Ριβάλντο: Οι καλύτερες στιγμές του στον Ολυμπιακό

rivaldo-oi-kalyteres-stigmes-tou-ston-olympiako


Οι 11 στιγμές που έκαναν τον Ριβάλντο δέσμιο της αγάπης των φιλάθλων του Ολυμπιακού.


Δήλωσε κάποτε πως το μέλλον του είναι συνδεδεμένο με τον Ολυμπιακό και ότι ήθελε να μείνει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της καριέρας του, προφανώς γιατί εδώ στη χώρα μας βρήκε το απάγκιο λιμάνι του. Η πρώτη του σεζόν είχε στιγμές που, όταν ήρθε πέρυσι το καλοκαίρι, αναρωτιόμασταν αν θα βλέπαμε και αν θα ήμαστε τυχεροί να ζήσουμε.


Στην αρχή πολλοί τον αμφισβήτησαν, μερικοί ακόμα και τον ειρωνεύτηκαν. Στο ποδόσφαιρο όμως, όπως και στη ζωή, γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Και ένας ποδοσφαιριστής με την καριέρα (Εθνική Βραζιλίας, Μπαρτσελόνα, Μίλαν), τα επιτεύγματα (Πρωταθλητής κόσμου, νικητής Champions League, Πρωταθλητής Ισπανίας) και την ποδοσφαιρική κλάση (Χρυσή Μπάλα 2002) του Ριβάλντο, δεν θα μπορούσε παρά να μας έχει φυλάξει το τελευταίο για καλύτερο.


Το athlitikanea.gr διάλεξε τις 11 στιγμές που ξεχώρισαν στην πρώτη χρονιά του Ριβάλντο στον Ολυμπιακό και σας τις παραθέτει:


Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 5-1 (Πρωτάθλημα, 30/10/2004)


Ο Οκτώβριος φεύγει (30/10) και ακόμη τίποτα. Ο Ριβάλντο φοράει την ερυθρόλευκη φανέλα πάνω από ένα μήνα, αλλά οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, ακόμη δεν τον έχουν δει να τινάζει το πλεκτό. (1η στιγμή) Στο 13' του αγώνα με τον ΠΑΟΚ στο κατάμεστο Καραϊσκάκη και ενώ ο Τζιοβάνι έχει "προλάβει" να ανοίξει το σκορ, ο Οκκάς σεντράρει από τα αριστέρα, η μπάλα παίρνει μια περίεργη τροχιά και προσγειώνεται στο στήθος του Ριβάλντο. Άψογο στοπάρισμα, απευθείας σουτ με το δεξί από τη δεξιά γωνία της μικρής περιοχής και γκολ. Ο Βραζιλιάνος βρίσκει επιτέλους την αφορμή να πλησιάσει το λαό του για να αποθεωθεί. 


Για αντάλλαγμα, όταν ο Τζόρτζεβιτς έκανε μια σέντρα στο 25', ο Ριβάλντο έπιασε το σουτ έξω από την περιοχή και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ατματσίδη για δεύτερη φορά. (2η στιγμή) Στο πέμπτο γκολ αλλάζει τη μπάλα με τον Τζιοβάνι 6 φορές και στην έβδομη ο Καστίγιο ολοκληρώνει το σόου στέλνοντας τη στα δίχτυα, κάνοντας 33.000 φιλάθλους να τρίβουν τα μάτια τους.


Ολυμπιακός - Λα Κορoύνια 1-0 (Champions League, 23/11/2004)


Ο Ολυμπιακός θέλει πάση θυσία τη νίκη κόντρα στους Ισπανούς και το Καραϊσκάκη πότε φλέγεται από τις 33.000 κόσμου και πότε παγώνει, καθώς η ώρα περνάει και το γκολ δεν έρχεται. Στο πρώτο ημίχρονο ο Ριβάλντο δε δείχνει να είναι στο πνεύμα του παιχνιδιού με τις ενοχλήσεις στη μέση του να τον ταλαιπωρούν. 


Ο Τζιοβάνι προσπαθεί να παίξει και για το φίλο του, αλλά αυτό δε φτάνει. Στο 68' όμως έρχεται η ώρα να μιλήσει ο πολύς Ριβάλντο και παρά την αδιάφορη και όχι και τόσο εντυπωσιακή εμφάνιση, καταφέρνει να γίνει μέσα σε μια φάση πρωταγωνιστής. (3η στιγμή) Κάθετη μπαλιά που τρυπάει την άμυνα της πρώτης του ομάδας στη Γηραιά Ήπειρο και που δεν αφήνει στον Τζόρτζεβιτς περιθώριο να αστοχήσει. Το γκολ μπαίνει και ο Ριβάλντο ακούει και πάλι το όνομά του από την εξέδρα.


Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-0 (Πρωτάθλημα, 4/12/2004)


Το πρώτο "αιώνιο" ντέρμπι της χρονιάς και όλοι κάνουν λόγο για την εμπειρία του Ριβάλντο από el classico και πόσα περιμένουν από αυτόν στο συγκριμένο παιχνίδι. Στο 2' χάνει μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, όταν ύστερα από σέντρα του Τζόρτζεβιτς βρίσκεται σε θέση βολής, αλλά στέλνει τη μπάλα άουτ. (4η στιγμή) Στο 30' βγάζει την καρτέλα των "ενσήμων" από την Primera Division και κάνει αυτό που ξέρει καλά. 


Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει φάουλ έξω από την περιοχή και ο Βραζιλιάνος στήνει τη μπάλα. Λίγα βηματάκια φόρα και με το αριστερό στέλνει τη μπάλα στη γωνία του Χαλκιά που παρακολουθεί την πορεία της ανήμπορος να αντιδράσει. Γκολ σημασίας; Γκολ ομορφιάς; Όχι μόνο. Γκολ κλάσης.


Λίβερπουλ - Ολυμπιακός 3-1 (Champions League, 8/12/2004)


Μαύρη μέρα για τον Ολυμπιακό, το τέλος της οποίας τον βρήκε ηττημένο με 3-1 στο Άνφιλντ και εκτός Champions League, αν και στο ημίχρονο είχε προβάδισμα 0-1 και έπρεπε να δεχτεί τρία γκολ (όπως και έκανε) για να αποκλειστεί από την μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης. 


Οι αναμνήσεις από εκείνο το βράδυ είναι άσχημες και η μόνη θετική ανάμνηση για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, είναι το γκολ του Ριβάλντο. (5η στιγμή) Στο 27' ξεκίνησε από το κέντρο, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και ανάγκασε τον Χίπια να τον σταματήσει λίγο έξω από την περιοχή με φάουλ. Η εκτέλεση φυσικά δική του και η κατάληξη της μπάλας, τα δίχτυα της Λίβερπουλ. Τα όνειρα που γέννηθηκαν με εκείνο το γκολ, δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα αλλά ο "Ρίμπο" έδειξε για μια ακόμη φορά ότι οι μεγάλοι παίκτες μιλάνε στα μεγάλα παιχνίδια.


Ολυμπιακός - Ηρακλής 2-0 (Κύπελλο, 2/2/2005)


Μόλις τρεις ημέρες πριν, σε αγώνα με τον Άρη για το πρωτάθλημα ο Ριβάλντο έχει γίνει αλλαγή από τον Μπάγεβιτς στο ημίχρονο και αντί για τα αποδύτηρια, έχει ανέβει "σφαίρα" στη σουίτα του Σωκράτη Κόκκαλη για να κάνει τα παράπονά του. Ο πρόεδρος τον ακούει, αλλά προσπαθεί να κρατήσει τις (διαταραγμένες) ισορροπίες της ομάδας. Στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Ηρακλή για την Γ΄φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. 


Η ήττα στη Θεσσαλονίκη με 1-0 έχει δημιουργήσει άγχος στους ερυθρόλευκους που παρατάσσονται χωρίς τους Ριβάλντο και Τζορτζεβιτς στη βασική ενδεκάδα και με πολύ άγχος. Από ποδόσφαιρο δεν βλέπουμε πολλά πράγματα και παρά το 1-0 με το γκολ του Καστίγιο (το σουτ του οποίου χτύπησε στο δοκάρι και την πλάτη του Αμπάρη), τα πόδια των παικτών δεν λύνονται και η παράταση μοιάζει πιθανότατη. (6η στιγμή) Στο 75' ο "Ρίμπο" σηκώνεται από τον πάγκο, με εντολή του Μπάγεβιτς. Στο 85' ο Τζόρτζεβιτς (που έχει μπει νωρίτερα) κερδίζει φάουλ που ξεσηκώνει διαμαρτυρίες από πλευράς Ηρακλή. Ο Ριβάλντο δεν ασχολείται. Παίρνει τη μπάλα, τη στήνει και πριν καλά-καλά "ζεσταθεί" κάνει το 2-0 και στέλνει τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά και το μήνυμά του σε σουίτες και πάγκο.


Ολυμπιακός - Σοσό (Κύπελλο UEFA,24/2/2005)


Οι ερυθρόλευκοι μετά τον αποκλεισμό τους από τη δέυτερη φάση του Champions League έχουν "μετακομίσει" στο UEFA και αντιμετωπίζουν τη Σοσό, για τους "32" της διοργάνωσης. Το πρώτο παιχνίδι διεξάγεται στο Καραϊσκάκη και η νίκη είναι απαραίτητη για να τεθούν οι βάσεις της πρόκρισης. Στο 29' άμυνα, κέντρο και επίθεση του Ολυμπιακού συνεργάστηκαν άψογα για να γίνει το 1-0. (7η στιγμή) 


Ο Κωστούλας κόβει δυνατά με τριπλή ηρωϊκή προσπάθεια στο κέντρο, δίνει τη μπάλα στον Ριβάλντο και ο Βραζιλιάνος αναλαμβάνει δράση. "Υδραυλικές" κινήσεις και μπαλιά "τρύπα" στον Οκκά. "Πάρτο - βάλτο" με άλλα λόγια. Ο Ολυμπιακός παίρνει τη νίκη με 1-0, βάζει τα θεμέλια για την πρόκριση στους 16 και ο Ριβάλντο αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως στα κρίσιμα παιχνίδια ξέρει να φωνάζει "παρών".


Ολυμπιακός - Αιγάλεω 3-1 (Πρωτάθλημα, 24/4/2005)


Στο Αιγάλεω του χρόνου θα ακούνε Ριβάλντο και θα αισθάνονται λίγο άβολα. Ο Βραζιλιάνος κόντρα στο Σίτι έχει σκοράρει συνολικά τέσσερις φορές σε δύο παιχνίδια, εκ των οποίων η μία με κεφαλιά (μία και μοναδική φέτος), στον αγώνα του πρώτου γύρου. Στο δεύτερο γύρο στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός θέλει τη νίκη και παράλληλα περιμένει κάποιο στραβοπάτημα των Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, καθώς έχει μείνει τρίτος στη βαθμολογία. 


Το κλίμα κάθε άλλο παρά καλό είναι και οι αποδοκιμασίες του κόσμου στο άκουσμα του ονόματος του Ντούσαν Μπάγεβιτς αποτελούν δείγμα των δύσκολων ημερών που πέρασαν φέτος οι ερυθρόλευκοι πριν φτάσουν στο νταμπλ. (8η στιγμή) Ωστόσο, ο Ριβάλντο κάνει το καθήκον του και με δύο γκολ δίνει στην ομάδα του προβάδισμα με 2-0 και τον "αέρα" για τη νίκη που ακολούθησε. Στο 25' με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή κάνει σεφτέ και στο 48' "κλειδώνει τον άσο" με ακόμη ένα σουτ. Η μπάλα κάνει "γκελ" μπροστά στον Σιντιμπέ και το άστρο του Ριβάλντο κάνει "γκελ" στις κερκίδες του Καραϊσκάκη.


Ολυμπιακός - Άρης 3-0 (Τελικός Κυπέλλου, 22/5/2005)


Τελικός Κυπέλλου στην Πάτρα και ο Ολυμπιακός προηγείται με 1-0 στο σκορ του μαχητικού Άρη χωρίς να έχει ικανοποιήσει με την απόδοσή του. Το άνοιγμα του σκορ στις αρχές της επανάληψης λύνει τα πόδια των παικτών του Ολυμπιακού και οι Τζιοβάνι και Καστίγιο που είχαν μπει στο ημίχρονο κάνουν πάρτι μαζί με τον Ριβάλντο απέναντι στην άμυνα του Άρη. Η διεύρυνση του σκορ μοιάζει θέμα χρόνου. Το δεύτερο γκολ έρχεται όμως σε μια ανύποπτη φάση. (9η στιγμή) Ο Ριβάλντο πλάγια δεξιά, σχεδόν στο κόρνερ, φαίνεται έτοιμος να πραγματοποιήσει σέντρα στα καρέ του Πουρλιοτόπουλου, αλλά με ένα φαλτσαριστό τεχνικό σουτ, ξεγελάει τον έμπειρο τερματοφύλακα του Άρη και στέλνει τη μπάλα στο παραθυράκι της εστίας του γράφοντας έτσι με ένα γκολ-ποιήμα το 2-0. Στη συνέχεια θα προσθέσει ένα ακόμα γκολ και πολλές λάτιν ενέργειες στο ενεργητικό του, πριν το ματς τελειώσει με 3-0 και ο "Ρίμπο" πανηγυρίσει τον πρώτο του τίτλο με τη φανέλα των ερυθρολεύκων.


Ηρακλής - Ολυμπιακός 0-1 (Πρωτάθλημα, 25/5/2005)


Δεύτερος "τελικός" μέσα σε τέσσερις μέρες για τους ερυθρόλευκους, αυτή τη φορά με φόντο την κούπα του πρωταθλητή. Ο Ολυμπιακός θέλει μόνο νίκη απέναντι στον νεανικό και μαχητικό Ηρακλή για να κατακτήσει το 33ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Σε ένα γήπεδο πολύ βαρύ λόγω της βροχής που είχε προηγηθεί, ο Ολυμπιακός μένει στο μηδέν στο πρώτο ημίχρονο, χάνοντας πολλές ευκαιρίες, και τα πόδια αρχίζουν να βαραίνουν. 


Στην επανάληψη, φτάνουμε στο 60' και το 0-0 παραμένει ακόμα. (10η στιγμή) Ο Ριβάλντο συνδυάζεται με τον Τζιοβάνι και η μπάλα καταλήγει στον Τζόρτζεβιτς λίγω έξω από την περιοχή. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού τροφοδοτεί τον Ριβάλντο που βρίσκεται μέσα στην περιοχή με πλάτη στο τέρμα, και αυτός με μια μαγική κίνηση βάζει πλάτη τον Κατσιαμπη και πέφτοντας προλαβαίνει τον... Οκκά(!) και στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Αμπάρη. Ένα γκολ, ένας τίτλος από τον "Ρίμπο" που δείχνει για άλλη μια φορά ότι στις κρίσιμες στιγμές ξέρει να "μιλάει".


Στάδιο Καραϊσκάκη (Αποθέωση των Πρωταθλητών, 26/5/2005)


Περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, και οι παίκτες του Ολυμπιακού φτάνουν στο στάδιο Καραϊσκάκη όπου περισσότεροι από 15.000 φίλοι της ομάδας τους, τους περιμένουν για να τους αποθεώσουν, παρότι η επίσημη φιέστα έχει ήδη προγραμματιστεί για την Παρασκευή. Ο "πολύς" Ριβάλντο όχι απλά συμμετέχει, αλλά βγαίνει από τους πρώτους στην κεντρική σουίτα του σταδίου και παίρνει pole position στο grid των πανηγυρισμών, ακολουθώντας το ρυθμό των ερυθρόλευκων οπαδών και λούζοντας με σαμπάνια όσους βρίσκονται γύρω του. (11η στιγμή) Ο Βραζιλιάνος πανηγυρίζει σαν μικρό παιδί και ακολουθεί με τα παλαμάκια του τον παλμό των ευθρόλευκων συνθημάτων. Η συμμετοχή του στους πανηγυρισμούς τον φέρνει ακόμα πιο κοντά στους φίλους του Ολυμπιακού.


Σνομπ και συνταξιούχος; Όχι αυτός ο Ριβάλντο που είδαμε εμείς. Τώρα πια που έχει γίνει ξεκάθαρη η σημασία της παρουσίας τέτοιου διαμετρήματος ποδοσφαιριστών για ένα πρωτάθλημα σαν το δικό μας και ποιες είναι οι αγωνιστικές δυνατότητες του Ριβάλντο. Ας ευχηθούμε ο "Ρίμπο" να είναι γερός και δυνατός του χρόνου για να απολαύσουμε την ποδοσφαιιρική ιδιοφυϊα του για μια ακόμα χρονιά και ας ελπίσουμε να αποδειχθεί σαν το παλιό καλό κρασί. Κάθε χρόνο και καλύτερος...