Οι 13 εκρήξεις του Ρόι Κιν που έγραψαν ιστορία...

oi-13-ekrixeis-tou-roy-keane-pou-egrapsan-istoria


Ο διασυρμός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-1 από τη Μίντλεσμπρο για το πρωτάθλημα το περασμένο Σάββατο, ήτοι η πιο βαριά ήττα του φημισμένου αγγλικού συλλόγου εδώ και 19 ολόκληρους μήνες, αποτέλεσε εφαλτήριο για να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στο "Όλντ Τράφορντ".


Οι πολυάριθμοι φίλοι των "κόκκινων διαβόλων" αναζητούν τις αιτίες της αγωνιστικής κατρακύλας που έχει πάρει η αγαπημένη τους ομάδα τον τελευταίο καιρό και αυτός που έσπευσε να τους δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματά τους δεν είναι άλλος από τον Ρόι Κιν.


Ο πρώην αρχηγός και σημαία του συλλόγου από το 1993, ο οποίος έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι δεν... κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του και λέει με περίσσιο θάρρος αυτό που πιστεύει αψηφώντας το όποιο κόστος μπορούν να έχουν στον ίδιο τα λεγόμενά του, πέρασε στην δράση για μία ακόμη φορά ανάβοντας ταυτόχρονα φωτιές στο σύλλογο.


Όντας καλεσμένος σε μία εκπομπή του επίσημου καναλιού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (MUTV) και κληθείς να καταθέσει την άποψή του για το τί προκάλεσε την ταπεινωτική ήττα στο "Ρίβεσαϊντ", ο Ρόι Κιν εξαπέλυσε σκληρή κριτική κατά αρκετών συμπαικτών του ονομαστικά, χρησιμοποιώντας μειωτικές εκφράσεις αναφορικά με την αγωνιστική τους αξία, φέρνοντας παράλληλα σε τρομακτική αμηχανία τους παρουσιαστές που μάταια τον εκλιπαρούσαν να χαμηλώσει τους τόνους κατά τη διάρκεια της ημίωρης συνέντευξης.


Αμείλικτος στην κριτική ο αρχηγός...


Ο βασικός κεντρικός αμυντικός του συλλόγου και διεθνής με την Εθνική Αγγλίας, Ρίο Φέρντιναντ, καθώς και οι νεαροί Άλαν Σμιθ, Ντάρεν Φλέτσερ, Τζον Ο'Σι και Κίραν Ρίτσαρντσον βρέθηκαν στο στόχαστρο του εκρηκτικού και αθυρόστομου Κιν με αφορμή την απόδοσή τους κατά της Μίντλεσμπρο, ενώ στην κατηγορία των... δακτυλοδεικτούμενων από τον δυναμικό αρχηγό βρέθηκε και ο νεαρός Λίαμ Μίλερ, παρότι δεν έπαιξε ούτε λεπτό στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.


Οι κουβέντες ήταν τόσο βαριές, που ανάγκασαν τους παραγωγούς της εκπομπής να στείλουν αντίγραφο της κασέτας με το περιεχόμενο της συνέντευξης στον εκτελεστικό διευθυντή, Ντέιβιντ Γκιλ, ζητώντας απάντηση για το αν θα έπρεπε να βγει στον αέρα.


Το υψηλόβαθμο στέλεχος των "κόκκινων διαβόλων" θεώρησε ότι η κασέτα δεν έπρεπε να προβληθεί για να μη διαταραχθεί το κλίμα στην ομάδα, και έτσι διέταξε -με τις ευλογίες και του τεχνικού Άλεξ Φέργκιουσον- η κασέτα με το... ενοχλητικό περιεχόμενο να πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων.



Παρά την λογοκρισία που επιβλήθηκε, δεν έλειψαν οι διαρροές, με αποτέλεσμα κάποιες αγγλικές σκανδαλοθηρικές εφημερίδες να φιλοξενήσουν με την μορφή αποκλειστικότητας δηλώσεις του Ρόι Κιν, που αποτελούν κόλαφο για κάποιους από τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεται τα ίδια αποδυτήρια.


Καζάνι που βράζει τα αποδυτήρια...


"Μόνο και μόνο επειδή αμοίβεσαι με 120.000 λίρες την εβδομάδα και παίζεις καλά για 20 λεπτά κόντρα στην Τότεναμ, νομίζεις ότι είσαι σούπερσταρ. Σε αυτή την ομάδα μου φαίνεται ότι επιβραβεύεται όποιος παίζει άσχημα", φέρεται να δήλωσε ο Κιν για τον Ρίο Φέρντιναντ ενώ εξίσου καυστικά είναι τα σχόλια και για άλλους συμπαίκτες του.


"Ο Άλαν Σμιθ φαίνεται εντελώς... χαμένος όταν αγωνίζεται στη θέση του αμυντικού μέσου, δεν ξέρει τί να κάνει", ήταν το σχόλιό του για τον ξανθομάλη άσο, τον οποίο ο Φέργκιουσον έχει "βαπτίσει" εδώ και ένα περίπου χρόνο αμυντικό μέσο, ενώ προηγουμένως έβγαζε το ψωμί του ως επιθετικός.


"Ο Ρίτσαρντσον είναι ένας τεμπέλης αμυντικός που θα πρέπει να τιμωρηθεί γι'αυτό", ήταν ένα ακόμη φαρμακερό φραστικό βέλος που έκρυβε στην φαρέτρα του ο Κιν ενώ και ο Ντάρεν Φλέτσερ δεν θα πρέπει να αισθάνεται και τόσο άνετα εδώ και λίγες ημέρες. "Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι στη Σκωτία παραμιλούν από ενθουσιασμό γι'αυτόν τον παίκτη", υποστήριξε ο πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας της Ιρλανδίας.


Ο Κιν μίλησε ανοιχτά για παίκτες οι οποίοι παίζουν με τη φήμη τους, δεν προσπαθούν και δεν καταλαβαίνουν τις αξίες του συλλόγου, ανοίγοντας οικιοθελώς -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσοτερών- την πόρτα της εξόδου του από το "Όλντ Τράφορντ".


Το συμβόλαιο του λήγει ως γνωστόν το ερχόμενο καλοκαίρι και με τέτοιες καταγγελτικές δηλώσεις δύσκολα θα κλείσει την καριέρα του στην ομάδα με την οποία έχει συνδέσει το όνομά του για πάνω από μία δεκαετία. Η εφημερίδα "Guardian" συγκέντρωσε τα ξεσπάσματά του.


Οι 13 "εκρήξεις" που έγραψαν ιστορία...


Για όσους πάντως έχουν μείνει άναυδοι από το ξέσπασμα του Ρόι Κιν , ο οποίος κατονόμασε χωρίς ενδοιασμούς αυτούς που θεωρεί αδύναμους κρίκους για το συγκρότημα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, παραθέτουμε μερικές από τις κορυφαίες "εκρήξεις" του Ιρλανδού σταρ που έχουν γράψει ιστορία, μετατρέποντας τον σε έναν ξεχωριστό -από κάθε άποψη- ποδοσφαιριστή. Πάρτε βαθιά ανάσα και ξεκινάμε:


1. Ο Κιν δε φοβάται να τα βάλει με την... εξουσία από μικρή ηλικία. Μετά από ένα φιλικό του ΕΙΡΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1991 στη Βοστώνη, οι παίκτες βγαίνουν να ξενυχτήσουν με την άδεια του προπονητή τους. Την επόμενη ημέρα, η αναχώρηση έχει οριστεί για τις 7.30 το πρωί, όμως ο Κιν έχει "στήσει" τους πάντες, καθώς φτάνει με καθυστέρηση μισής ώρας στο αεροδρόμιο.


Ο διάσημος τεχνικός, Τζάκι Τσάρλτον, του λέει σε έξαλλη κατάσταση: "Δεκαεννιά χρόνων, το πρώτο σου ταξίδι, έχεις καθόλου ιδέα πόση ώρα σε περιμένουμε;. H απάντηση του Κιν αποδεικνύει ότι ο μικρός έχει πολύ θράσος. "Δεν ζήτησα από κανέναν να με περιμένει, ζήτησα";


2. Ο Ρόι Κιν εκφράζει δημόσια τη δυσαρέσκειά του για την πρόταση ανανέωσης συμβολαίου του, που του έκανε η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999, τη χρονιά που ο αγγλικός σύλλογος κατέκτησε το περίφημο τρεμπλ (νταμπλ στην Αγγλία και Τσάμπιονς Λιγκ):


"Ενοχλήθηκα πάρα πολύ για την προσφορά που μου έγινε. Βαθιά μέσα τους ήξεραν ότι ήταν κάτι που δεν υπήρχε περιπτώση να υπογράψω. Οι συμφωνίες μας πρέπει να βασίζονται στο ρεαλισμό. Δεν είμαι τόσο αφελής να συμφωνήσω με κάτι λιγότερο από την πραγματική εκτίμηση της ποδοσφαιρικής μου αξίας".


3. Το 2000, η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προσπαθώντας να απολογηθεί στους φιλάθλους για τις αυξήσεις που έγιναν στα εισιτήρια διαρκείας, υποστηρίζει ότι μία από τις αιτίες είναι και το υψηλό συμβόλαιο του Κιν (52.000 λίρες την εβδομάδα). Το γεγονός αυτό εξαγριώνει τον αρχηγό.


"Δεν είμαι κάποιος που του αρέσει να ξύνει πληγές, όμως η κίνηση αυτή ήταν ένα μεγάλο και ανότητο σφάλμα, άσκηση κακής επικοινωνιακής πολιτικής που δεν θα έπρεπε να συμβεί ποτέ. Ακόμη περιμένω την απολογία μου, αν και νομίζω ότι θα περιμένω για πολύ καιρό ακόμη".


4. Μετά από έναν αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στη Ντιναμό Κιέβου για το Τσάμπιονς Λιγκ το 2000, ο Ρόι Κιν κατηγόρησε τους οπαδούς που βρέθηκαν στις εξέδρες του "Όλντ Τράφορντ" για την ελάχιστη συμπαράσταση που έδωσαν στην ομάδα τους.


"Μερικές φορές αναρωτιέσαι, καταλαβαίνουν το ποδόσφαιρο; Μακριά από την έδρα μας, οι οπαδοί μας είναι φανταστικοί, θα τους έλεγα σκληροπυρηνικούς. Στο σπίτι μας όμως πίνουν μερικά ποτά και τρώνε πιθανότατα σάντουιτς, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν είδηση για το τί γίνεται στον αγωνιστικό χώρο.


Πιστεύω ότι κάποιοι από αυτούς που έρχονται στο Ολντ Τράφορντ δεν μπορούν να συλλαβίσουν καν τη λέξη ποδόσφαιρο, πόσο μάλλον να καταλάβουν το άθλημα".


5. Μετά από έναν τραυματισμό του το 1997 από τον Αλφ Ιντζ Χάαλαντ, που τον κράτησε για μεγάλο διάστημα εκτός δράσης, ο Ρόι Κιν είχε αποφασίσει ότι θα πάρει την εκδίκησή του, κάτι που έκανε τρία χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια ενός ντέρμπι κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτυ το 2000.


"Περίμενα πολύ καιρό. Τον χτύπησα πάντως πολύ άσχημα. Η μπάλα ήταν εκεί και εγώ έπεσα με απίστευτη δύναμη πάνω της. Ο Χάαλαντ μπορεί να πει στον φίλο του, τον Γουέδερολ, ότι υπάρχει κάτι και για εκείνον, μην ανησυχεί.


Μετά από το μαρκάρισμα που έκανα δεν περίμενα από τον ρέφερι, τον κύριο Έλερεϊ, να μου δείξει την κόκκινη κάρτα. Γύρισα την πλάτη μου και κατευθύνθηκα αμέσως προς τα αποδυτήρια".


6. Ο Ρόι Κιν απειλεί να αποσυρθεί από την διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή του 2001 σε περίπτωση που οι παράγοντες της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ιρλανδίας συνεχίζουν να συμπεριφέρονται στους παίκτες, σαν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.


"Οι συνθήκες είναι απαίσιες στο μέρος που προπονηθήκαμε τη Δευτέρα, στο Κλόνσοφ, και αυτή η κατάσταση ισχύει για πολλά χρόνια. Απαράδεκτη επίσης η κατάσταση που ισχύει όταν η ομάδα πραγματοποιεί ταξίδια, με τους αξιωματούχους της ομοσπονδίας να κάθονται στις πρώτες θέσεις και τους παίκτες να κάθονται πίσω.


Αυτό δεν είναι σωστό και δεν το λέω επειδή είμαι παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ομάδα, κάτι που δεν γίνεται εδώ".


7. Δύο χρόνια μετά τον αλησμόνητο τελικό της Βαρκελώνης, με τη νίκη επί της Μπάγερν Μονάχου στα τελευταία λεπτά, οι Βαυαροί παίρνουν εκδίκηση καθώς με δύο νίκες αποκλείουν την ομάδα του Φέργκιουσον στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ την αγωνιστική σεζόν 2000-01. Ο Ρόι Κιν δηλώνει ότι κάποιοι από τους συμπαίκτες του είναι "λίγοι" για να σηκώσουν το βάρος της φανέλας.


"Οι παίκτες τα έδωσαν όλα απόψε όμως δεν είμαστε τόσο καλοί για να φτάσουμε τελικό και νομίζω ότι είναι καιρός να κοιτάξουμε μπροστά. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τα δεδομένα και η αλήθεια είναι ότι τα σημάδια υπήρχαν όλη τη χρονιά -Αϊντχόφεν, Άντερλεχτ, Παναθηναϊκός- ενώ είμαστε πολύ τυχεροί που περάσαμε στο δεύτερο γύρο. Ίσως αυτή η ομάδα έχει κλείσει τον κύκλο της".


8. Το καλοκαίρι του 2001, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πουλάει τον Γιαπ Σταμ στη Λάτσιο έναντι του ποσού των 16,5 εκ.λιρών στη Λάτσιο και ο Ρόι Κιν μιλάει χωρίς... φόβο και πάθος για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι παίκτες από τις διοικήσεις.


"Τα συμβόλαιο δεν έχουν ουδεμία σημασία. Ο Σταμ διαπίστωσε ότι, για τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, οι παίκτες δεν είναι τίποτα περισσότερο από... ακριβά κρέατα. Η σκληρή πραγματικότητα παραμένει και όταν μία ομάδα αποφασίζει να πουλήσει δεν υπάρχει περίπτωση για έναν παίκτη να αλλάξει την προκαθορισμένη μοίρα του".


9. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποκλείεται στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Λεβερκούζεν την σεζόν 2001-02, και ο Κιν μιλάει για μία ακόμη φορά με τη γλώσσα της αλήθειας. "Τα θαλασσώσαμε. Η ομάδα έχει τη δυναμική να κατακτά ευρωπαϊκά τρόπαια και εμείς αποτύχαμε πάλι. Είχαμε μία μεγάλη ευκαιρία να φτάσουμε στον τελικό, και αυτές οι ευκαιρίες δεν έρχονται κάθε μέρα".


10. Ο αρχηγός των "κόκκινων διαβόλων" προβλέπει (προφητικά) το 2002 ότι η ομάδα ενδέχεται να χάσει τον τίτλο, κατηγορώντας κάποιους παίκτες για έλλειψη διάθεσης. "Οι παίκτες που έρχονται από τον πάγκο θα πρέπει να είναι πάντοτε σε θέση να βοηθήσουν, και δεν νομίζω ότι αυτό γίνεται στην ομάδα.


Δεν θα πρέπει να φτάνουμε στο σημείο να απαιτούμε από τους παίκτες, αυτοί θα πρέπει να είναι υπερήφανοι που φορούν αυτή τη φανέλα και να δίνουν το 100%. Δεν ζητάμε να κάνουν θαύματα.


Ζητάμε από αυτούς να κάνουν αυτό που πρέπει. Όταν αυτό δε συμβαίνει είναι απογοητευτικό. Θα πρέπει να μοχθήσουμε για να πάρουμε το πρωτάθλημα, και αν καταλήξουμε χωρίς κάποιο τρόπαιο (η Άρσεναλ έκανε τελικά το νταμπλ) τότε κάτι πάει στραβά".


11. Ο Ροί Κιν αποχωρεί από την εθνική ομάδα της Ιρλανδίας πριν από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, ύστερα από έναν ιστορικό καυγά του με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Μικ ΜακΚάρθι, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συμπαικτών του.


Όλα ξεκίνησαν ύστερα από μία συνέντευξη του διεθνούς αμυντικού μέσου, όπου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο προετοιμασίας της ομάδας πριν από την μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή της Άπω Ανατολής. Ο τεχνικός της ομάδας, ΜακΚάρθι, ζήτησε εξηγήσεις, με τον Ρόι Κιν να δίνει προσωπικό ρεσιτάλ για μία ακόμη φορά.


"Μικ, είσαι ψεύτης, είσαι ένας άχρηστος, ένας μ....ας. Δεν σε εκτιμούσα καθόλου ως ποδοσφαιριστή, δεν σε εκτιμώ ως προπονητή, ούτε και ως άνθρωπο. Ο μόνος λόγος που συνεργάζομαι μαζί σου είναι γιατί είσαι προπονητής στη χώρα μου", δήλωσε ο Κιν, με τον ΜακΚάρθι να μην έχει άλλη επιλογή από το να τον στείλει σπίτι του.


12. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χάνει το πρωτάθλημα από τη Άρσεναλ και ο Κιν ρίχνει την πέτρα του αναθέματος εναντίον κάποιων νεαρών συμπαικτών. "Έχουμε έναν με δύο νεαρούς παίκτες που προσφέρουν ελάχιστα στην ομάδα. Θα πρέπει να μην ξεχνούν ποτέ ότι είναι πολύ τυχεροί που παίζουν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να το δείχνουν αυτό μέσα στο γήπεδο".


13. Το περασμένο καλοκαίρι, οι πληροφορίες ήθελαν τον Ρόι Κιν να λογομαχεί με τον Άλεξ Φέργκιουσον, εκνευρισμένος από το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στους ποδοσφαιριστές να πάρουν μαζί τους τις οικογένειές τους κατά την πραγματοποίηση του βασικού σταδίου προετοιμασίας.


Το αποτέλεσμα ήταν ο αρχηγός να μην πάρει μέρος στην περιοδεία της ομάδας στην Ασία, με τον Φέργκιουσον να επιμένει ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε όχι για λόγους απειθαρχίας αλλά εξαιτίας τραυματισμού του παίκτη.


ΥΓ.1: Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά "ξεσπάσματα" του Ρόι Κιν επιβεβαιώνουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο το απρόβλεπτο και οξύθυμο του χαρακτήρα του, που δεν φοβάται να τα βάλει με πρόσωπα και καταστάσεις όταν θεωρεί ότι απειλείται το δικό του καλό ή της ομάδας την οποία υπηρετεί.


Οι πρόσφατες δηλώσεις πάντως που έκανε κατά αρκετών συμπαικτών του (που δεν προβλήθηκαν ευτυχώς για τους ίδιους στην τηλεόραση) δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.


Τα αποτελέσματα δικαιώνουν απόλυτα τον Κιν, καθώς οι "κόκκινοι διάβολοι" απογοητεύουν στο πρωτάθλημα ενώ απειλούνται για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια με αποκλεισμό από την πρώτη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.


Σε περίπτωση δε που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χάσει το μεγάλο ντέρμπι πρωταθλήματος με την Τσέλσι, να είστε σίγουροι ότι πολλοί θα ταυτιστούν απόλυτα με τις αντιλήψεις του δυναμικού αρχηγού...


ΥΓ.2: Η κασετολογία καλά κρατεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όπως αποκάλυψε την Παρασκευή (04/11) η έγκυρη αγγλική εφημερίδα "Guardian" ο Άλεξ Φέργκιουσον είχε απαγορεύσει να δει το φώς της δημοσιότητας μία ακόμη συνέντευξη-χείμαρρος του Ρόι Κιν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2002-03.


Σε αυτήν ο "κάπτεν" της Γιουνάιτεντ είχε κατακρίνει έντονα τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ (τον ήρωα του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ του 1999) για το γεγονός ότι στους πρώτους 20 αγώνες της χρονιάς είχε πετύχει μόλις δύο τέρματα.