Παίζουμε πέναλτι να περάσει η ώρα

paizoume-penalti-na-perasei-i-ora


Δεν ξέρω για εσάς, πάντως όταν ήμασταν πιτσιρικάδες και δεν μαζευόμασταν και πολλοί (πάνω από δέκα) στη γειτονιά, για να παίξουμε ένα από τα περίφημα οικογενειακά διπλά, αλλά 3-4 χασομέρηδες μόνον, το γυρνούσαμε στα μονά (τρία κόρνερ ισούται με πέναλτι και τα σχετικά) και -στις ακόμα χειρότερες σπαρίλες- στα «πέναλτι». Δύο σχολικές σάκες ή δύο μεγάλες πέτρες για κάθετα δοκάρια (μην ρωτάτε για οριζόντιο, αυτό ήταν… πτυσσόμενο ανάλογα με το ύψος του εκάστοτε τερματοφύλακα) και… φύγαμε! Έτσι και σήμερα. Ελλείψει αμιγώς ποδοσφαιρικής Ελληνικής επικαιρότητας, ο Στέλιος θα παίξει μαζί σας «πέναλτι». Με το θέμα της βίας δεν θα ασχοληθώ (ακόμη).


Υπάρχουν εκτελέσεις και «εκτελέσεις» χτυπημάτων πέναλτυ, που λένε και οι παλιοί. Εντάξει… δεν είπαμε να έχουν όλοι τις επινοήσεις του Antonin Panenka, που, εναντίον της Δυτικής Γερμανίας, στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το 1976 σκόραρε το πιο φημισμένο στην ιστορία πέναλτυ  όλων των εποχών, σκάβοντας τη μπάλα, πάνω από τον εμβρόντητο Sepp Maier, χαρίζοντας παράλληλα στη χώρα του την Τσεχοσλοβακία, τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

 

Πολλοί και άξιοι οι μιμητές του στη συνέχεια. Το επιχείρησε και ο Zinedine Zidane   και μάλιστα με επιτυχία (έστω και δύσκολα) στον τελικό του Μουντιάλ του 2006, με θύμα το Gianluigi Buffon.


Το μιμήθηκε και ο Francesco Totti  και πάλι με αντίπαλο το Buffon (θα ακούει Panenka και θα τρέχει μακριά).


Το είχε ξανακάνει, όμως, και το 2000 και στον ημιτελικό του Euro2000 ενάντια στην Ολλανδία 

 

Και ο Ουκρανός Artem Milievskiy έχει σκοράρει δύο φορές κατ’ αυτόν τον τρόπο το 2006, τόσο ενάντια στην Ολλανδία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων της Πορτογαλίας όσο και εναντίον της Ελβετίας στο Π.Κ. της Γερμανίας.


Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όμως, γνώρισε και άλλους πρωτότυπους τρόπους εκτέλεσης της «εσχάτης των ποινών». Μια από αυτές και η ακόλουθη του Johan Cruyff, που με τη βοήθεια του συμπαίκτη του, Jesper Olsen, σκοράρει στο ήσσονος σημασίας παιχνίδι του Αίαντα με την Helmond Sport το Δεκέμβρη του 1982.

 

Ο Robert Pires σκέφτηκε να το μιμηθεί με το συμπαίκτη του Thierry Henry εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά… για δείτε…. 


Τελικά, δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται στην αρχή! Αυτά, όμως, δεν είναι τίποτε. Μπροστά σε αυτό που θα δείτε. Λίγο- πολύ τα πιο πάνω πέναλτι μπορεί και να τα έχετε ξαναδεί. Όχι, όμως, και αυτό που έέρχεται! Το εκτελεί ένας Άγγλος. Όχι ο David Beckham… Μιλάμε για χαμηλές κατηγορίες.


Lancaster City εναντίον Whitley Bay. Ο κύριος ονομάζεται Peter Devine. Παίρνει φόρα… σουτάρει και… η συνέχεια επί της οθόνης.


Τώρα αυτό τι ήταν; Υφίσταται ή όχι…