Το τελευταίο οχυρό

Οι Αμερικανοί το αποκαλούν “the last line of defense”. Ο υπογράφων απλά “Το τελευταίο οχυρό”.  Όχι, όμως, με πρωταγωνιστή το Ρόμπερτ Ρέντφορντ αλλά με πρώτο βιολί τον μεγάλο Μήτσο του Ελληνικού μπάσκετ. Είναι η τελευταία γραμμή άμυνας. Η ύστατη ελπίδα του αμυνόμενου πριν από την ολοκληρωτική “υποταγή”. Και αυτό το τελευταίο οχυρό του Παναθηναϊκού δεν έπεσε ούτε χθες. Δεν τον πρόδωσε, όπως δεν τον πρόδωσε ποτέ τα τελευταία 10 χρόνια.


Στο μπάσκετ συνηθίζουμε να μιλάμε για “μεγάλα σουτ”. Παραλείπουμε, όμως, να μνημονεύσουμε τα “μεγάλα blocks” (προσοχή! όχι blogs. Απ’ αυτά διαθέτουμε! Αυτά που δίνουν τίτλους, προκρίσεις, μεγάλες νίκες! Όπως αυτό του Δημήτρη Διαμαντίδη, του νέου Spiderman της Ελληνικής καλαθοσφαίρισης. Το χθεσινό κόψιμο στον Alex Acker θύμισε κάτι από Στόγιαν Βράνκοβιτς, στον τελικό της Euroleague του 1996 στο Παρίσι και κάλλιστα καταλαμβάνει (τουλάχιστον) την τρίτη θέση στο πάνθεον των σπουδαιότερων από πλευράς σημασίας μπλοκ στην ιστορία του τριφυλλιού. Υπό την αναβλητική αίρεση της κατάκτησης του φετεινού πρωταθλήματος, βέβαια. Αν δεν σηκώσει φέτος την κούπα ο Παναθηναϊκός, ποιος θα θυμάται τη χθεσινοβραδινή φάση?


Πρώτο και καλύτερο χωρίς αμφιβολία αυτό του Κροάτη σέντερ πάνω στον Χοσέ Αντόνιο Μοντέρο. Coast to coast, κόψιμο και ο πρώτος μεγάλος Ευρωπαϊκός τίτλος είναι γεγονός!  


Δεύτερο μεγάλο stop, πάλι από τον μέγιστο Στόικο. Πάνω στο Ζέλικο Ρεμπράτσα αυτή τη φορά. Μέσα στο Τρεβίζο, κόντρα στη Μπένεττον. Το παιχνίδι βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Οι Ιταλοί έχουν το τελευταίο σουτ. Αμ δε… Η μπάλλα δεν φτάνει καν στη στεφάνη. Ο “ψηλός” κάνει το θαύμα του, ο Ρέμπρατσα γίνεται … “Σκοτίδας” (κοινώς σβήνουν τα φώτα) και ο Παναθηναϊκός προκρίνεται στο Final Four του Παρισιού. Τι σας θύμησα τώρα ε? Μοναδικές στιγμές!


Και το τρίτο? είπαμε: Διαμαντίδης… ο μεγάλος χθεσινός MVP. Και “έκοψε” αλλά και “έραψε” με το κρίσιμο επιθετικό ρημπάουντ και καλάθι που πέτυχε στο τέλος του αγώνα. Η συμβολή του στην τελική επικράτηση καθοριστική.


Και όπως είχε πει κάποτε και ο μετρ των κοψιμάτων  στο ΝΒΑ, Μπιλ Ράσελ ” An MVP does more than anyone else to help his team win a championship” . Αυτό δεν έκανε και ο “αδαμάντινος point guard” των πρασίνων?