To rotation του ΠΑΟ

Στόχος Κυπέλλου.... απέτυχε. Πρωτάθλημα και καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ οι επόμενοι στόχοι.


Οπαδοί... αγανάκτηση ή υπομονή, πόσο μπορεί να τραβήξει το σχοινί. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως μπορεί να σκέφτεται και να αντιδράσει πλέον ο οπαδός του Παναθηναϊκού. Ο λόγος;


Το θέαμα, η εικόνα αλλά κυρίως οι μεταπτώσεις που έχει ο φετινός Παναθηναϊκός σε σύντομα χρονικά διαστήματα.


Ευθύνες... από ποιον να ζητήσεις. Τους παίκτες, τον προπονητή ή την διοίκηση. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει, ωστόσο οι οπαδοί μοιάζουν με ηφαίστειο έτοιμο να "εκραγεί".


Το "πενταετές πλάνο" που βγήκε από το στόμα των διοικούντων καλύπτει οποιαδήποτε αποτυχία και με το παραπάνω… ωστόσο η ιστορία του συλλόγου δεν μπορεί να δέχεται "χτυπήματα" που μέχρι τώρα δύσκολα συναντάει κανείς, όπως το τελευταίο παράδειγμα αποκλεισμό στο Κύπελλο από ομάδα Β’ Εθνικής.


Η τεχνική ηγεσία αναζητά το ιδανικό σχήμα από την αρχή της περιόδου και σε κανένα από τα 16 μέχρι τώρα ματς που έχει δώσει ο σύλλογος δεν έχουν χρησιμοποιηθεί οι ίδιες ενδεκάδες. Τέλος ορισμένοι από τους παίκτες του συλλόγου πιθανώς να μην έχουν συνιδητοποιήσει ακόμα το βάρος της φανέλας αυτής της ιστορικής ομάδας.


Η τελευταία ήττα στο Παγκρήτιο και ο αποκλεισμός σοκ από τον Εργοτέλη... ομάδα 2ης κατηγορίας (χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε την επιτυχία της Κρητικής ομάδας) λίγες μέρες μετά την νίκη επί του ΟΦΗ στο ίδιο γήπεδο με σχετικά άνετη επικράτηση, προκαλεί αν μην τι άλλο σαφή ερωτηματικά.


Η αλλοπρόσαλη εικόνα των "πράσινων" στα 16 φετινά μέχρι τώρα παιχνίδια κυριολεκτικά έχει «μπερδέψει» τα συναισθήματα των οπαδών που από την μια πηγαίνουν στο ζενίθ... με νίκες "φωτιά", ενώ από την άλλη φτάνουν στο ναδίρ... με ήττες τύπου Ουντινέζε, ΑΕΚ και Εργοτέλη.


Η πολωνική... αντίθεση


Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι τους οι "πράσινοι" είδαν το χάρο με τα μάτια τους στην Κρακοβία και γνώρισαν στον α’ αγώνα της προκριματικής φάσης την ήττα με 3-1, φέρνοντας τα "πρώτα" σύννεφα πάνω από την Παιανία.


15 βράδια αργότερα στο ΟΑΚΑ οι "πράσινοι" πραγματοποιώντας καταπληκτική εμφάνιση νικούν με 4-1 τους υπερόπτες Πολωνούς και πέρνουν το εισιτήριο της πρόκρισης για άλλη μια χρονιά στους ομίλους, με τους οπαδούς του συλλόγου να ευελπιστούν για μια χρονιά γεμάτης επιτυχίες.


Ξεκίνημα με το αριστερό...


Αν το ξεκίνημα στις υποχρεώσεις του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν θετικό τα πράγματα ήταν δυσοίωνα στο πρωτάθλημα. Η εντός έδρας ήττα από τον "αιώνιο" αντίπαλο Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και οι ισοπαλίες με Ιωνικό και Λεβαδειακό εκτός έδρας δημιούργησαν ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα του "τριφυλλιού" στην ιστορία του με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να μοιάζουν με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.


Σαν να μην έφθαναν αυτά ενδιάμεσα στις δύο ισοπαλίες για την 2η και 3η αγωνιστική, οι «πράσινοι» δέχθηκαν και το ηχηρό "χαστούκι" στο Φρίουλι από την Ουντινέζε και την ήττα με το βαρύ 3-0 που εξ’ αρχής "ψαλίδισε" πολλές από τις ελπίδες των οπαδών για πρόκριση στον επόμενο γύρο.


Το άστρο Μάντζιου και το θετικό σερί


Ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι είχε τονίσει ότι μια νίκη στο ματς με τον Πανιώνιο θα άλλαζε το βαρύ κλίμα και φάνηκε να δικαιώνεται. Οι παίκτες του με μπροστάρη και σκόρερ τον νεαρό Βαγγέλη Μάντζιο μετά την επιτυχία στο ΟΑΚΑ επί των "κυανέρυθρων" θα κερδίσουν για το Τσάμπιονς Λιγκ και την Βέντερ Βρέμης στο πρώτο εντός έδρας ματς του ομίλου και θα αναπτερώσουν τις ελπίδες τους για πρόκριση.


Ακολούθως έρχονται οι νίκες με Καλλιθέα (εκτός) και Ακράτητο (εντός) με την εικόνα της ομάδος ωστόσο να μην είναι όπως την οραματίζονται κάποιοι... που πριν λίγα εικοσιτετράωρα την είχαν δει να «λυγίζει» μια γερμανική ομάδα.


Το σερί των επιτυχιών θα "κλείσει" με την εκπληκτική παρουσία κόντρα στα αστέρια της Μπαρτσελόνα και την "λευκή" ισοπαλία στο Ολυμπιακό στάδιο που χαρίζει έναν πολύτιμο βαθμό στους "πράσινους" οι οποίοι θα δεχθούν τους διθυράμβους από τα Μ.Μ.Ε. εντός και εκτός συνόρων.


Η άλλη όψη και πάλι...


Ίσως είναι συνήθεια αλλά ότι έχτισαν οι παίκτες του Ιταλού προπονητή... κατάφεραν και το "γκρέμισαν" πολύ εύκολα. Αρχικά η δεύτερη ήττα σε ισάριθμα ντέρμπι (αυτή την φορά από την ΑΕΚ με 3-0) έφερε και πάλι την κατήφεια και την γκρίνια στους "πράσινους" οπαδούς.


Και αν η νίκη επί του ΠΑΟΚ (1-0 με τους φιλοξενούμενους να χάνουν αρκετές ευκαιρίες για την ισοπαλία) μετρίασε λίγο το κλίμα, λίγες μέρες αργότερα το ευρωπαϊκό πρεστίζ του Παναθηναϊκού δέχεται ένα ισχυρό "χτύπημα".


Τα πέντε γκολ από την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου μπορεί για μερικούς να αποτελούν φυσιολογική εξέλιξη λόγω της διαφοράς των μεγεθών σε όλα τα επίπεδα με τους "μπλαουγκράνα" ωστόσο η άνευ όρων παράδοση από τα πρώτα 45’ δευτερόλεπτα με τον Γκαλίνοβιτς να γλυτώνει τον σύλλογο ίσως και από την πιο βαριά ήττα στην ιστορία της προκάλεσε πολλά σχόλια στις τάξεις των οπαδών του συλλόγου.


Η μετάπτωση ολοκληρώνεται....


Επιστροφή στο πρτάθλημα, επιστροφή στις επιτυχίες με τους «πράσινους» να δείχνουν ότι ξεπέρασαν την βαριά ήττα από τη "Μπάρτσα" επικρατώντας εύκολα του ΟΦΗ στο Παγκρήτιο.


Όμως στο ίδιο έργο οι θεατές... είδαν μια άλλη παράσταση λίγες μέρες αργότερα. Το συγκρότημα του Μαλεζάνι γνώρισε την ήττα στις καθυστερήσεις από τον Εργοτέλη και αποχαιρέτησε ένα θεσμό που για πολλούς μπορεί να... διατηρήσει τα προσχήματα αν έχεις χάσεις τους άλλους τίτλους που "κυνηγάς" εξ’ αρχής.


Συνεπώς οι αντιδράσεις των οπαδών φαίνεται πως δεν αντέχουν άλλης υπομονής και πλέον τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο αφού μπορεί να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα πλάνο... πενταετίας ωστόσο αυτό δεν αλλάζει την αλλοπρόσαλη εικόνα που δείχνουν από παιχνίδι σε παιχνίδι τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού.