Όλεγκ Προτάσοφ: Ο ευφυής προπονητής

oleg-protasov-o-effyis-proponitis


Σε λιγότερο από πέντε μήνες ο Όλεγκ Προτάσοφ κατάφερε να γίνει βασιλιάς στο Βουκουρέστι. Οι οπαδοί της ιστορικής Στεάουα ήδη ξέχασαν τον προκάτοχο του, Βάλτερ Τζένγκα καθώς ο ευφυής  προπονητής από τις 17 Ιουνίου, οπότε και υπέγραψε διετές συμβόλαιο έδειξε πως μόνο για διακοπές δεν έχει έρθει στη Ρουμανία.


Ο βαθύπλουτος πρόεδρος Τζίτζι Μπεκάλι τον εμπιστεύθηκε και ο άλλοτε τεχνικός του Ολυμπιακού απλά τον δικαιώνει με τα αποτελέσματα του. Η Στεάουα μετά το σαρωτικό 4-0 επί της Λανς στο Βουκουρέστι κατάφερε να φύγει αλώβητη και από τη Γένοβα αποσπώντας, "λευκή" ισοπαλία από την Σαμπντόρια. Η διάκριση μέσω του κυπέλλου UEFA, ασφαλώς και συγκινεί τον μετριόφρων Προτάσοφ.


"Είμαι πολυ ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παικτών και την λειτουργία της ομάδας μου. Σταθήκαμε πολύ καλά απέναντι στη Σαμπντόρια και με λίγη τύχη θα μπορούσαμε ακόμη και να φτάναμε στη νίκη. Διαθέτουμε πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές με μεγάλο ταλέντο. Δεν ξέρω μέχρι που θα φτάσουμε, όμως πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε όνειρα".


Ο Όλεγκ Προτάσοφ παραδέχεται ότι υπάρχει πίεση και στη Ρουμανία, ωστόσο εντοπίζει αρκετές διαφορές σε σχέση με την ελληνική νοοτροπία.


"Είναι διαφορετικά αν και όντως και εδώ υπάρχει πίεση για θετικά αποτελέσματα. Όμως εισπράττω μεγαλύτερο σεβασμό από ότι στην Ελλάδα. Με ακούνε περισσότερο υπάρχει σεβασμός σε ότι λέω, νομίζω ότι όλα να λειτουργούν επαγγελματικά. Αισθάνομαι πολύ καλά, είμαι κάτι σαν αρχηγός εδώ".


Η μεγάλη δόξα του ποδοσφαίρου της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης έχει πάντα στην καρδιά του την Ελλάδα τονίζοντας ότι είναι πάντα ενήμερος για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα.


"Σίγουρα μου λείπει το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν έφυγα οριστικά από την Ελλάδα. Είχα μία καλή πρόταση από την Στεάουα που ήταν πρόκληση για μένα και δέχθηκα να αναλάβω τον σύλλογο. Ασφαλώς και θα επέστρεφα στο μέλλον στην Ελλάδα. Διαβάζω καθημερινά τα ρεπορτάζ για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενημερώνομαι, αλλά δυστυχώς δεν παρακολουθώ στην τηλεόραση όσα παιχνίδια θα ήθελα".


Σε ότι αφορά την πορεία του Ολυμπιακού, ο τεχνικός της Στεάουα ήταν λακωνικός αποφεύγοντας να σχολιάσει την έως τώρα παρουσία αλλά και τις δηλώσεις του Τροντ Σόλιντ περί "γηρασμένης ομάδας".


"Είναι κρίμα για τον Ολυμπιακό, γιατί τα παιδιά προσπαθούν. Τα αποτελέσματα σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες τους, ενώ ήταν και άτυχος σε κάποια παιχνίδια. Δεν θα ήθελα πάντως να κάνω κάποιο σχόλιο".


Το ρουμανικό ποδόσφαιρο κάνει την αντεπίθεση του έχοντας τρεις εκπροσώπους στο Κύπελλο UEFA. Την ίδια ώρα οι ελληνικές ομάδες απογοητεύουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.


"Νομίζω πως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν πρέπει να φέρνουμε την καταστροφή. Μπορεί τα αποτελέσματα τώρα να μην είναι καλά αλλά έχουν παίξει πολλά πράγματα ρόλο. Η τύχη είναι σημαντική στο ποδόσφαιρο και ο Ολυμπιακός σε κάποιες περιπτώσεις δεν την είχε. Νομίζω θα έρθουν καλύτερες μέρες".


"Στη Ρουμανία, όντως υπάρχει πρόοδος. Το πρωτάθλημα είναι αρκετά ανταγωνιστικό και νομίζω υπάρχει επαγγελματισμός. Πιστεύω ότι τόσο η Στεάουα όσο και οι άλλες μεγάλες ομάδες του Βουκουρεστίου έχουν μεγάλες δυνατότητες και μπορούν να πετύχουν πολλά πράγματα".


Ο Όλεγκ Προτάσοφ αποκάλυψε ότι δίνει οδηγίες στις παίκτες του στα ελληνικά, καθώς ο βοηθός του Στέφαν Στόικα γνωρίζει εξίσου καλά και τις δύο γλώσσες από το πέρασμα του από Λάρισα και Βέροια.


"Ο Στέφαν κάνει πολύ καλή δουλειά και με βοηθάει και σε αυτό το κομμάτι καθώς μιλάει καλά ελληνικά. Είναι σημαντικό να μπορεί να αντιληφθούν οι παίκτες μου τις οδηγίες που δίνω και αυτό γίνεται σωστά χάρη σε αυτόν".