Ο Έλληνας ήρωας της Χάρτλπουλ (Hartlepool United F.C)

o-ellinas-iroas-tis-hartlepool-united


Η ιστορία του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου που βρέθηκε από part-timer γκολκίπερ της Χάρτλπουλ Γιουνάιτεντ (Hartlepool United F.C) στο παλάτι του "Μιλένιουμ".


Πριν από κάποια χρόνια ο Ρίτσι Χάμφρεϊς σκούπιζε τα δάκρυα του. Είχε αστοχήσει στο πιο καθοριστικό πέναλτι. Για ακόμη μία φορά η Χάρτλπουλ είχε βρεθεί στο καναβάτσο. Χθες ο μακρόθυμος στράικερ πήρε την προσωπική του εκδίκηση. Το «winning shot» ανήκε σε εκείνον.


Πέμπτη και τυχερή


Αυτή τη φορά κύλησαν δάκρυα χαράς από τα μάτια του... τα φαντάσματα είχαν ξορκιστεί και το «déjà vu» που παραλίγο να κάνει την εμφάνιση του στο «Πρέντον Παρκ» τοποθετήθηκε στο χρονοντούλαπο. Η πέμπτη προσπάθεια αποδείχτηκε και η φαρμακερή για τη «Γιουνάιτεντ» που κατάφερε για πρώτη φορά να προκριθεί σε τελικό πλέι-οφς. Η προαγωγή στην Championship αποτελεί τον ευσεβή πόθο αυτής της μαχητικής ομάδας, που καλείται να πετύχει την υπέρβαση στο επιβλητικό «Μιλένιουμ» με αντίπαλο την Σεφιλντ Γουένσντεϊ, κατά διαβολική σύμπτωση την πρώην ομάδα του εξιλεωμένου Χάμφρεις.


Ο Έλληνας ήρωας της Χάρτλπουλ Γιουνάιτεντ


Όποια πέτρα και αν σηκώσεις έναν Έλληνα θα βρεις. Στην προκειμένη περίπτωση το ελληνόπουλο της Χάρτλπουλ είναι ο νέος ήρωας της. Ο «Κολοσσός», όπως έσπευσαν να τον αποκαλέσουν οι Άγγλοι. Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ή Dimis όπως τον προσφωνούν οι Βρετανοί έκανε δύο αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό των πλέι οφ με την Τρανμίρ και γνώρισε το δικό του δεκαπεντάλεπτο δημοσιότητας (κατά τον Άντι Γουόρχολ). Ήταν άλλωστε η βραδιά του.


Το παιχνίδι της ζωής του


Ο θηριώδης (ύψους 1.92) πορτιέρο έκανε το παιχνίδι της ζωής του, πραγματοποιώντας σωρεία θεαματικών επεμβάσεων κατά την διάρκεια της αναμέτρησης. Η «Πουλ» είχε επιβληθεί με 2-0 της Τρανμίρ στο πρώτο ματς, οι πιθανότητες πρόκρισης ήταν υπέρ της όμως η αδράνεια στο τελευταίο εικοσάλεπτο λίγο έλειψε να της στοιχήσει. 


Η Τρανμίρ κατάφερε να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα, όμως ο Θεσσαλονικιός τερματοφύλακας και άλλοτε μέλος της Εθνικής Ελπίδων δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη παρά το γεγονός ότι οι αμυντικοί της ομάδας του πελαγοδρομούσαν αλλά και 3.000 οπαδοί των γηπεδούχων δημιουργούσαν εκκωφαντικό θόρυβο στο πέταλο πίσω από την εστία του.


Το όνειρο


Το «κρεσέντο» του πρώην τερματοφύλακα της πορτογαλικής Φαρένσε συνεχίστηκε τόσο στην παράταση, όσο και στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Η Χάρτλπουλ, η οποία κατέλαβε την έκτη θέση της League 1, συνεχίζει να ονειρεύεται και ο Κωνσταντόπουλος έπειτα από 1,5 χρόνο (υπέγραψε στις 17/10/03), κερδίζει τον ποδοσφαιρικό σεβασμό και την εκτίμηση του απαιτητικού αλλά και συνάμα φλεγματικού αγγλικού κοινού. 


Οι άλλοτε βασικοί τερματοφύλακες Τόνι Γουίλιαμς και Τζιμ Πρόβετ εκτοπίστηκαν από τον 27χρόνο Έλληνα, που έφτασε μία ωραία πρωία στο προπονητικό κέντρο της Χάρτλπουλ, αρχικά για να δοκιμαστεί και εν συνεχεία να υπογράψει συμβόλαιο ενός μήνα. Από τον περασμένο Οκτώβριο καθιερώθηκε ως βασικός και έφτασε τις 27 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. 


Ο "γυρολόγος" συμπατριώτης μας κερδίζει αργά αλλά σταθερά το ποδοσφαιρικό στοίχημα που έχει βάλει, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική ψυχή μπορεί να υπερκεράσει κάθε είδους προβλήματα. Το single που είχε κυκλοφορήσει η Χάρτλπουλ τον Φεβρουάριο του 1972 με τίτλο "Never Say Die" μπορεί να αποδείχθηκε παταγώδης αποτυχία, όμως για τον Κωνσταντόπουλο αποτελεί φιλοσοφία ζωής. "Μπορώ να παίξω οπουδήποτε" δηλώνει με αυτοπεποίθηση, για να συμπληρώσει με χαμόγελο: "Δώστε με στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!"