Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας μάχης χαρακωμάτων


Αν κάποιοι απορείτε με την σφοδρή αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα σε ΠΑΕ και Αλαφούζο από την μια και Ερασιτέχνη και Δημήτρη Γιαννακόπουλο από την άλλη, τότε μάλλον δεν είχατε επιλέξει αυτή εδώ την γωνιά για την ενημέρωσή σας.


Καθώς όλα αυτά με το νι και με το σίγμα ακριβώς, είχαν προαναγγελθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα με μια σειρά αρνητικών σχολίων από κάτω κάθε φορά που επεσήμανα το πρόβλημα και προειδοποιούσα για το αδιέξοδο.


Φτάσαμε λοιπόν κα στο σημείο μηδέν. 


Εκεί που αυτό που πριν λίγες μέρες είπαμε σαν... προφανή απορία, το ότι πως να βγουν διαρκείας αφου ακόμα ο Παναθηναϊκός δεν ξέρει σε ποιο γήπεδο θα παίξει, ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης που θα το αποφασίσει αυτό και τι θα γίνει με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν αλλά και αυτές που θα προκύψουν με τον Ερασιτέχνη, πλέον βγήκε στην επιφάνεια και μάλιστα με αρκετή ένταση και από τις δύο πλευρές.


Βέβαια η ουσία σε όλα αυτά, είναι απλά το ότι ο Ερασιτέχνης άλλαξε χέρια και πλέον ο Αλαφούζος δεν έχει να κάνει με ένα μικρό και σκληρό πυρήνα συνδεσμιτών που είχαν στα χέρια τους τον Ερασιτέχνη και με τους οποίους έβρισκε άκρη... με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά με ένα Ερασιτέχνη που πλέον έχει πρόεδρο με ονοματεπώνυμο και έχει μπει σε μια διαδικασία αναγέννησης και επιστροφής σε όλα τα αθλήματα.


Κι εδώ βέβαια προκύπτει ένα ακόμα ερώτημα που για μια ακόμα φορά φαίνεται ότι κανείς δεν το έχει... σκεφτεί, ή αν το σκέφτηκε δεν μπήκε στον κόπο να αναρωτηθεί και να ψάξει την απάντηση.


Ο... Παίρότζ έχει γνώση της όλης κατάστασης σαν... υποψήφιος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ σε δεκαπεντε το πολύ μέρες όπως μας λένε όλοι;


Ξέρει και είναι και σύμφωνος κιόλας γι' αυτή την μετωπική ανάμεσα σε ΠΑΕ και Ερασιτέχνη;


Ξέρει και έχει αποφασίσει να πάει στο ΟΑΚΑ ή να μην τηρήσει τις υποχρεώσεις απέναντι στον Ερασιτέχνη;


Ξέρει και αδιαφορεί για το πρόβλημα της μη έκδοσης διαρκείας Αύγουστο μήνα από μια ΠΑΕ που σε... δεκαπέντε μέρες θα είναι δικιά του;


Και τελικά, απο την μια ξέρει, συμφωνεί, θα τα αλλάξει όλα αυτά όταν αναλάβει την ΠΑΕ ή θα τα αφήσει "ως έχουν" όπως τα δρομολόγησε ο Αλαφούζος δηλαδή; 


Κι από την άλλη, δεν ξέρει, δεν πρόκειται να αναλάβει την ΠΑΕ και αυτή την στιγμή αποφάσεις για τα πάντα, ακόμα και γι' αυτά που θα επηρεάσουν τπν Παναθηναϊκό και... μετά τις ημερομηνίες που υποτίθεται θα αλλάξει χέρια ο Παναθηναϊκός, παίρνει αποκλειστικά και μόνος του ο Αλαφούζος;


Νομίζω ότι ο καθένς που διαθέτει ελάχιστη λογική και θέλει να βλέπει με καθαρό μάτι τις εξελίξες, αντιλαμβάνεται πως εδώ κάτι δεν πάει καλά, κάτι δεν είναι όπως μας λένε, κάτι... δεν θα είναι όπως μ λένε και τελικά το φως στο τούνελ για τον Παναθηναϊκό μοιάζει ακόμα μακρινό.


Κατά τα άλλα και ταυτόχρονα, όλα αυτά ίσως και να είναι ενδείξεις του τι πρόκειται να γίνει τελικά ή μάλλον... να μην γίνει, σε ότι έχει να κάνει με την περιβόητη μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ στον Πίρότζ, την PANASIA και όλα τα σχετικά.


Για την ιστορία οοι δύο διαδοχικές ανακοινώσεις ου Ερασιτέχνη και της ΠΑΕ έχουν ως εξής.


Ανακοίνωση Ερασιτέχνη.


«Αγαπητέ Ιωάννη Αλαφούζο


Αρκετή ζημιά έχεις κάνει στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού. Άλλωστε η διοίκηση σου ομολόγησε ότι ήταν στρατηγική απόφαση να τιμωρηθεί η ομάδα μας με -6 βαθμούς και ουσιαστικά να μην πάρoυμε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα.


Είναι η ίδια διοίκηση που προσμετρά στα χρήματα προς τον Ερασιτέχνη τις σουίτες που εσύ έχτισες για εμπορική χρήση (1.900.000 ευρώ), τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για αυτά τα 5 χρόνια (500.000 ευρώ) και τις επισκευές των 560.000 ευρώ (δεν ξέρουμε αν σε αυτές είναι και οι μπογιές που έδωσες στους φιλάθλους για να βάφουν το γήπεδο).


Παρακαλούμε σταμάτα να προσπαθείς να κάνεις ζημιά και στον Ερασιτέχνη. Πλήρωσε άμεσα το χρέος σου και άφησε μας να προσπαθήσουμε με ιδίες δυνάμεις να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο που σε μεγάλο βαθμό εσύ μας οδήγησες (θυμάσαι την Παναθηναϊκή Συμμαχία και τις αθεώρητες αποδείξεις ως δωρεά;)


Για την επερχόμενη σεζόν, και εφόσον θέλεις την χρήση του «Απόστολος Νικολαϊδης» ,όρισε εσύ το τίμημα που επιθυμείς, απλά παρακαλούμε να το πληρώνεις στην ώρα του. Σε περίπτωση που έχεις τόσο μεγάλο πρόβλημα με τον Παναθηναϊκό και εξετάζεις και άλλα γήπεδα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το γειτονικό σου γήπεδο, αυτό του Φαλήρου. Εκεί άλλωστε θα είσαι σίγουρα πιο επιθυμητός, από ότι στην Λεωφόρο...».


Ανακοίνωση της ΠΑΕ


«Προς αποκατάσταση της αλήθειας επισημαίνουμε ότι κατά την διάρκεια της Διοίκησης του Ιωάννη Αλαφούζου έχει καταβληθεί από την ΠΑΕ για τον Ερασιτέχνη μέσω της σύμβασης για το γήπεδο, χορηγιών, εργασιών ανακατασκευής γηπέδου κ.λπ ποσό άνω των έξι εκατομμυρίων ευρώ (6.000.000), το οποίο υπερκαλύπτει κατά πολύ κάθε νόμιμη ή συμβατική υποχρέωση της. Τον Απρίλιο του 2018 η ΠΑΕ αναγνώρισε, ρύθμισε με σύμβαση και πληρώνει πλέον κανονικά το χρέος της προς τον Ερασιτέχνη.


Επίσης συμφώνησε με την προηγούμενη διοίκηση του Ερασιτέχνη την μείωση του μισθώματος για ένα έτος από 500.000 σε 252.000 ευρώ. Να επισημανθεί ότι το μίσθωμα των 500.000 ευρώ για το γήπεδο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της μίσθωσης (ενδεικτικά η ΠΑΕ ΑΕΚ μισθώνει το ΟΑΚΑ για ποσό 270.000 ετησίως) αλλά αποτέλεσε έναν ακόμα τρόπο να στηρίξει η ΠΑΕ τον Ερασιτέχνη, πέρα από τις νόμιμες υποχρεώσεις της! Προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση του τιμήματος, ΠΑΕ και Ερασιτέχνης συμφώνησαν και στην έκδοση καρτών ενίσχυσης Ερασιτέχνη, μέτρο το οποίο προτιθέμεθα να υλοποιήσουμε ανεξαρτήτως της κατάληξης του ζητήματος του γηπέδου της Λεωφόρου.


Παρά τις συνεχείς κρούσεις της ΠΑΕ για προκαταρκτική συνάντηση των οικονομικών διευθυντών προκειμένου να προετοιμαστεί η συνάντηση μεταξύ των Προέδρων ΠΑΕ και Ερασιτέχνη, αυτή ορίσθηκε από πλευράς Ερασιτέχνη μόλις την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 στα γραφεία του Ερασιτέχνη, ελάχιστες ημέρες πριν εκπνεύσει για την ΠΑΕ η προθεσμία υποβολής φακέλου συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα, βασικό και απαραίτητο στοιχείο για τον οποίο είναι το παραχωρητήριο από τον κύριο του γηπέδου που θα χρησιμοποιήσει η ομάδα! Στην συνάντηση αυτή παρουσιάσθηκαν αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία καταβολών της ΠΑΕ και δεν αμφισβητήθηκαν στο ελάχιστο!


Παρόλα αυτά με έκπληξη λάβαμε την ίδια ημέρα επιστολή από τον Ερασιτέχνη με την οποία δηλωνόταν ότι ο Ερασιτέχνης θα παραδώσει το παραχωρητήριο για το γήπεδο της Λεωφόρου ουσιαστικά μόνο κατόπιν της αποδοχής των όρων της αλλαγής του χρόνου καταβολής των δόσεων του χρέους και της επαναφοράς του μισθώματος στα 500.000 ευρώ! Να επισημάνουμε ότι η παράδοση του παραχωρητηρίου εφόσον (α) υπάρχει ενεργή μίσθωση και (β) τηρείται ο διακανονισμός των δόσεων του χρέους δεν αποτελεί δικαίωμα στην διακριτική ευχέρεια του Ερασιτέχνη αλλά νόμιμη υποχρέωση του. Ως εκ τούτoυ η άρνηση του Ερασιτέχνη να χορηγήσει το παραχωρητήριο ενώ υφίστανται οι νόμιμες προϋποθέσεις, είναι όλως παράνομη και καταχρηστική.


Η δε απόφαση της Διοίκησης της να εξαρτήσει υποχρέωση της για την νόμιμη χορήγηση του παραχωρητηρίου από την άμεση αποδοχή των οικονομικών όρων της, και μάλιστα ελάχιστα πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής φακέλου αδειοδότησης, την καθιστά και νομικά υπόλογη! Στα πολύ στενά χρονικά όρια που απομένουν λόγω των προθεσμιών υποβολής φακέλου αδειοδότησης η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο εξεύρεσης λύσης με τον Ερασιτέχνη και παραμονής στην Λεωφόρο. Η χθεσινή συνάντηση στελεχών της ΠΑΕ με την διοίκηση του ΟΑΚΑ αποσκοπούσε μόνο στη ρύθμιση της οφειλής και στην δήλωση του ΟΑΚΑ ως δεύτερης (αναπληρωματικής) έδρας».