Η πρώτη ποδοσφαιρική κλοπή

i-proti-podosfairiki-klopi


Μια ληστεία μπορεί να διαπραχθεί με κάθε τρόπο σε οποιοδήποτε μέρος. Σε οποιοδήποτε; Ναι. Ακόμα και στη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, μέσα στον αγωνιστικό χώρο! Διαβάστε την απίθανη ιστορία του ντέρμπι της χρυσής αλυσίδας (του Ντέλι Βαλντές) και την σύλληψη του ληστή.


Στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχουν καταγραφεί τρανταχτά περιστατικά ποδοσφαιρικών "κλοπών" που άφησαν εποχή είτε λόγω της μεροληψίας που έδειξαν οι διαιτητές, είτε λόγω της αβλεψίας τους. Αυτό όμως που δεν συνηθίζεται είναι να διαπραχθεί αληθινή ληστεία ενώπιον 73.000 θεατών και να μην την αντιληφθεί ουδείς το παραμικρό. Δεν μιλάμε για κλοπή των αποδυτηρίων. Όχι, μιλάμε για κλοπή στον αγωνιστικό χώρο. Και όμως συνέβη! Αμυντικός να μην παίρνει κατά την ποδοσφαιρική διάλεκτο την "ταυτότητα" από τον αντίπαλο του, αλλά να του αφαιρεί με επιδέξιες ενέργειες το χρυσό του βραχιόλι!


Τα χρυσαφικά του Ντέλι Βαλντέζ


Το σωτήριο έτος 1991 τα δύο μεγαθήρια του πρωταθλήματος Ουρουγουάης, οι Πενιαρόλ και Νασιονάλ "διασταύρωναν" τα ξίφη τους στο "Εστάντιο Σεντενάριο" σε ένα ακόμα ντέρμπι του Μοντεβιδέο. Ο Παναμέζος επιθετικός Ντέλι Βαλντέζ (με μετέπειτα καριέρα στα γήπεδα της Ιταλίας και της Ισπανίας) αποτελούσε τότε τον μεγάλο σταρ της Νασιονάλ. Ο άλλοτε παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν συνήθιζε να αγωνίζεται φορώντας την αγαπημένη χρυσή καδένα του αλλά και το πολύτιμο περιδέραιο του, κάτι που είχε αντιληφθεί ο αντίπαλος του, αμυντικός της Πενιαρόλ, Γκονσάλβες που περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να δράσει εφαρμόζοντας το σατανικό του σχέδιο. Αφού δεν μπορούσε να περιορίσει στα αγωνιστικά του καθήκοντα τον Ντέλι Βάλντεζ σκέφθηκε να τον ληστέψει...


Ο Αρσέν Λουπέν των γηπέδων


Σε μία διεκδίκηση της μπάλας κοντά στο σημαιάκι του κόρνερ, με μία κίνηση που θα ζήλευε και ο Αρσέν Λουπέν, ο Γκονσάλβες, "ξάφρισε" τον έγχρωμο επιθετικό κρύβοντας τα κλοπιμαία μέσα στην κάλτσα του! Η αναμέτρηση είχε ολοκληρωθεί και ο Βαλντέζ αφού αντιλήφθηκε το κακό που του είχε συμβεί έψαχνε σπιθαμή προς σπιθαμή τον αγωνιστικό χώρο μήπως και βρει τη χαμένη αλυσίδα του. Εις μάτην!


Η σύλληψη


Κανείς δεν μπορούσε να δώσει σαφή απάντηση, μέχρι που η αστυνομία, λίγο πριν αποχωρήσει ο Γκονσάλβες από το στάδιο με την αποστολή της Πενιαρόλ, προχώρησε στη σύλληψη του. Αυτόπτης μάρτυρας στην προκειμένη περίπτωση ήταν η κάμερα της τηλεόρασης, που εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον κλεπτομανή ποδοσφαιριστή. Ο Γκονσάλβες γλίτωσε τα χειρότερα ζητώντας συγνώμη από τον Ντέλι Βαλντέζ. Η αλυσίδα επιστράφηκε στον κάτοχο της και ο θύτης δεν μπορούσε ούτε ο ίδιος να ερμηνεύσει την πράξη του. Η αναμέτρηση πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας ως το "ντέρμπι της χρυσής αλυσίδας".