Clive Woodward: Ο γκουρού του ράγκμπι

clive-woodward-o-guru-tou-rugby


Ο τρελός καθηγητής όπως αυτοαποκαλείται, κορεσμένος από τις επιτυχίες του στο ράγκμπι ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες. Έπειτα από την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου το με την Αγγλία και την ανακήρυξη του σε σερ από την βασίλισσα Ελισάβετ η επόμενη φιλοδοξία προπονητή Clive Woodward είναι να εισβάλλει στον χώρο του ποδοσφαίρου.


Η σχέση του με τον πρόεδρο


Η στενή φιλία του με τον πρόεδρο της Σαουθάμπτον, Ρούπερτ Λόου και η ανοιχτή πρόκληση που έχει λάβει για να υπηρετήσει το σύλλογο από κάποιο άλλο μετερίζι είναι κάτι που τριβελίζει το μυαλό του εδώ και αρκετούς μήνες. Η μετακόμιση από το ποδόσφαιρο στο ράγκμπι δεν είναι εύκολη υπόθεση ακόμα και για έναν άνθρωπο που πετυχαίνει σε ότι καταπιάνεται. " Η δουλειά που πρόκειται να κάνω δεν είναι τόσο λαμπερή, όπως γράφεται. Δεν επρόκειτο ποτέ να αναλάβω απευθείας μια ομάδα της Πρέμιερσιπ. Θα πρέπει πρώτα να αποδείξω ότι είμαι ικανός και νομίζω πως χρειάζομαι διάστημα δύο ετών για να τα καταφέρω" σπεύδει να τονίσει ο ίδιος, την ίδια ώρα που οι φήμες περί ανάμειξης του στον σύλλογο της Τσάμπιονσιπ πολλαπλασιάζονται. Ο γεννημένος winner Γούντγουορντ θα ήθελε να δει τους "Αγίους" στις πύλες του ποδοσφαιρικού παραδείσου και ουχί στον Άγιο Πέτρο.


Ο παρορμητικός σερ Clive Woodward


Στα αγγλικά ταμπλόιντ έχουν πάρει την μορφή στοιχήματος οι ενδεχόμενες θέσεις απασχόλησης του. Απο προπονητής, μέχρι μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή απλά υπεύθυνος των ακαδημιών. Ο σερ Κλάιβ φημίζεται για τον παρορμητισμό του, την πειθώ που διαθέτει, την ικανότητα μετάδοσης του λόγου του αλλά και για τις ριζοσπαστικές αποφάσεις που λαμβάνει χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες τους. Αυτός ήταν που ανακάλυψε τον σπουδαίο Τζόνι Γουίλκινσον και μάλιστα τον εμπιστεύθηκε σε πολύ μικρή ηλικία.


Ήταν ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την εθνική Αγγλίας, συνέδεσε τον φορητό του υπολογιστή στην είσοδο των γραφείων σαν διαμαρτυρία για το γεγονός ότι δεν είχε προβλεφτεί γραφείο για να στεγαστεί. Επιπροσθέτως ο φιλόδοξος προπονητής, όταν αντίκρισε το δωμάτιο "αχούρι" που είχε κλειστεί από την αγγλική ομοσπονδία σε ένα ματς στη Ν. Αφρική ζήτησε από τους παίκτες του να αποχωρήσουν και τους μετέφερε στο πιο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της Γιοχάνεσμπουργκ καταβάλλοντας ο ίδιος το υπέρογκο ποσό για την διαμονή της αποστολής!


Από τα κομπιούτερ στους πάγκους


Μεθοδικός, εργασιομανής, εγωκεντρικός αλλά και χαρισματικός ο Σερ Clive Woodward, ο οποίος ως διευθυντής εταιρείας κομπιούτερ αποκόμισε τεράστια οικονομικά οφέλη. Ο αθλητισμός όμως τον κέρδισε και τώρα επιθυμεί να κάνει ένα βήμα παραπέρα γνωρίζοντας ότι αυτή η πρόκληση είναι και η πιο δύσκολη της ζωής του.


Ο Βελάσκο την πρωτιά


Στο παρελθόν άλλος ένας προπονητής επεδίωξε την μετάβαση του στο ποδόσφαιρο προερχόμενος όμως από τον χώρο του βόλεϊ. Ο ατσαλάκωτος μέχρι την ενασχόληση του με τη Λάτσιο, Χούλιο Βελάσκο μάλλον μετάνιωσε οικτρά για αυτή την απόφαση του. Ο Αργεντίνος τεχνικός θεωρείται ως ο πιο πετυχημένος στην ιστορία του αθλήματος, έχοντας μεταξύ άλλων με τους «ατζούρι» στο παλμαρέ του τρεις παγκόσμιους τίτλους και ισάριθμους ευρωπαϊκούς. Το 1998 ο τότε πρόεδρος της Λάτσιο, Σέρτζιο Κρανιότι τον προσέλαβε ως τεχνικό διευθυντή αφού προηγουμένως ο Σβεν Γκόραν Έρικσον, ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία του συλλόγου της Ρώμης, συναίνεσε για τον ερχομό του.


Η αποτυχημένη απόπειρα


Ο Βελάσκο, ο οποίος λατρεύει την ποίηση και δηλώνει ακτιβιστής, δεν κατάφερε να αντέξει περισσότερους από εννέα μήνες στη Λάτσιο, παρότι είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας πέντε ετών. Αφού του ζητήθηκε να παραιτηθεί βρήκε δουλειά στην Ίντερ, όμως και στο Μιλάνο έπειτα από ένα μήνα αναρωτήθηκε για το τι πραγματικά κάνει. Έτσι έκλεισε άδοξα η θητεία του στον ποδοσφαιρικό χώρο. Η ιστορία του Βελάσκο θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τις φιλόδοξα πλάνα του σερ Clive Woodward, ο οποίος όπως και ο Λατινοαμερικάνος είχαν συνηθίσει να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και να επεμβαίνουν ανά πάσα στιγμή στις ομάδες που εργάστηκαν.


Η ανησυχία του Ρέντναπ


Η φημολογούμενη άφιξη του Γούντγουορντ κάθε άλλο παρά αδιάφορο αφήνει τον τεχνικό της Σαουθάμπτον Χάρι Ρέντναπ, που εγκατέλειψε την Πόρτσμουθ για παρόμοιο λόγο (βλέπε Ζάετς). "Οι τελικές επιλογές ανήκουν σε εμένα. Αν κάποιος άλλος ενδιαφερθεί σε αυτό το θέμα, τότε αυτομάτως εγώ δεν έχω θέση στο σύλλογο. 


Υπάρχουν άλλα θέματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί" τόνισε ο έμπειρος τεχνικός. Μόνο που τα άλλα θέματα αλλά και την αυτονομία του 59χρονου πρώην πωλητή αναμένεται να την προσδιορίσει ο πρόεδρος, Ρούπερτ Λόου. Ο πρώτος Άγγλος τεχνικός, μετά τον σερ Αλφ Ράμσι που οδήγησε την Αγγλία σε παγκόσμιο τίτλο, παραμένει στο απυρόβλητο, από τον κατά τα άλλα αδηφάγο αγγλικό Τύπο. Για πόσο όμως ακόμη;