Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!

psekaste-skoupiste-teleiosate


Sweep? Sweep! «Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» δεν έλεγε η γνωστή παλιά διαφήμιση των 80ς και 90ς? Οι Αμερικανοί όντας πολύ μπροστά σε σχέση με εμάς, υιοθέτησαν αυτή τη στάση από πολύ παλαιότερα. Από τα τέλη των 50ς. Και μέχρι σήμερα! Όχι στα απορρυπαντικά. Ούτε στα καθαριστικά! Στο ΝΒΑ. Οι Spurs ασφαλώς και δεν είναι η πρώτη ομάδα που καταφέρνει ένα τόσο σπουδαίο επίτευγμα. Να καθαρίσει τους τελικούς με σκορ 4-0. Ήταν Απρίλιος του 1959, όταν οι θρυλικοί Boston Celtics «σκούπιζαν» σε έξι μέρες, για πρώτη φορά στην ιστορία του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου, τους Minneapolis (τότε) Lakers. Χαλαρά και γρήγορα. Ήταν η αρχή της αναμφισβήτητης δυναστείας τους. Με Bob Cousy στον άσσο και Bill Russell (17 πόντοι και 23 ρημπάουντ μέσο όρο) στη θέση του σέντερ? Piece of cake! Μέχρι και ο προπονητής των «Λιμνανθρώπων» αναγκάζεται να πει: «Δεν φοβόμαστε τη Βοστώνη χωρίς το Μπιλ Ράσελ. Βγάλτε τον έξω και μπορούμε να νικήσουμε. Είναι ο άνθρωπος που μας «μαστίγωσε» ψυχολογικά!». (Σ.Σ: και βιτσιόζος ο Μπιλ!).


1971. Οι Milwaukee Bucks κατατροπώνουν τους Baltimore Bullets με 4-0. Οι «νεοσσοί» - από την άποψη ότι είχαν ιδρυθεί και πρωτοεμφανιστεί μόλις πριν τρία χρόνια στο πρωτάθλημα- δεν αστειεύονταν. Ήταν η πρώτη φορά που και οι δύο ανταγωνίστριες ομάδες έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση σε τελικό. Η επόμενη θα ήταν το 2006 (Dallas Mavericks και Miami Heat και όχι Hits όπως επιμένει να τους κατονομάζει γνωστός Έλληνας «Αμερικανομαθής» coach). Εκεί μίλησε ο «Big O», κατά κόσμο Oscar Robertson. Ας είν’ καλά ο … Bob Cousy! Ο οποίος, όντας προπονητής των Cincinnati Royals στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, έκρινε ότι ο βετεράνος γκαρντ δεν ταίριαζε στο στυλ της ομάδας του και τον «καθάρισε». 


Ο Όσκαρ δεν τα έβαψε μαύρα και βρήκε στέγη στο Milwaukee. Έχοντας άξιο συμπαραστάτη του το νεαρό τότε Lew Alcindor (καλά καλά μην βαράτε… τον Kareem Abdul Jabbar) στο low post, κατέκτησε τον πρώτο του μεγάλο τίτλο. Και πήρε και την εκδίκησή του από τον προηγούμενο προπονητή του, για τον οποίο δήλωνε σε ανύποπτο χρόνο στην αρχή της περιόδου ότι «ο Cousy έκανε λάθος. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό!». Ε.. δεν το ξέχασε… Στο τέλος του τέταρτου αγώνα ανοίγοντας τη σαμπάνια δήλωνε ότι η γεύση της ήταν πολύ γλυκιά. Καμία σχέση με τον τίτλο στα γυμνασιακά του χρόνια… τότε γέμιζαν την κούπα με αναψυκτικά..


1975. Να και οι πολεμιστές. Η σειρά των Golden State Warriors σε βάρος των Washington Bullets. Είναι η πρώτη κόντρα μεταξύ δύο Αφρο-αμερικανών προπονητών. KC Jones vs Al Attles σημειώσατε διπλό. Εκπληκτική σειρά αγώνων. Και τα 4 παιχνίδια κρίθηκαν με διαφορές κάτω των 10 πόντων. Τα δύο από αυτά έληξαν στον πόντο! Κατά πολλούς θεωρείται ως η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των τελικών του ΝΒΑ. Rick Barry, Jamaal Wilkes και Phil Smith οι θύτες. Το ωραίο είναι ότι οι εντός έδρας αγώνες των Warriors δεν διεξήχθησαν καν στο… σπίτι τους, στην Oakland Arena. Πραγματικός άθλος δηλαδή!


1983. Από εδώ και πέρα, κάτι θυμόμαστε. Η θρυλική από τις αρχές των 80ς φανέλα των Philadelphia 76ers είναι ακόμα «ζωντανή» στο ντουλαπάκι του υπογράφοντα, έστω και ξεβαμμένη από τις χιλιάδες φορές που έχει πλυθεί και φορεθεί. Ο ήρωας των 76ers που κάνει τη διαφορά και οδηγεί την ομάδα του στο 4-0 εναντίον των Lakers? Ο Moses Malone. Το ομολογεί και ο κόουτς Bill Cunningham. Οι Rockets έκαναν το λάθος να τον δώσουν την προηγούμενη χρονιά… και το πλήρωσαν. Βάλτε δίπλα στο θηριώδη σέντερ και τον Julius Erving και το Maurice Cheeks και θα καταλάβετε γιατί η Philadelphia είχε 12 νίκες και μία μόλις ήττα συνολικά, σε ολόκληρη τη σειρά των play off.


1989. Τα «κακά παιδιά» είν’ εδώ! Πολύ ξύλο, με πρωτοπαλίκαρα των Detroit Pistons τους Ντένις Ροντμαν, Ρικ Μαχόρν, Μπιλ Λαϊμπίρ, Μαρκ Αγκουάιρ να παίρνουν εκδίκηση από το LA για την απώλεια του τίτλου την προηγούμενη χρονιά, με τραυματίες πάντως τους Μάτζικ Τζόνσον και Μπάιρον Σκοττ. Ο Τζαμπάρ δηλώνει ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση, στην ηλικία των 42 (καιρός ήταν…). Όχι! δεν έφταιξε το ξυλίκι που έφαγε ο σέντερ των Lakers σ’ αυτή τη σειρά. Και μέσα σε όλα αυτά, ο Τζο Ντουμάρς (με πανάξιο αρωγό τον Isiah Thomas) κατακτά τον τίτλο του MVP των τελικών. Όσο να’ ναι υπήρχε και ένα επιθετικό ταλέντο σε αυτήν την ομάδα. Το κουβαλούσαν δύο (σχεδόν)για όλους! Την ίδια περίοδο, στην Ευρώπη μεσουρανεί ο αείμνηστος Ντράζεν Πέτροβιτς, που εύλογα χαρακτηρίζεται ως ο Τζο Ντουμάρς της Γηραιάς Ηπείρου. Συγκλονιστική η στιγμή της αποχώρησης του Καρίμ από την ενεργό δράση. 


1995. Ο Σακίλ… ο Σακίλ… ο Σακίλ.. μπλα μπλα μπλα μπλα… Όλη τη χρονιά όλοι μιλούν για το ανήμερο θηρίο, για τον παιχταρά, για το θαύμα της φύσης. Οι Houston Rockets όμως δεν αστειεύονται. Μνημειώδης η ατάκα του Ρούντι Τομζάνοβιτς. «Μην υποτιμάς ποτέ την καρδιά του πρωταθλητή», που την επανέλαβαν αρκετοί και εν Ελλάδι μπασκετικοί μεταγενέστερα. Σοφή κουβέντα! Ο Hakeem Olajuwon, συνεπικουρούμενος από τον άρτι αφιχθέντα, στα μέσα της χρονιάς, κολλητό του από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον, Clyde Drexler, αποκλείει κατά σειρά τη Utah Jazz, τους Phoenix Suns και τους San Antonio Spurs του David Robinson. Σκουπίζει και τους φιλότιμους πλην όμως άπειρους Magic του Σακίλ Ο’ Νηλ και του Ανφέρνι Χάρνταγουεϊ. Καλή η δύναμη και ο όγκος, αλλά στην μεταξύ τους κόντρα ο «The Dream» αποδεικνύει στον πιτσιρικά Shaq ότι … έχει να φάει ακόμα πολλά προάριστα(ορολογία του Ναυτικού) για να τον φτάσει. Τι τα θες τι τα θες, έτσι είναι η ζωή…  


2002. Οι LA Lakers σαρώνουν τη Γη! Ο τρίτος συνεχόμενος τίτλος τους και 14ος συνολικά είναι γεγονός. MVP? Ο Shaquille! Ήρθε η ώρα του Shaq για ένα sweep. Εναντίον των New Jersey Nets.  Ένας Jason Kidd δεν φέρνει την άνοιξη… και μέσα σε όλα αυτά ο Mark Madsen (Mad Dog) των LA κάνει απίθανες χορευτικές φιγούρες που σχολιάζονται μέχρι και από τον George Bush κατά την επίσκεψη των Λιμνανθρώπων στο Λευκό Οίκο- τι τον ήθελες το χορό ρε συ Mark…


Όσο για τους πιο πρόσφατους sweepers του ΝΒΑ; Ε… γι’ αυτούς τα διαβάσατε. Κι αν δεν το κάνατε just do it. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος πάντα στις επάλξεις, σας προσφέρει την πληρέστερη και ταχύτερη καλαθοσφαιρική ενημέρωση. Ο Angulo προτιμά τις ρετρό ιστορίες.. Καλό Σαββατοκύριακο!