Αθλούμαι και τρώω ό’τι θέλω και δεν παχαίνω (λάθος)

athloumai-kai-troo-oti-thelo-kai-den-pachaino-lathos

Κατά καιρούς ακούω διάφορες γνώμες από διάφορους που κάνουν κάποιου είδους προπόνηση σε κάποιο γυμναστήριο της “μόδας” ενίοτε να λένε “ξέρεις αφού αθλούμαι τόσο σκληρά μπορώ να τρώω ότι σαβούρα θέλω και δεν με πιάνει” εννοώντας ότι επειδή ο μεταβολισμός του είναι σε πλήρη κίνηση και επιτάχυνση δεν θα παχύνει. Αυτό είναι ένα γεγονός που έχει μία μικρή σχέση με την πραγματικότητα αλλά και έχει μεγάλη σχέση με αρλούμπα. 

Το λένε κυρίως άτομα που κάνουν crossfit επειδή τους έχουν μάθει αλλά και μόνοι τους καταλαβαίνουν ότι η άσκηση τέτοιου είδους είναι μεταβολικού τύπου καύσεως (καίει τον πάτο της στη λαϊκή) και δεν αφήνει περιθώρια να πάρεις θερμίδες. Δεν το λένε άτομα που αυτοαποκαλούνται bodybuilders διότι η κουλτούρα ενός αθλητή σωματοδόμησης είναι ενάντια στο junk food. 

Και προς Θεού μη κοιτάτε επαγγελματίες crossfitters με six pack να τρώνε donuts και νομίζετε πως θα γίνετε σαν κι αυτούς!!!!! Πρέπει να φάτε και “άλλα” πράγματα για να γίνετε έτσι. Για να αρχίσουν να εμφανίζονται λίγο λίγο κοιλιακοί θέλει πολύ αυτοσυγκράτηση και σωστή στρατηγική διατροφή επί μήνες. Και σας μιλάω εκ πείρας σε αυτό.

Εάν πλακωθείς στα ντόνατς, ΝΑΙ σου δίνουν ενέργεια λόγω του ότι είναι φουλ ζάχαρη και αλεύρι πράγματα που είναι και τα δύο υπεύθυνα για την αποσταθεροποίηση της ινσουλίνης. Θα σου δώσουν ενέργεια και θα πας να ξεσπάσεις στο γυμναστήριο crossfit. Η ενέργεια είναι θερμίδες τις οποίες θα κάψεις. Αλλά οι συγκεκριμένες είναι κενές θερμίδες. Υπάρχουν και τα θρεπτικά συστατικά τα οποία περιέχονται σε αξιόλογες τροφές που έχουν κι εκείνες θερμίδες. 

Θα μπορούσες να πάρεις αυτήν την ενέργεια από άλλες τροφές ωφέλιμες για την υγεία και για το σώμα. Μπορείς να φας ταχίνι, φιστικοβούτυρο, μέλι και διάφορα άλλα φυσικά προϊόντα μαζί με κάποιο φρούτο και να πάρεις καλές θερμίδες μαζί με καλά λιπαρά οξέα ώστε να εξοπλίσεις το σώμα σου και με καλά συστατικά. Προτιμώ να τρώω πριν από την προπόνηση καμιά ώρα και περισσότερο μία μπανάνα με λίγο φιστικοβούτυρο από επάνω της. Τρομερή γεύση καθώς και καλή ενέργεια. 

Ειδικά σε μία προπόνηση (crossfit) που κατά τη γνώμη μου είναι “αγενής” με το σώμα μας θα πρέπει να τρώμε τροφές που να προστατεύσουν το σώμα μας. Και όχι απλά να του δίνουμε θερμίδες ως ξερό καύσιμο. Φανταστείτε μία μηχανή που ενώ ξεχνάμε να την συντηρούμε καλά και να τη λιπαίνουμε, της δίνουμε νίτρο ώστε να τα δώσει όλα. Κάποια στιγμή σύντομα θα κλατάρει.

Δεν είναι δικαιολογία το ότι γυμνάζεται κάποιος για να τρώει ασύστολα και ανθυγιεινά. Μπορείτε να διατηρήσετε μία ημέρα της εβδομάδος ως cheat day και να φάτε ότι θέλετε και αυτό είναι το πιό αποτελεσματικό. Το σώμα χρειάζεται τα καλά και καθαρά μακρό διατροφικά συστατικά για να γίνει υγιές και όμορφο. 

Εάν έχεις στόχο να κάνεις ένα σώμα υγιές, δυνατό και όμορφο με εμφανή τα σημάδια της μυικότητας τότε θα πρέπει να στοχεύσεις 30% στην έξυπνη προπόνηση και 70% στην έξυπνη διατροφή και αυτό δεν είναι φήμη αλλά είναι πραγματικότητα. Και δόξα τω Θεό είμαστε σε χώρα που η διατροφή της βοηθάει.

Αγαπήστε το σώμα σας για να σας αγαπήσει και αυτό. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνετε ένα όμορφο σώμα τρώγοντας άτσαλα και βρόμικα.

Να είστε καλά.