχρι τώρα έχει δικαιώσει τους ανθρώπους της γερμανικής ομάδας αφού σε δέκα αγώνες με την φανέλα της νέας του ομάδας έχει ήδη πετύχει 10 γκολ σε 19 αγώνες εντός και εκτός συνόρων.


Είμαι ευχαριστημένος με την επιλογή μου να αγωνιστώ στο γερμανικό πρωτάθλημα. Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός. Τα στάδια σε κάθε παιχνίδι είναι γεμάτα. Το μουντιάλ βρίσκεται προ των πυλών και από τώρα παίζει ένα σημαντικό ρόλο για τους Γερμανούς. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα και ελπίζω και εμείς στο τέλος να πετύχουμε τους στόχους μας” , μας λέει ο 29χρόνος ποδοσφαιριστής.


Δεν υπάρχει μόνο ο Τόμασον


Ο Δανός έχει καταφέρει στην καριέρα του τόσα όσα σίγουρα ονειρεύονται να ζήσουν κάποια στιγμή πολλοί από τους αυριανούς αντιπάλους του. Όπως π.χ ο πιτσιρικάς Σικαμπάλα ή ο νεαρός Ηλιάδης. Το 2003 με δικά του γκολ οδήγησε την Μίλαν στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ όπου μαζί της κατέκτησε τον τίτλο στα πέναλτι απέναντι στην Γιουβέντους. Τώρα σε μία νέα σελίδα στην καριέρα του θέτει τους φετινούς στόχους του:


Στόχος της Στουτγκάρδης είναι να κατακτήσουμε μία θέση που να οδηγεί στην Ευρώπη την νέα περίοδο. Όσο για το UEFA, θέλουμε να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο μακριά. Γιαυτό και ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ είναι πολύ σημαντικός”, μας λέει ο Δανός και συνεχίζει:


Με τη νίκη μας επί της Ρεν ξεκινήσαμε πολύ καλά, μετά όμως την εντός έδρας ήττα από την Σαχτιόρ τα πράγματα άλλαξαν. Τώρα θέλουμε οπωσδήποτε ένα θετικό αποτέλεσμα στην Θεσσαλονίκη για να υπερασπιστούμε τις ελπίδες πρόκρισης που έχουμε”.


Ο Τόμασον θα είναι ίσως ο σημαντικότερος κίνδυνος για τον ΠΑΟΚ, τι όμως πρέπει να προσέξουν οι παίκτες της ελληνικής ομάδας εκτός του ίδιου;


Δεν υπάρχει μόνο ο Τόμασον στη Στουτγκάρδη. Έχουμε πάρα πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές στη σύνθεση μας με μεγάλη διεθνή εμπειρία. Φυσικά δεν θέλω να εκμυστηρευτώ πολλά πράγματα για την ομάδα πριν τον αγώνα..., τονίζει στο athlitikanea.gr ο πρωταθλητής Ιταλίας του 2004.


Περιμένω μία εκπληκτική ατμόσφαιρα


Ο κίνδυνος θάνατος” για κάθε αντίπαλο τερματοφύλακα μιλώντας για τον ΠΑΟΚ αναφέρθηκε ξανά στους οπαδούς του:


Το ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά. Επιτυχίες όπως της εθνικής ομάδας στο ΕURO αποδεικνύουν τα παραπάνω. Θα έλεγα ότι ο ΠΑΟΚ έχει μία παρόμοια πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια όπως η Στουτγκάρδη. Η ελληνική ομάδα κατέκτησε πέρσι την πέμπτη θέση όπως και εμείς στη Μπουντεσλίγκα. Θα είναι σίγουρα ένα δύσκολο ματς καθώς θα παίξουμε εκτός έδρας και οι αντίπαλοι μας θα έχουν και την υποστήριξη των φιλάθλων."


"Πρέπει να είμαστε αυτοσυγκεντρωμένοι σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης για να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα. Όπως σας είπα και πριν πιστεύω ότι θα νικήσουμε στη Θεσσαλονίκη. Σίγουρα οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ θα υποστηρίξουν με ιδιαίτερη θέρμη την ομάδα τους και θα δημιουργήσουν μία εκπληκτική ατμόσφαιρα, ωστόσο όλοι οι παίκτες έχουμε την εμπειρία να ανταπεξερχόμαστε σε τέτοιες συνθήκες”.


Ο ικανότατος επιθετικός δεν είχε όρεξη για... προβλέψεις, όταν του ζητήσαμε να μας πει ποιος πιστεύει ότι θα περάσει από τον όμιλο που του UEFA που συμμετέχει η ομάδα του: Σε αυτή τη φάση που είμαστε δεν υπάρχουν απλοί εύκολοι αντίπαλοι. Πιστεύω ότι εμείς θα προκριθούμε για τις υπόλοιπες ομάδες δεν με ενδιαφέρει!”.


Δεν είμαστε ακόμη ομάδα


Ο αγώνας της Στουτγκάρδης με τον ΠΑΟΚ είναι πολύ σημαντικός για πολλούς λόγους. Είναι γνωστό ότι ο Τζιοβάνι Τραπατόνι παίζει την θέση του στον αγώνα της Τούμπας. Μία πιθανή ήττα μάλλον θα αποτελέσει το “κύκνειο άσμα ” του Ιταλού προπονητή.


Η Στουτγκάρδη δεν παίζει καλά και αυτό το ξέρουν όλοι. Εκτός πάει καλά, εντός έδρας όμως πηγαίνει από την μία αποτυχία στην άλλη. Ο Τόμασον ήταν η προσωπική επιλογή του μαέστρο. Ο Τραπατόνι είδε στο πρόσωπο του Δανού σέντερ φορ τον τέλειο αντικαταστάτη του Κουράνι που το καλοκαίρι μετακόμισε για το Γκέζελκιρχεν και την Σάλκε.


Ο πρώτος σκόρερ της VFB, όπως ήταν...αναμενόμενο δεν είπε κάτι αρνητικό για τον υπ' ατμόν προπονητή του: Πριν ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα πολλοί ήταν οι ποδοσφαιριστές που έφυγαν από την ομάδα και πολλοί αυτοί που ήρθαν. Είναι απόλυτα φυσιολογικό ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να βρεθούμε ως ομάδα. Μετά τις δυσκολίες στην αρχή έχω πολλές ελπίδες ότι θα πάμε καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες, έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας”.


Όνειρο μου o τίτλος με Δανία


Αν ο Γιον Νταλ Τόμασον καταφέρει να πετύχει τους στόχους του με την γερμανική ομάδα αυτό παραμένει ακόμη άγνωστο. Ωστόσο είναι γνωστό ότι έχει αποτύχει πρόσφατα να προκριθεί με την Δανία στο μουντιάλ.


Η Αλβανία δεν έκανε το χατήρι στου Σκανδιναβούς αφού ηττήθηκε την τελευταία αγωνιστική από την Τουρκία. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής δεν αρνήθηκε στο SPORT 24 ότι η Αλβανία έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στον αποκλεισμό της χώρας του από το μουντιάλ της Γερμανίας: Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν καταφέραμε να προκριθούμε. Πλέον δεν μας προχωράει καθόλου να σκεφτόμαστε τους λόγους που αποκλειστήκαμε. Το θέμα είναι ένα: ότι δεν θα είμαστε του χρόνου στο μουντιάλ!”.


Ο ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει Τσάμπιονς Λιγκ, πρωτάθλημα Ιταλίας και έχει αγωνιστεί και σε σε αγώνα για το διηπειρωτικό, τι όνειρο μπορεί να έχει για την συνέχεια της καριέρας του: “Θέλω να πάρω κάποιον τίτλο με την Εθνική Δανίας. Αυτό είναι το όνειρο μου.