Γιάννη Αναστασίου... ψυχραιμία

Η έκρηξη του Γιάννη Αναστασίου μετά την λήξη του αγώνα στην Ξάνθη, ήταν όντως ειλικρινής. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού όντως έβγαλε όσα είχε μέσα του, όχι μόνο κατά την διάρκεια του αγώνα, αλλά όλο αυτό το διάστημα.


Και ένιωσε ότι μπορεί και τον... παίρνει να το κάνει, όταν ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στο τέλος και πήρε αποτέλεσμα πρόκρισης.


Μόνο που με μια πιο προσεκτική ματιά, έβλεπες ολοκάθαρα, ότι η οργή ή αν προτιμάτε το άγχος και η έκρηξή του, απευθυνόταν σε πολύ περισσότερους απ' αυτούς που κατονόμασε στην δήλωσή του.


Γιατί αν την πάρουμε τοις μετρητοίς και σταθούμε μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού και όσα είδαμε στην Ξάνθη, η δήλωση του Γιάννη ήταν από μάλλον υπερβολική έως εντελώς άστοχη.


Κι αυτό έχει να κάνει με αυτό το ιδιότυπο "μπέρδεμα των ρόλων" που εμφανίζεται στον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια.


Ο προπονητής δηλαδή να εμφανίζεται σε ρόλο... γραφείου τύπου, η διοίκηση σε ρόλο... σκάουτερ, οι "οργανωμένοι" σε ρόλο... διοίκησης και πάει λέγοντας.


Θέλει προσοχή αυτή η ιστορία.


Απλά θα θυμίσω ότι ο... δάσκαλος, ο Ζεσουάλδο δηλαδή, έχασε εντελώς το παιχνίδι από την μέρα που άρχισε να παριστάνει τον... οργισμένο και αγανακτισμένο οπαδό του Παναθηναϊκού στις δηλώσεις του, αντί να κάνει τον προπονητή, αφήνοντας τον ρόλο του προπονητή σε... οπαδούς, δημοσιογράφους, μάνατζερ και μια σειρά άλλους.


Σε ένα παιχνίδι λοιπόν, που όχι κανείς άλλος, αλλά το ρεπορτάζ του αγωνιστικού χώρου, σε εμφανίζει ανά ένα λεπτό να είσαι πυρ και μανία με τους παίκτες σου, να έχεις παράπονα σε σημείο οργής από όλους σχεδόν ανά φάση, να φωνάζεις διαρκώς για τα ατομικά λάθη, να απευθύνεσαι έξαλλος στους συνεργάτες σου στον πάγκο γιατί... κάνουν πάλι τα ίδια και άλλα τους λες και άλλα κάνουν, δεν μπορείς μετά την λήξη του αγώνα, να κάνεις δηλώσεις για το αν έπαιξε φιλικό ή όχι η Ξάνθη και για το πόσα ανάποδα φάουλ έδωσε ο διαιτητής.


Αυτό δείχνει μια... αγωνία που είχε συσσωρευτεί μέσα σου όσο περνούσε ο χρόνος και το ματς κύλαγε άσχημα για την ομάδα σου, να βγάλεις από πάνω σου την ευθύνη ή την ανάγκη να δώσεις εξηγήσεις για την εικόνα της ομάδας.


Μια αγωνία, που προφανώς είχε λόγους που δημιουργήθηκε, όταν μετά τον αγώνα της Νέας Σμύρνης είδες ξαφνικά όλο το... ρεπορτάζ της... ΠΑΕ να σε στήνει στον τοίχο, είδες το ραντεβού με τον πρόεδρο για την ανανέωση του συμβολαίου σου να αναβάλλεται επ' αόριστον και μια σειρά άλλα... σημάδια.


Δικαιολογημένη για μένα και η... αγωνία και η... ανασφάλεια και όλα τα σχετικά συναισθήματα που σου προκάλεσαν όλα αυτά.


Αλλά αν έχεις όμως φίλε Γιάννη την παραμικρή ψευδαίσθηση, πως όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσεις, αν πουλήσεις... αγανακτισμένο οπαδιλίκη ή μετατραπείς σε... γραφείο τύπου της ΠΑΕ σε μια σειρά θέματα, από το... αν είμαστε πλήρεις μέχρι το ότι για κάθε τι στραβό φταίει κάποιος... άλλος και όλα τα παθαίνουμε γιατί μας πολεμάνε, τότε σύντομα θα βρεθείς και συ εκεί που βρέθηκαν κάποιοι άλλοι.


Καθώς αυτό το κύκλωμα που προσπαθείς να... εξευμενίσεις και να... κατευνάσεις τις αντιδράσεις του, απέδειξε ότι δεν έχει ούτε μπέσα ούτε ποδοσφαιρική λογική.


Το μόνο που το νοιάζει είναι να... κρατήσει τα πόστα και τα... κεκτημένα και μπροστά σ' αυτή την... ανάγκη, δεν λογαριάζει τίποτε. Ούτε συμπάθειες, ούτε αντιπάθειες, ούτε... φιλίες, ούτε... κολλητιλίκια, ούτε τίποτε.


Την μια σε κάνει θεό και την επόμενη αν δει ότι κινδυνεύει να βγει αυτό στην σέντρα, δεν τύχει σε τίποτε να θυσιάσει ακόμα και το... δεξί του χέρι προκειμένου να εξακολουθήσει να... μένει τεντωμένο το αριστερό.


Η ιστορία με τον... αγαπημένο Ντάμπι όλου αυτού του κυκλώματος που τον άδειασε σε ένα βράδυ έτσι χωρίς προσχήματα, θα έπρεπε ήδη να σε έχει κάνει σοφότερο σχετικά.


Για αυτό άδικα προσπαθείς να επιβιώσεις με τον ίδιο τρόπο που προσπάθησαν και κάποιοι... προηγούμενοι.


Άδικα και κυρίως τζάμπα εκτίθεσαι.


Αντί γι' αυτό κοίτα όσο μπορείς και σε παίρνει να λειτουργήσεις με ψυχραιμία και κυρίως ποδοσφαιρικά και πάνω απ' όλα, μην γίνεσαι συνένοχος στο να κάνει... μετάσταση στην νοοτροπία και την κατάσταση της ομάδας, αυτή η αρρώστια του δήθεν οπαδισμού και της "επικοινωνίας πάνω απ' όλα", που χαρακτηρίζει όλο τον περίγυρό σου από πάνω μέχρι κάτω.