It's spring time in Melbourne

Το παραπάνω σλόγκαν επέλεξαν οι Αυστραλοί διοργανωτές του παγκοσμίου πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής που ξεκινάει αύριο στη Μελβούρνη.


Η Μέκκα του αυστραλιανού τένις, στο κεντρικό γήπεδο Rod Laver Arena φιλοξενεί τους κορυφαίους γυμναστές στον πλανήτη σε μία πρόβα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Η χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ενόργανης εκπροσωπείται από επτά Έλληνες αθλητές.


Η ελληνική αποστολή ευελπιστεί να βελτιώσει τη συγκομιδή του ενός μεταλλίου στην παγκόσμια διοργάνωση που διεξήχθη το 2003. Οι ελληνικές ελπίδες του θεαματικού αθλήματος βασίζονται στους ώμους του "χρυσού" Ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκου, του Βλάση Μάρα, του Βασίλη Τσολακίδη, του Κώστα Μπαρμπάκη, του Χρήστου Λιμπανοβνού και στις ντελικάτες Στεφανί Μπισμπίκου και Μαρία Αποστολίδου.


Κι όπως η ελληνική αντιπροσωπεία επιθυμεί να χαράξει μία νέα γραμμή μετά το αποκορύφωμα των Ολυμπιακών Αγώνων, στο ίδιο στοχεύει και το άθλημα γενικότερα.


Για πρώτη φορά πετάχθηκε έξω από το πρόγραμμα το ομαδικό αγώνισμα στο οποίο έπεφταν κορμιά, ενώ δεν κανένας αθλητής ή αθλήτρια δεν θα μπορούν πλέον να διεκδικήσουν το 10άρι που έγινε παγκοσμίως γνωστό χάρη στη Νάντια Κομανέτσι.


Το σύστημα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας κατακρίθηκε από πολύ κόσμο στην Αθήνα το 2004.


Η διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου στους άνδρες στο σύνθετο ατομικό κατέληξε στα χέρια του Αμερικάνου Πολ Χαμ (δεν συμμετέχει στη Μελβούρνη), όταν οι κριτές "έφαγαν" βαθμούς από τον Νοτιοκορεάτη Γιανγκ Τέα Γιουνγκ στο δίζυγο.


"Ελληνικά" παράπονα υπήρχαν και για τον Βλάση Μάρα, ενώ στο μονόζυγο ο τελικός σταμάτησε για δέκα λεπτά, όταν ο κόσμος υποχρέωσε τους κριτές να αλλάξουν τη βαθμολογία του τέσσερις φορές χρυσού Ολυμπιονίκη Αλεξέι Νέμοφ. Βαθμολογικοί φραγμοί πλέον δεν υπάρχουν.


Τα προγνωστικά θέλουν την αμερικάνικη αποστολή να φορτώνεται μετάλλια και όλοι θα κοιτάνε την ανερχόμενη Νάστια Λιούκιν, η οποία γεννήθηκε στη Μόσχα από Ολυμπιονίκη πατέρα και παγκόσμια πρωταθλήτρια μητέρα.


Η Λιούκιν αναμένεται να αντικαταστήσει τη "χρυσή" Ολυμπιονίκη στο σύνθετο ατομικό, Κάρλι Πάτερσον που αφοσιώθηκε στην καριέρα της στη showbiz.


Οι Ρουμάνοι από την άλλη περνού ζοφερές στιγμές, τρεις "χρυσές" Ολυμπιονίκες δεν συμπεριελήφθηκαν στην αποστολή για λόγους βάρους και μόνο η Καταλίνα Πόνορ και η Λεονίντα θα συμμετάσχουν στους αγώνες.


Ο Άγνωστος Χ παραμένει η Ρωσία, που είδε τον Αλεξέι Νέμοφ και τη Σβετλάνα Χόρχινα (κυρίως) να αποχαιρετούν την αγωνιστική δράση, ενώ οι Κινέζοι "κατεβάζουν" τους βετεράνους με τον κορυφαίο Λι Ζιάοπενγκ να ξεχωρίζει.


Η συμπατριώτισσα του, Σενγκ Φέι έχει διττό στόχο, να γίνει η πρώτη Κινέζα που θα κατακτήσει παγκόσμιο τίτλο στο άλμα και μία από τις λίγες γυμνάστριες, οι οποίες θα έχουν δύο ασκήσεις στο όνομα τους, με τη Φέι να ετοιμάζει ένα πρωτοποριακό φλιπ.


Το πρόγραμμα:


  • Δευτέρα 21/11 Τελετή έναρξης
  • Τρίτη 22/11 Προκριματικά ανδρών
  • Τετάρτη 23/11 Προκριματικά γυναικών
  • Πέμπτη 24/11 Σύνθετο ατομικό ανδρών
  • Παρασκευή 25/11 Σύνθετο ατομικό γυναικών
  • Σάββατο 26/11 Τελικοί οργάνων: Άνδρες (έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι), Γυναίκες (άλμα, ασσύμετροι ζυγοί)
  • Κυριακή 27/11 Τελικοί οργάνων: Άνδρες (άλμα, δίζυγο,μονόζυγο), Γυναίκες (δοκός ισορροπίας, ασκήσεις εδάφους).