Skala - Faroe Islands (από τα καράβια στα γήπεδα)

skala-faroe-islands-apo-ta-karavia-sta-gipeda


Ένα ψαροχώρι 593 κατοίκων ονόματι Σκάλα (ή Σκάλι),το οποίο βρίσκεται σφηνωμένο κάπου ανάμεσα στις γραφικές νήσους Φερόες, πραγματοποιεί τα πρώτα σοβαρά ποδοσφαιρικά του τεστ έπειτα από την συμπλήρωση 40 ετών ετών από την ίδρυση της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας. Η συμμετοχή στο Κύπελλο Ιντερτότο ξεσήκωσε τα νοικοκυριά του χωριού που αποχωρίστηκαν για λίγο τις τράτες τους και ταξίδεψαν μέχρι το Τόφτιρ για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση με την Τάμπερε Γιουνάιτεντ.


Ιστορική αναμέτρηση


Το γήπεδο της Σκάλα δεν έχει λάβει την έγκριση της UEFA λόγω της ακαταλληλότητας του χλοοτάπητα και έτσι κρίθηκε επιβεβλημένη ανάγκη η μετακόμιση στην επίσημη έδρα της εθνικής ομάδας των Νήσων Φερόε. Η ήττα με 0-2 από την φινλανδική ομάδα ελαχιστοποίησε τις όποιες ελπίδες των νησιωτών για πρόκριση στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης, ωστόσο το γεγονός αυτό διόλου δυσαρέστησε τους οπαδούς του ημιεπαγγελματικού συλλόγου που γιόρτασαν με τον δικό τους τρόπο την συμμετοχή της Σκάλα στο Κύπελλο Ιντερτότο.


Από την άμμο στο χόρτο


Το 1965 ιδρύθηκε ως ιστιοπλοϊκός όμιλος, ενώ 12 χρόνια αργότερα το ποδοσφαιρικό τμήμα απέκτησε το δικό του γήπεδο στην άμμο. Στη δεκαετία του '80 οι ποδοσφαιριστές πάτησαν χόρτο, εστώ και αν αυτό ήταν τεχνητό. Το Σκάλι, εκτός των άλλων αποτελούσε μέχρι πριν μερικά χρόνια το κυριότερο κέντρο κατασκευής πλοίων αλλά και επιδιόρθωσης καραβιών τα οποία προέρχονταν κυρίως από τη Ρωσία.


Οι ναύτες που ντύθηκαν ποδοσφαιριστές!


Μάλιστα πριν από 11 χρόνια είχε καταγραφεί μία απίστευτη ιστορία. Το πλοίο "Βασίλι Αντόμκιν" κατέφθανε για "σέρβις" από το λιμάνι του Μούρμανσκ της Ρωσίας έχοντας ως πλήρωμα οχτώ μέλη. Κατά την παραμονή του στο χωριό του Σκάλι ο καπετάνιος και οι ναύτες ενημερώθηκαν πως ο ιδιοκτήτης του χρεοκόπησε και πλέον δεν υπήρχαν οικονομικοί πόροι για επιστροφή στην πατρίδα.


Χωρίς λεφτά στις τσέπες αλλά με μοναδικά υπάρχοντα το ταλέντο και την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο οι τρεις εξ'αυτών για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην φόρεσαν τις ποδοσφαιρικές φανέλες της Σκάλα ξεκινώντας μία νέα καριέρα. Έτσι από τα μηχανοστάσια και τα καταστρώματα βρέθηκαν στα αποδυτήρια και τα γήπεδα "λιβάδια" της φιλόξενης όπως αποδείχθηκε χώρας. Χρειάστηκε να παραμείνουν εκεί μέχρι το 1998 οπότε επαναπατρίστηκαν και οι οχτώ "τυχοδιώκτες".


Η καθιέρωση


Λίγα χρόνια αργότερα η Σκάλα άρχισε να καθιερώνεται ως η νέα δύναμη στο πρωτάθλημα των Νήσων Φερόε εξασφαλίζοντας μετά την τέταρτη συμμετοχή της στη μεγάλη κατηγορία την έξοδο στο Κύπελλο Ιντερτότο. Ο 65χρονος τεχνικός της Γιόχαν Νίλσεν, εμπιστεύθηκε στο ρόστερ της ομάδας του, τρεις Σέρβους και δύο Ρουμάνους, οι οποίοι μαζί με τον μοναδικο διεθνή Πάουλι Χάνσεν φιλοδοξούν να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο τη φήμη του αλλοπρόσαλλου αυτού συλλόγου, που πλέον δεν αναζητεί ποδοσφαιριστές από τα καράβια αλλά στα τμήματα υπόδομής.