Αχ Μουσταφά…

ach-moustafa


Τελικά, δυσκολευτήκατε πάρα πολύ! Οι περισσότερες απαντήσεις που δόθηκαν στο κουίζ του Σαββάτου ήταν λανθασμένες. Ορισμένοι από εσάς έγραψαν για το Roy Tarpley, αλλά νισάφι… Ο Roy ήταν κάπως διαφορετική φυσιογνωμία (σε πλάτος). Ο παίκτης που ψάχναμε ήταν ένας power forward με συμμετοχή ενός μόλις μήνα στην ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. Αχ Μουσταφά, αχ Μουσταφά… μόνον 4 φίλοι της στήλης και αυθεντικοί (όχι ότι και οι λοιποί πάτε πίσω) -όπως έχω αντιληφθεί- μπασκετικοί, ο Γιάννης Ιωαννίδης, Πέτρος Νικολόπουλος, Δημήτρης Σαρίδης και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος σε θυμήθηκαν! 


Ήταν ο Jerrod Mustaff, με σπεσιαλιτέ του τα «turn around jumpers». Δεν ήταν καθόλου κακός επιθετικός παίκτης, είχε ξεκινήσει και εντυπωσιακά, στις 27 Οκτώβρη του 1994, όταν ήρθε στη θέση του Lemone Lampley, αλλά ένας τραυματισμός, στις 27 Νοεμβρίου 1994, ανάγκασε το «Δικέφαλο» να φέρει ως αντικαταστάτη του, το Matt Bullard.


Στο πρώτο του παιχνίδι, που -ειρήσθω εν παρόδω- ήταν και το πρώτο με την ασπρόμαυρη φανέλα για τον Predrag Stojakovic (που μπορούσε να αγωνιστεί, όμως, μόνον στην Ευρώπη), ο Μουστάφ «άλωσε» το Τελ- Αβίβ, σκοράροντας εναντίον της Μακαμπή 19 πόντους, στη νίκη του Π.Α.Ο.Κ. με 84- 75 (μοναδική ήττα για την Ισραηλινή ομάδα στο Γιαντ Ελιάου, εκείνη τη σαιζόν). Σύντομα, όμως, τραυματίστηκε σε προθέρμανση αγώνα για το Ελληνικό πρωτάθλημα, εναντίον του Ολυμπιακού και αποχωρεί από την Ελλάδα.


Ο Μουστάφ ήρθε στη χώρα μας, σε μια πολύ περίεργη φάση της ζωής του κι ενώ υπήρχαν υπόνοιες σε βάρος του για τη δολοφονία της εγκύου πρώην φιλενάδας του. Τελικά, αποδείχτηκε ότι δολοφόνος δεν ήταν ο ίδιος αλλά ο ξάδερφός του, που του επιβλήθηκε κάθειρξη. Ούτως ή άλλως, όμως, ο Jerrod δεν είχε τη φήμη του καλύτερου παιδιού στις σχέσεις του με το άλλο φύλο, καθώς είχε πέντε(!) εξώγαμα, με πέντε διαφορετικές γυναίκες(!), χωρίς να υπολογίζουμε την δολοφονημένη έγκυο. Οι αποφάσεις διατροφών τον κυνηγούσαν, το κλίμα στις Η.Π.Α. ήταν πολύ βαρύ γι’ αυτόν κι έτσι οι Suns του «έλυσαν» το συμβόλαιο καταβάλλοντάς του 2.5 εκατομμύρια δολάρια, ε… τι να κάνει ο άνθρωπος; Ήρθε στην Ευρώπη.


Ο απόφοιτος του Maryland University και νούμερο 17 στα draft του 1990, επιλογή των N.Y. Knicks, αγωνίστηκε ως έκτος παίκτης στο Madison square garden, ακολούθησαν τρία καλά χρόνια στο Phoenix, όπου ακόμα έχουν να λένε για τα πάρτυ που διοργάνωνε με τον παλιόφιλο Charles Barkley, μετέπειτα στον ΠΑΟΚ, στη Στρασμπούρ και στην Ανδόρρα, στη Μπαρτσελόνα (με τη φανέλα της οποίας τον βλέπετε), τη Ρασίγκ Παρί, την Πρόκομ Τρεφλ και την Αλτάι Σπορ της Σμύρνης, το 2001, οπότε και εγκατέλειψε την ενεργό δράση. Το 1996 επρόκειτο να παίξει για το Seattle, αλλά η ένωση απαγόρευσε τη μετακίνηση λόγω παραβίασης του salary cap.


Κάποια στιγμή «χρησιμοποιήθηκε» για την προώθηση του αθλήματος στις Αφρικανικές χώρες και του απονεμήθηκε βραβείο τιμής από τον Πρόεδρο της Γκάμπια. Σήμερα διατηρεί δύο εταιρίες management καλαθοσφαιριστών και είναι πρόεδρος της Ένωσης Βετεράνων του ΝΒΑ, για την περιοχή της Ουάσινγκτον (για τέτοια μεγαλεία μιλάμε…). Είπαμε… ο άνθρωπος ηρέμησε κι «έστρωσε»!


Υστερόγραφο: Από εβδομάδα και μέχρι τέλη Αυγούστου επιστρέφουμε στο παλιό κλασικό ύφος με τα περισσότερα hints. Διαπιστώσατε φαντάζομαι ότι ουδείς είναι παντογνώστης (μηδέ του υπογράφοντος εξαιρουμένου) και ότι το μόνο εύκολο είναι να βάζω κουίζ, που δεν θα τα απαντά κανείς ή άντε το πολύ 3-4. Αυτό είναι το νόημα; Δεν το νομίζω… Δεν παίζουμε για κανένα έπαθλο. Για να περνά η ώρα πιο ευχάριστα είμαστε εδώ.