Όταν σε μερικά χρόνια από τώρα ο Νταβίντ Τρεζεγκέ θα έχει ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα, ένα από τα παιχνίδια που θα φέρνει στη μνήμη του με νοσταλγία και συνάμα με περηφάνεια (πιθανότατα να έχει κρατήσει κόπια του ματς) είναι αυτό μεταξύ της Γιουβέντους και της Μπάγερν Μονάχου που έλαβε χώρα στο "Ντέλε Άλπι" την 2η Νοεμβρίου του 2005.
Με τα δύο τέρματα που σημείωσε κόντρα στον Καν και την παρεά του, ο Γάλλος διεθνής επιθετικός όχι μόνο χάρισε τη νίκη στην ομάδα του (2-1) με την οποία η "κυρία" του ιταλικού ποδοσφαίρου πήρε ρεβάνς για την ήττα με το ίδιο σκορ πριν από δύο εβδομάδες στο Μόναχο, αλλά κατόρθωσε να γράψει το όνομά του με ολόχρυσα γράμματα στην ένδοξη ιστορία του φημισμένου ιταλικού συλλόγου.
Ο επονομαζόμενος "Τρεζεγκόλ" δικαίωσε απόλυτα το προσωνύμιο που του έχει αποδοθεί καθώς έφτασε το απίστευτο νούμερο των 106 τερμάτων με την ασπρόμαυρη φανέλα, αφήνοντας πίσω του τον μεγάλο Μισέλ Πλατινί που σταμάτησε στα... 104, και μπορεί να καυχιέται πλέον ότι είναι ο κορυφαίος Γάλλος σκόρερ όλων των εποχών για τη Γιουβέντους.
Το εκπληκτικό μάλιστα με την περίπτωση του Τρεζεγκέ είναι ότι χρειάστηκε να αγωνιστεί σε 177 παιχνίδια μέχρι να παραβιάσει 106 φορές τις αντίπαλες εστίες, με τον τρεις φορές κάτοχο της Χρυσής Μπάλας, Πλατινί (1983, 1984, 1985) να αγωνίζεται σε 224 ματς προκειμένου να γράψει στον λογαριασμό των γκολ το Νο 104.
Μέλος της ελίτ της "κυρίας"...
Παράλληλα, ο Γάλλος άσος, με τα 106 τέρματα που έχει πλέον στο ενεργητικό του, συγκαταλέγεται στην δεκάδα των κορυφαίων γκολτζήδων του τορινέζικου συλλόγου, ξεπερνώντας και τον Ουαλό επιθετικό, Τζον Τσαρλς (άφησε πέρυσι την τελευταία του πνοή) που πέτυχε 105 γκολ στο διάστημα που υπηρέτησε τη "Γιούβε".
Όπως είναι φυσιολογικό, η νίκη της Γιουβέντους επί της Μπάγερν σε συνδυασμό με την επίτευξη του ασύλληπτου ρεκόρ χαροποίησε ιδιαίτερα τον προικισμένο άσο: "Είμαι ικανοποιημένος που τα δύο γκολ χάρισαν στην ομάδα μία επιτυχία που όλοι ήθελαν παίζοντας με μεγάλο χαρακτήρα.
Το πιο σημαντικό είναι ότι κατακτήθηκαν οι τρεις πόντοι, επιθυμούσαμε να κάνουμε ένα τέτοιο παιχνίδι, με ορμή και μαχητικότητα, και τα καταφέραμε.
Στο πρώτο ημίχρονο δεν ήμασταν τόσο καλοί, όμως η αποφασιστικότητα και η τόλμη που επιδείξαμε στο δεύτερο μέρος επιβραβεύτηκε", τόνισε αναφορικά με τον συγκεκριμένο αγώνα ο Τρεζεγκέ, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ρεκόρ που πήρε από τον μύθο του γαλλικού ποδοσφαίρου, τον Μισέλ Πλατινί.
"Προφανώς είμαι υπερήφανος, ο Πλατινί ήταν ένας πρωταθλητής που έγραψε την ιστορία της Γιουβέντους και έχει μείνει για πάντα στις καρδιές των οπαδών της. Είμαι υπερήφανος που έκανα αυτό το ρεκόρ και μάλιστα σε μία ομάδα του διαμετρήματος της Γιουβέντους".
Όσο για το νικητήριο γκολ που σημείωσε στο 85ο λεπτό, το οποίο ήταν προϊόν της σπάνιας τεχνικής του κατάρτισης αλλά και της ιδανικής συνεργασίας με τον συμπατριώτη του και συμπαίκτη του στους "τρικολόρ", Πατρίκ Βιεϊρά, ο Τρεζεγκέ αρκέστηκε να πει.
"Γνωριζόμαστε πολύ καλά με τον Βιεϊρά από την εθνική ομάδα και αυτή η χημεία που υπάρχει μεταξύ μας ξεδιπλώθηκε σε μία ακόμα φάση, είναι ένα κόλπο το οποίο το έχουμε δουλέψει άπειρες φορές κατά τη διάρκεια των προπονήσεων".
Φονικό όπλο μέσα στην περιοχή...
Σχόλιο για το αξιοθαύμαστο ρεκόρ του Τρεζεγκέ έκανε και ο τεχνικός της Γιουβέντους, Φάμπιο Καπέλο, που εξήρε την εκτελεστική δεινότητα που χαρακτηρίζει τον ποδοσφαιριστή του, ειδικότερα όταν βρίσκεται μέσα στην μεγάλη περιοχή των αντιπάλων.
"Πιστεύω ότι ελάχιστοι παίκτες μπορούν να σταματήσουν τον Νταβίντ όταν αυτός βρεθεί στην αντίπαλη περιοχή. Με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες και την άρτια τεχνική του κατάρτιση, νομίζω ότι είναι μακράν ο καλύτερος σε ακτίνα 11 μέτρων από την εστία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο "Ντον Φάμπιο" και πρόσθεσε:
"Όλοι ξέρουμε τί είναι ικανός να κάνει. Εαν τον χάσεις από τα μάτια σου έστω για ένα δευτερόλεπτο, θα σε τιμωρήσει. Είναι σαν το ψάρι μέσα στο νερό όταν βρεθεί στην περιοχή του αντιπάλου. Έχει την μοναδική ικανότητα να μυρίζεται τα γκολ από το πουθενά. Μου θυμίζει τον Πάολο Ρόσι".
Ο Νταβίντ Τρεζεγκέ γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1977 στην Ρουέν της Γαλλίας, ενώ έχει καθαρά ποδοσφαιρικές ρίζες καθώς ο πατέρας του Ζορζ αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια στη Ρουέν.
Όταν το επαγγελματικό συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τη συγκεκριμένη ομάδα έληξε, ο Ζορζ Τρεζεγκέ αποφάσισε να εγκατασταθεί μαζί με ολόκληρη την οικογένειά του στο Μπουένος Άϊρες της Αργεντινής, όπου εκεί βρήκε την ευκαιρία να συνεχίσει την καριέρα του.
Το μήλο συνήθως πέφτει κάτω από τη... μηλιά και αυτό ακριβώς το παράδειγμα βρήκε εφαρμογή και στην οικογένεια Τρεζεγκέ, με τον Νταβίντ να βαδίζει δειλά δειλά στα χνάρια του πατέρα του, καλλιεργώντας σταδιακά το ταλέντο του στις αλάνες της πόλης και στη συνέχεια υπογράφοντας συμβόλαιο με την ομάδα της χώρας, Πλατένσε.
Πρώτος σταθμός το Πριγκηπάτο
Στα δύο χρόνια (1993-95) που αγωνίστηκε με τα χρώματα αυτού του μικρού αργεντίνικου συλλόγου, τα λαγώνικα της Μονακό πρόλαβαν να τον εντοπίσουν και να τον πείσουν να υπογράψει για λογαριασμό τους.
Επιστροφή στα πάτρια εδάφη λοιπόν για τον Νταβίντ, που όμως αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες προσαρμογής στο ξεκίνημά του στο Πριγκηπάτο και αυτό γιατί δεν είχε κοντά του την οικογένειά του, η οποία πήγε στη Γαλλία στο τέλος της πρώτης του σεζόν με το γαλλικό σύλλογο.
Τα προβλήματα που είχε αρχικά με τον προπονητή του, Ζαν Τιγκανά, ξεπεράστηκαν σχετικά γρήγορα, ενώ στη Μονακό ανέπτυξε μία ισχυρή φιλία με τον νεαρό και ελπιδοφόρο τότε Τιερί Ανρί, τον ποδοσφαιριστή που πριν από περίπου δύο εβδομάδες έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Άρσεναλ με τα δύο τέρματα που σημείωσε κόντρα στη Σπάρτα Πράγας.
Την εποχή εκείνη προέκυψε το δίλημμα Αργεντινή ή Γαλλία, καθώς από τη μία υπήρχε η χώρα της Ευρώπης στην οποία γεννήθηκε και από την άλλη πλευρά τον διεκδικούσε η χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου μεγάλωσε.
Ο Νταβίντ επέλεξε την γαλλική υπηκοότητα, και στο πρώτο φιλικό του παιχνίδι με την Εθνική ελπίδων των "τρικολόρ" πέτυχε δύο υπέροχα τέρματα. Ένα αστέρι είχε γεννηθεί και η εκτυφλωτική λάμψη του θα έφτανε σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη με την πάροδο των χρόνων...
Ένα αστέρι γεννιέται...
Ο πρώτος τίτλος δεν άργησε να έρθει, με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Εθνική Ελπίδων της Γαλλίας. Το γεγονός φαίνεται ότι τον ανέβασε ψυχολογικά καθώς έναν χρόνο αργότερα αποφάσισε να... βομβαρδίσει τις αντίπαλες εστίες και σε συλλογικό επίπεδο.
Μετά από δύο χρόνια στη Μονακό, όπου δεν κατάφερε να πετύχει κάποιο τέρμα μέσα από τον περιορισμένο αριθμό συμμετοχών του (9 συνολικά), η... έκρηξη του ωρολογιακού μηχανισμού που λέγεται Νταβίντ Τρεζεγκέ έγινε την αγωνιστική περίοδο 1997-98.
Ο Τρεζεγκέ ήταν πραγματικό πολυβόλο, σημειώνοντας 18 τέρματα σε 27 αγώνες στο Σαμπιονά και 4 γκολ στις 9 συμμετοχές του στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ συνέθεσε ένα σούπερ-παραγωγικό και αποτελεσματικό δίδυμο με τον επίσης πιτσιρικά και συνομίληκό του Ανρί.
Στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ο θρασύς Τρεζεγκέ πέτυχε το τέρμα που προκάλεσε τον αποκλεισμό της μεγάλης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στο "Όλντ Τράφορντ" και το οποίο έφερε τους Μονεγάσκους στον ημιτελικό, όπου δεν τα κατάφεραν κόντρα στην ασυναγώνιστη τότε Γιουβέντους του Ζιντεντίν Ζιντάν.
Η πρόκληση λέγεται Γιουβέντους...
Το καλοκαίρι του 1998, ο Τρεζεγκέ αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου με την Εθνική ομάδα της Γαλλίας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο που φιλοξενήθηκε στη χώρα των "τρικολόρ", ενώ το καλοκαίρι του 2000, μετά από μία ακόμη σούπερ-χρονιά με τη Μονακό έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, καθώς σε ηλικία μόλις 23 ετών υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους, τη Γιουβέντους.
Το ίδιο καλοκαίρι, ο Γάλλος άσος έζησε ίσως την μεγαλύτερη μέχρι τώρα στιγμή της ποδοσφαιρικής του καριέρας, που θα πληγώνει για πάντα την Ιταλία.
Στον τελικό του Euro 2000 μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας που έλαβε χώρα στο "Ντε Κάιπ" του Ρότερνταμ, η "σκουάντρα ατζούρα" κρατούσε... αγκαλιά το τρόπαιο χάρη στο γκολ του Μάρκο Ντελβέκιο από το δεύτερο ημίχρονο, όμως ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν την συμπλήρωση των καθυστερήσεων, ο Σιλβέν Βιλτόρ έδωσε το φιλί της ζωής στην ομάδα του Ροζέ Λεμέρ καθώς ισοφάρισε 1-1 οδηγώντας το ματς στην παράταση.
Εκεί, ο Τρεζεγκέ έγραψε ιστορία. Μετά από υπέροχη ενέργεια από αριστερά του Πιρές και ιδανικό γύρισμα στην καρδιά της ιταλικής άμυνας, ο Γάλλος υψηλόσωμος επιθετικός βρέθηκε αμαρκάριστος και με δυνατό ασύλληπτο αριστερό βολέ νίκησε τον Τόλντο χαρίζοντας το βαρύτιμο τρόπαιο στη χώρα του.
Εφιάλτης για τους Ιταλούς ο Τρεζεγκέ...
Βλέπετε, στη συγκεκριμένη διοργάνωση εφαρμόστηκε στην παράταση ο κανονισμός του "χρυσού γκολ" η αν προτιμάτε του "ξαφνικού θανάτου", με το γκολ του Τρεζεγκέ να στέλνει στον παράδεισο τους Γάλλους και στην κόλαση τους Ιταλούς.
Το ξεκίνημα του με τα χρώματα της Γιουβέντους μόνο εύκολο δεν ήταν, με τον συναγωνισμό να είναι έντονος καθώς στην ομάδα του Τορίνο πλαισίωναν τη γραμμή κρούσης οι Ντελ Πιέρο, Ιντσάγκι και Κοβάσεβιτς.
Ήρθε επιπλέον και ένας σοβαρός τραυματισμός που τον άφησε εκτός μάχης για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσει δυναμικά στον πρώτο του χρόνο με τους "μπιανκονέρι".
Την αγωνιστική περίοδο 2001-02 ο Γάλλος στράικερ πήρε το αίμα του πίσω. Εκμεταλλευόμενος την φύγη των Ιντσάγκι και Κοβάσεβις από την ομάδα που αποφάσισαν να τραβήξουν προς άλλες ποδοσφαιρικές πολιτείες, άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά φροντίζοντας να μπει για τα καλά στην καρδιά των οπαδών της ομάδας του.
Βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα 24 φορές σε συνολικά 34 παρουσίες του στο Καμπιονάτο, αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ εκείνη την σεζόν, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο να φτάσει η "Γιούβε" στην κατάκτηση του σκουντέτο και στην επιστροφή της στην κορυφή μετά από τρία χρόνια απουσίας.
Πίκρα στο Μουντιάλ της Άπω Ανατολής...
Το καλοκαίρι του 2002 γνώρισε την απογοήτευση καθώς η πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου Γαλλία αποχαιρέτησε πρόωρα το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, όπου δεν πέτυχε κανένα τέρμα στα παιχνίδια της πρώτης φάσης και αποκλείστηκε από τη συνέχεια.
Παρηγοριά γι'αυτή την εθνική... σφαλιάρα ήταν ο τίτλος που κατέκτησε την αγωνιστική περίοδο 2002-03 με τη φανέλα της Γιουβέντους (δεύτερο συνεχόμενο σκουντέτο), ενώ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ την ίδια χρονιά στο "Όλντ Τράφορντ" απέναντι στη Μίλαν, δεν κατάφερε να νικήσει τον Ντίντα από την άσπρη βούλα στην ρωσική ρουλέτα των πέναλτι, όπου οι "ροσονέρι" πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου χάρη στο τελευταίο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Σεφτσένκο.
Την επόμενη σεζόν (2003-04) ο Τρεζεγκέ αρχίζει να πυροβολεί ασταμάτητα και πάλι τις αντίπαλες εστίες πετυχαίνοντας 16 τέρματα με τη Γιουβέντους στο Καμπιονάτο σε 25 παιχνίδια και 4 τέρματα σε 5 αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας προσπάθησε να βοηθήσει την ομάδα του να διατηρήσει τα σκήπτρα όμως λογάριαζε χωρίς τον... ξενοδόχο (βλέπε Χαριστέας).
Λίγους μήνες νωρίτερα πάντως, τον Μάρτιο του 2004, ο Τρεζεγκέ ψηφίστηκε μέσα στη λίστα με τους 125 καλύτερους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές του κόσμου, δείγμα της αναγνώρισης αλλά και της εκτίμησης που υπάρχει στη μεγάλη αξία του.
Η κούπα έχει την υπογραφή του...
Την περασμένη αγωνιστική περίοδο, ο Τρεζεγκέ ταλαιπωρήθηκε από διαδοχικούς τραυματισμούς με αποτέλεσμα να μετρήσει μόλις 18 παρουσίες στο πρωτάθλημα και 5 στο Τσάμπιονς Λιγκ. Παρόλα αυτά η χρονιά είχε στο τέλος μία γλυκιά γεύση καθώς πέτυχε το καθοριστικό τέρμα στο ντέρμπι-τίτλου με τη Μίλαν στο "Σαν Σίρο", το οποίο εξασφάλισε και μαθηματικά το 28ο συνολικά πρωτάθλημα στην "κυρία".
Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τον Τρεζεγκόλ να οπλοφορεί και να πυροβολεί, γεγονός που τον έφερε στην κορυφή του πίνακα των Γάλλων σκόρερ της Γιουβέντους, ξεπερνώντας και τον άνθρωπο-μύθο του γαλλικού ποδοσφαίρου, Μισέλ Πλατινί, καθώς και στην δεκάδα των πρώτων σκόρερ της Γιουβέντους.
Και το κοντέρ ακόμη έχει πολλά να γράψει, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι μόλις 28 χρόνων και έχει πολλά χρόνια ακόμη μπροστά του.
"Πόρτα" στους κορυφαίους της Πρέμιερσιπ...
Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι η Γιουβέντους απέρριψε προτάσεις τόσο από την Άρσεναλ όσο και από την Τσέλσι για την παραχώρηση του Τρεζεγκέ, πιστεύοντας στην αξία του, και ο Τρεζεγκέ φροντίζει με τα κατορθώματα του μέσα στο χορτάρι να δικαιώνει πανηγυρικά τους διοικούντες τον σύλλογο που τον κράτησαν στο "Ντέλε Άλπι"
Άλλωστε οι τίτλοι που έχει κατακτήσει στην καριέρα του ο Τρεζεγκέ μιλούν από μόνοι τους για την τεράστια ποδοσφαιρική του κλάση. Δείτε και θα καταλάβετε:
- 1997: Πρωτάθλητης Γαλλίας με τη Μονακό
- 1998: Πρωταθλητής Κόσμου με την Εθνική Γαλλίας
- 2000: Πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Γαλλίας, Πρωτάθλημα Γαλλίας με τη Μονακό
- 2002: Πρωταθλητής Ιταλίας με τη Γιουβέντους, Πρώτος σκόρερ στο Καμπιονάτο
- 2003: Πρωταθλητής Ιταλίας και κάτοχος Σούπερ Καπ με Γιουβέντους, φιναλίστ με Γιουβέντους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ
- 2005: Πρωταθλητής Ιταλίας με Γιουβέντους
ΥΓ: Ο Γάλλος killer με το δολοφονικό δεξί πόδι απειλεί να σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ του Μισέλ Πλατινί, αυτή τη φορά με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας της Γαλλίας.
Ο μίστερ-φάουλ (και όχι μόνο) του γαλλικού ποδοσφαίρου μετράει 41 τέρματα με τη φανέλα των "τρικολόρ" και ο μοναδικό εν ενεργεία Γάλλος διεθνής που έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να τον εκτοπίσει από την κορυφή είναι ο Νταβίντ Τρεζεγκέ, που έχει σημειώσει 31 τέρματα με την Εθνική ομάδας. Με τη φόρα που έχει πάρει ποιος μπορεί να βάλει στοίχημα ότι δεν θα τον ξεπεράσει...;