Το ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων στην καλαθοσφαίριση

Λένε ότι οποιαδήποτε αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό είναι ένα ντέρμπι ξεχωριστό από τα άλλα, μια "αιώνια" κόντρα, ακόμη και στο τάβλι! Αρκετά όμως με τα "κλισέ". Ήρθε η ώρα για μπάσκετ.


Την Πέμπτη (18.45) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας -για το θεσμό του κυπέλλου- αναβιώνει μια κόντρα που μας είχε λείψει. Οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν ηχηρές μεταγραφές και επιστρέφουν στο προσκήνιο μετά από τρία χρόνια... φαγούρας. Στο Λιμάνι πλέον πνέει άλλος αέρας, που μετατρέπει αυτό το παιχνίδι από έναν απλό προημιτελικό σε μια μάχη εντυπώσεων.


Ή μήπως αμφιβάλει κανείς ότι αν οι Πειραιώτες πάρουν τη νίκη θα έχουν κερδίσει τον "πόλεμο" της ψυχολογίας. Μήπως όμως οι πρωταθλητές Ευρώπης έχουν διαφορετική άποψη;


To athlitikanea.gr σας βάζει στη... φιλοσοφία του ντέρμπι επιχειρώντας μια ανάλυση των δύο αντιπάλων. Αναλυτικά


Ολυμπιακός


Οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν 13 μεταγραφές κρατώντας στην ομάδα ουσιαστικά μόνο τους Αγαδάκο και Πρίντεζη από την περσινή χρονιά. Έριξαν πολύ χρήμα στο τραπέζι κι απέκτησαν τους Χατζή, Σχορτσιανίτη, Παπαμακάριο, Βασιλόπουλο, Μπάρλο, Αργυρόπουλο, Καλαϊτζίδη από την ελληνική αγορά, τους Ζίζιτς, Ράντσικ, Ζουκάουσκας και Σεϊμπούτις από την κοινοτική, καθώς και τους Αμερικάνους Έντνι και Λιούις.


Στον πάγκο έμεινε ο Γιόνας Καζλάουσκας, ο οποίος όμως απουσίασε στο μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας (την γενική εποπτεία είχαν οι Σφαιρόπουλος και Μαρμαρινός) λόγω υποχρεώσεων στην εθνική Κίνας.


Στα φιλικά οι Πειραιώτες τα πήγαν αρκετά καλά, ενώ στο κύπελλο -χωρίς να φορτσάρουν- απέκλεισαν εκτός έδρας το ICBS (από την Α2) με 93-77.


Παναθηναϊκός


Ακολουθώντας πιστά τη ρήση "ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει" ο νταμπλούχος Ελλάδος έκανε ελάχιστες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ του. Κράτησε τον ελληνικό κορμό (Διαμαντίδης, Καλαϊτζής, Χατζηβρέττας, Αλβέρτης, Τσαρτσαρής, Παπανικολάου, Σάκοτα), αλλά και τους ξένους (Λάκοβιτς, Σκεπάνοβιτς, Φέμερλινγκ, Μπατίστ). Ουσιαστικά οι μοναδικές διαφορές σε σχέση με πέρσι είναι ο -συμπατριώτης του "Ζοτς"- Ντέγιαν Τομάσεβιτς κι ο πρωταθλητής Ευρώπης Βασίλης Σπανούλης.


Παρελθόν αποτέλεσαν ο Λόνι Μπάξτερ (σ.σ έκανε συμβόλαιο στους Ρόκετς), ο Ιμπραήμ Κουτλουάι που επέστρεψε στα πάτρια -για αυτόν- εδάφη κι ο Βασίλης Ξανθόπουλος, που δώθηκε "δανεικός" στον ΠΑΟΚ.


Γνώριμες φιγούρες και στον πάγκο με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να παραμένει σταθερά στο πόστο του από το 1999. Μαζί του κι ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος είχε το γενικό πρόσταγμα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όταν ο "Ζοτς" βρισκόταν στο Ευρωμπάσκετ με την εθνική Σερβίας/Μαυροβουνίου.


Οι "πράσινοι" άργησαν να "μαζευτούν" και δεν έδωσαν πολλά φιλικά παιχνίδια. Όταν ήταν "κομπλέ" έκαναν... προπόνηση στο τουρνουά της Ρόδου, ενώ στο κύπελλο απέκλεισαν εύκολα στο Ιβανώφειο τον Ηρακλή.


Τα "ερυθρόλευκα" πλεονεκτήματα


Ο κόσμος: Όχι μόνο παίζουν εντός έδρας, αλλά λόγω των μεταγραφών και της νέας εποχής που φαίνεται ότι ξημερώνει οι φίλοι της ομάδας είναι ενθουσιώδης. Στο φιλικό με τον Πανελλήνιο συγκεντρώθηκαν 5.000 φίλαθλοι στις εξέδρες. Μπορεί κι ο Παναθηναϊκός να έχει το δικό του κόσμο στις κερκίδες του ΣΕΦ, ωστόσο το μεγάλο πλεονέκτημα ανήκει στους γηπεδούχους.


Το κίνητρο: Όλοι θέλουν να κερδίσουν τον πρωταθλητή, μόνο που οι Πειραιώτες θέλουν λίγο περισσότερο! Μετά από τρία χρόνια γεμάτα αποτυχίες είναι ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να πάρει μια πρώτη... ρεβάνς. Στο ρόστερ υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει "αιώνια" κόντρα. Ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής και πρέπει απλά να διατηρήσει τα κεκτημένα. Το να πρέπει να αποδείξεις κάτι στο παρκέ, είναι σίγουρα ένα σημαντικό κίνητρο.


Ο "Ζούκι": Η παρουσία του Εουρίλιους Ζουκάουσκας αλλάζει τα δεδομένα στο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός αποκτά μεγάλη δύναμη έχοντας έναν παίκτη με ύψος 2.17 και τεράστια χέρια στο κέντρο της ρακέτας. Κι ο Παναθηναϊκός έχει ένα αντίστοιχο ύψος (Φέμερλινγκ), με τη διαφορά όμως ότι το δικό του όπλ είναι μόνο επιθετικό. Αντίθετα ο Λιθουανός σέντερ δεν είναι μόνο εξαιρετικός μπλοκέρ, αλλά γνωρίζει καλά τα βασικά του μπάσκετ: σουτάρει, πασάρει και σκοράρει με συνέπεια.


Τα "πράσινα" πλεονεκτήματα


Η ομοιογένεια: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε την επιλογή, αλλά προτίμησε να κρατήσει αναλλοίωτο το περσινό ρόστερ. Κι αυτό γιατί ο Σέρβος προπονητής θέλει παίκτες που γνωρίζουν τη φιλοσοφία του. Αλλωστε αυτή είναι... πάνω από την ομάδα. Για να παίξεις στον Παναθηναϊκό δεν πρέπει να είσαι μόνο καλός παίκτης, αλλά κυρίως να κάνεις αυτό που θέλει ο "Ζοτς". Κι οι "πράσινοι" έχουν έναν σταθερό κορμό και γνωρίζουν καλά ο ένας το παιχνίδι του άλλου.


Η άμυνα: Οι επιλογές του Ολυμπιακού έγιναν περισσότερο με... επιθετικά κριτήρια. Οι περισσότεροι που επιλέχτηκαν διακρίνονται για την ικανότητα τους να σκοράρουν, αλλά μόνο λίγοι (Βασιλόπουλος, Μπάρλος, Παπαμακάριος, Ζουκάουσκας) είναι αντίστοιχα αποτελεσματικοί στα... μετόπισθεν. Δεν συμβαίνει το ίδιο με το "τριφύλλι", που παίζει εξαιρετική άμυνα, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο.


Τα... στοιχήματα του ντέρμπι


Η προετοιμασία: Εδώ οι απόψεις διαφέρουν. Από τη μια ο Ολυμπιακός των 13 νέων παικτών μαζεύτηκε τον Αύγουστο κι από την άλλη ο "δεμένος" Παναθηναϊκός που ως τα τέλη Σεπτεμβρίου έκανε προπονήσεις με το... εφηβικό.


Έντνι v.s Διαμαντίδης: Πριν από λίγα χρόνια ο Τάιους Έντνι ήταν ο καλύτερος πλέι-μέικερ της Ευρώπης. Χωρίς υπερβολή! Η καριέρα του ακολουθεί φθίνουσα πορεία, αλλά χωρίς αμφιβολία αποτελεί έναν εξαιρετικό παίκτη, ικανό να αλλάξει μόνος του όλες τις ισορροπίες. Την Πέμπτη όμως θα βρει απέναντι του τον καλύτερο αμυντικό της Ευρωλίγκα, τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που του "ρίχνει" και 20 πόντους ύψος!


Ο "Σόφο": Χωρίς να κάνει πέρσι τη σπουδαία σεζόν ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης είχε μοναδικά ξεσπάσματα, κυρίως στην επίθεση. Στην Α1 δεν υπάρχει άλλος ψηλός (σ.σ πέρσι ο Τρεντ) με ανάλογο εκτόπισμα και μες στο καλάθι έπαιζε χωρίς αντίπαλο. Φέτος είναι αδυνατισμένος και... πεινασμένος. Έχει τα φόντα να κάνει τη διαφορά μες στη ρακέτα, όπως έγινε και πέρσι στο ματς Αρης-Παναθηναϊκός στον τελικό του κυπέλλου. Οι "πράσινοι" όμως από την άλλη ξέρουν πως να τον αφοπλίζουν (σ.σ με πικ-εν-ρολ συνεργασία "κοντού" με τον παίκτη που μαρκάρει, ώστε να χρεωθεί με φάουλ).


Το σουτ: Νίκος Χατζής, Κουίνσι Λιούις, Μανώλης Παπαμακάριος και Ρενάλντας Σεϊμπούτις. Τέσσερις εξαιρετικοί σουτέρ απέναντι στους Λάκοβιτς, Σκεπάνοβιτς, Αλβέρτη, Σπανούλη, αλλά και τους Τσαρτσαρή-Μπατίστ. Το σουτ είναι θέμα ημέρας. Όποιος τα βάλει θα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.