Η χρυσή αλλαγή που έρχεται από τον πάγκο και ξελασπώνει όπως πάντα

i-chrysi-allagi-pou-erchetai-apo-ton-panko-kai-xelasponei-opos-panta


Το ποδόσφαιρο στο πέρασμα των χρόνων έχει γνωρίσει σπουδαίους ποδοσφαιριστές, που διακρίνονταν για την ικανότητα τους να «διαβάζουν» το παιχνίδι από τον πάγκο, να μπαίνουν στο γήπεδο, ειδικά στα τελευταία λεπτά ενός αγώνα, ως χρυσές αλλαγές και να χαρίζουν τη νίκη στις ομάδες τους. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο Έλληνας «super sub». Θέμα ψυχολογίας; Ψυχραιμίας; Ικανότητας; Τεχνικής; Τοποθετήσεων; Ή απλής συγκυρίας; Μάλλον ένας συνδυασμός όλων αυτών. When the gone gets tough the tough (Λυμπεροπούλου) gets going.


Ίσως ΚΑΙ αυτό να είναι ένα από τα στοιχεία που εκτίμησαν στον εκ Φιλιατρών Μεσσηνίας άσσο οι – γνωστοί λάτρες των γκολ της τελευταίας στιγμής- Γερμανοί (της Νυρεμβέργης). Που, ως γνωστό, δεν τα παρατάνε ποτέ πριν ακουστεί το σφύριγμα της λήξης. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος, που μόλις πέτυχαν χθες το γκολ της ισοφάρισης οι Μολδαβοί, ασυναίσθητα όλη η παρέα στο καφενείο ψιθύρισε μέσα από τα δόντια «…Νίκο Λυμπεροπούλου κάνε το θαύμα σου..». Όλοι εναπέθεσαν τις ελπίδες τους στον παίκτη που λατρεύεις να έχεις στην ομάδα σου σε τέτοιες δύσκολες στιγμές και «σιχαίνεσαι» να τον βλέπεις ως αντίπαλο. Γιατί το πάτημά του στη μεγάλη περιοχή ισοδυναμεί με μισό γκολ και το «άγγιγμά» του με ολόκληρο.


Η Manchester United είχε τον «baby faced assassin», Ole Gunnar Solskjaer, με πιο γνωστό επίτευγμά του το νικητήριο γκολ που πέτυχε στον τελικό του Champions League το 1999, κόντρα στη Μπάγερν, αλλά και κάμποσα άλλα, είτε ζωτικής είτε μικρότερης σημασίας, όπως τα τέσσερα τέρματα που κάποτε σκόραρε στα τελευταία 12 λεπτά του αγώνα των Red Devils ενάντια στη Nottingham Forrest(!!).


Γνωστή περίπτωση «χρυσής αλλαγής» και ο Αργεντίνος επιθετικός, Julio (Ricardo) Cruz της Ίντερ, συνήθως δεύτερη και τρίτη επιλογή των προπονητών των nerazzuri, αλλά με εξαιρετικά ανεπτυγμένο το «ένστικτο του εκτελεστή», όποτε του δίνεται η ευκαιρία. Όπως, φερ’ ειπείν, στις 11 Μαρτίου 2007, όταν σκόραρε μόλις 11 δευτερόλεπτα αφότου εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο, στο ντέρμπυ κόντρα στη συμπολίτισσα Μίλαν, αντικαθιστώντας τον Hernan Crespo


Με αυτά και με αυτά ο «El Jardinero» (κηπουρός) ρίζωσε για τα καλά στην Ίντερ και ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι του 2008. Τέτοια «κελεπούρια» δεν τα αφήνεις…


Η Liverpool στα 70ς (1974- 1983) είχε τον David Fairclough, έναν επιθετικό με το nickname «supersub», που σε 153 παιχνίδια με τους Reds είχε πετύχει 55 τέρματα, τα περισσότερα από αυτά κρίσιμα στα τελευταία 15 λεπτά των αγώνων, με αποτέλεσμα, μέχρι και σήμερα να είναι ένα από τα είκοσι πιο αγαπημένα ινδάλματα της θρυλικής Kop. Αλλά και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ποιος μπορεί να ξεχάσει τον περίφημο Καμερουνέζο striker Roger Milla, με τα τέσσερα γκολ της «τελευταίας στιγμής» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας το 1990, ενάντια στη Ρουμανία και την Κολομβία του Ρενέ Χιγκίτα; «Super- Sub», όχι ασφαλώς λόγω περιορισμένης ποδοσφαιρικής ικανότητας, αλλά λόγω ηλικίας (38άρης τότε). Είπαμε: Αυτούς τους παίκτες είναι καλύτερο να τους έχεις στο τεραίν, όταν ο αγώνας βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού».