Πολ Σίρλεϊ: Συγγραφέας... μπασκετμπολίστας

paul-shirley-syngrafeas-basketmpolistas


Θυμάστε τον Πολ Σίρλεϊ; Τον λευκό Αμερικάνο που έπαιξε το 2001 στον Πανιώνιο; Πέρασαν 20 χρόνια και σε αυτό το διάστημα άλλαξε πολλές ομάδες και έγινε ο πρώτος... συγγραφέας-μπασκετμπολίστας!


Έτσι ακριβώς! Το κορυφαίο αθλητικό site Espn.com φιλοξενεί κάθε τόσο τα κείμενα του Σίρλεϊ, τα οποία όμως δεν αφορούν αμιγώς αθλητικά θέματα. Ο πρώην παίκτης των Σανς απλά γράφει ένα ημερολόγια με τις σκέψεις του.


Από που προέκυψε αυτή η συνεργασία; Από την επιτυχία που είχε το blog (σ.σ ηλεκτρονιικό ημερολόγια) που έγραφε για λογαριασμό του επίσημου site του Φοίνιξ!


Ο Σίρλεϊ με αυτοσαρκασμό και καλό γράψιμο έχει ήδη δημοσιεύσει δύο άρθρα. Το ένα με τιτλο "Η υποτιθέμενη καριέρα μου" και το "γιατί απορρίπτω μισό εκατομύριο δολάρια".


Το ένα αποτελεί το βάπτισμα του πυρός κι αναφέρεται στην απόφασή του να γράφει τα... υπαρξιακά του στο internet και το δεύτερο κάνει λόγο για τις σκέψεις που είχε να δεχτεί την πρόταση της ρωσικής Κίμκι.


Να μερικά αποσπάσματα από το πρώτο του κείμενο:


"Πριν έξι μήνες ήμουν μέλος των Φοίνιξ Σανς (ναι αυτής που παίζει στο ΝΒΑ). Αγωνιζόμουν ελάχιστα, αλλά ήμουν στη δωδεκάδα κι έτσι είχα με τον τρόπο μου την ευκαιρία να απολαύσω τη ζωή ενός παίκτη του ΝΒΑ. Τη ζούσα, αλλά όχι στην πραγματικότητα.


Κάποια στιγμή τα παιδιά από το site της ομάδας με πλησίασαν και μου ζήτησαν να γράψω τις σκέψεις μου για την εκτός έδρας περιοδία μας. Δέχτηκα την πρόκληση, σκεφτόμενος ότι θα έχω αρκετό χρόνο για να σκεφτώ τι θα γράψω καθισμένος στον πάγκο, ανάμεσα στις στιγμές που ψάχνω αιθέριες υπάρξεις στην κερκίδα και κάνω ότι προσέχω το παιχνίδι.


Το ονόμασαν "Το Παραλλήρημα του Πολ Σίρλεϊ". Λίγοι το ανακάλυψαν μόνοι τους, οι περισσοτεροι το έμαθαν από τη μαμά μου!


...Όταν τέλειωσε η χρονιά οι Σανς είχαν την επιλογή στο συμβόλαιο μου. Μου έδωσαν να καταλάβω ότι παρότι εκτιμούσαν τις συγγραφικές μου ικανότητες, δεν θα με κρατήσουν στο ρόστερ. Λογικό από τη στιγμή που δεν με είχαν δει στο παρκέ για να διαπιστώσουν αν τους κάνω ή όχι.


Έτσι ενώ βρισκόμουν αν όχι στην κορυφή κάπου κοντά σε αυτή έπεσε στην ανεργία, με απορίες του στυλ που θα με βγάλει η μπασκετική μου καριέρα.


Έχω παίξει σε 11 επαγγελματικές ομάδες τα τελευταία τέσσερα χρόνια που αποφοίτησα από το κολέγιο του Αϊόβα Στέιτ. Η θητεία μου στους Σανς ήταν η μεγαλύτερη στο ΝΒΑ. Έχω παίξει στους Μπουλς, ενώ είχα κι ένα επιβλητικό 10ήμερο συμβόλαιο με τους Χοκς.


Έχω περάσει από την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Ρωσία και έχω περάσει χρόνο στο CBA και στο ΑΒΑ. Αυτή η πορεία μου στο μπασκετικό χάρτη με έχει κάνει πιο φλύαρο και πιο... πειραγμένο.


Έτσι βρέθηκα εδώ σε δοκιμαστική βάση. Δεν έχω εμπειρία σαν συγγραφέας και σε καμία περίπτωση δεν μου αρέσουν οι διορίες κι έτσι δεν ξέρω που θα πάει το πράγμα. Μπορεί κάποια στιγμή να σπάσω από την πίεση και να βρεθώ να λέω σε μερικά χρόνια ασυναρτησίες μεταξύ του Αργκόσι Καζίνο και του ποταμού Μιζούρι στο Κάνσας!


Κάποιες αμφιβολίες μου πηγάζουν από το γεγονός ότι δεν έχω ομάδα και δεν έχω ιδέα που θα πάω. Μπορεί να γυρίσω στην Ευρώπη, μπορεί να παίξω στο ΝΒΑ (αν κάποια ομάδα εκφράσει την ανάγκη για ένα λευκό παίκτη ύψους 2.10) ή αν χρειαστεί μπορεί να καταλήξω σε κάποια από τις μικρές κατηγορίες.


Όπου και να παίξω η φετινή χρονιά θα είναι ενδιαφέρουσα. Εκτός βέβαια αν αρχίσω να αναλώνουμε σε περιγραφές για τα Nine Inch Nails Shows και τα μυθιστορήματα του Τσακ Παλαχνιούκ, οπότε το ESPN θα με διώξει με τις κλωτσιές! Σε διαφορετική περίπτωση μείνετε συντονισμένη. Όλο και κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία θα έχω να σας πω από την... υποτιθέμενη καριέρα μου".


Στο δεύτερό του κείμενο αναφέρεται στην πρόταση της Κίμκι και στην... τρομακτική για αυτόν ιδέα να επιστρέψει στη Ρωσία. Αγωνίστηκε για ένα φεγγάρι στην Ούνιξ Καζάν κι αποχώρησε με τραυματικές εμπειρίες. Έμενε στο Περμ. Δεν τον αδικώ...


Σε αυτό αν και χαρακτηρίζει τον εαυτό του ηλίθιο που μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί μια πρόταση ύψους μισού εκατομυρίου δολαρίων, εκφράζει τις αμφιβολίες του.


"Στη Ρωσία έφτασα κοντά στην... αυτοκτονιά" δηλώνει χαριτολογώντας, περιγράφοντας τις σκέψεις του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.


Διαβάστε περισσότερο... Πολ Σίρλεϊ στο espn.com.