Chevrolet Camaro: Πολυτέλεια και ιπποδύναμη

chevrolet-camaro

«Dr Jekyll and Mr Hyde». Το διάσημο βιβλίο δημοσιεύτηκε το 1886. Σχεδόν 125 χρόνια μετά η Chevrolet γιορτάζει τα 100ά γενέθλιά της με το ευρωπαϊκό λανσάρισμα δύο εκ διαμέτρου αντίθετων αλλά εξίσου συναρπαστικών μοντέλων!

Chevrolet Camaro, η επιστροφή

Συστάσεις δεν χρειάζονται. Έχει πάρει μέρος σε αμέτρητες χολιγουντιανές παραγωγές (με πιο πρόσφατη την «Transformers»), αποτελεί εδώ και δεκαετίες το όνειρο εκατομμυρίων φίλων των pony cars. Η νέα Camaro, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζει να υπάρχει (κυκλοφορεί μετά από αρκετά χρόνια απουσίας στους ευρωπαϊκούς δρόμους) και όπως ο Μr Hyde μάς θυμίζει την άλλη όψη της Chevrolet.

Αν θέλετε την απερχόμενη πτυχή της αυτοκίνησης, εκείνη που απειλείται από το «πράσινο» αντιβιοτικό κατά της κατανάλωσης, των ρύπων και όλων αυτών που απαρτίζουν τη σημερινή πραγματικότητα (τρικ ή ανάγκη;), η Camaro είναι για σας. Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους υπενθυμίζω πως εμφανίστηκε στους δρόμους το 1967, μετρούσε 4 γενιές μέχρι το 2002 και μετά από ένα κενό οκτώ ετών λανσαρίστηκε στη δική μας πλευρά του Ατλαντικού με τη μορφή που βλέπετε.

Το μέλλον ανήκει στα ηλεκτροκίνητα; Στέκομαι δίπλα στην εξευρωπαϊσμένη εκδοχή της Camaro και σκέφτομαι πως μάλλον ναι. Βρίσκομαι πίσω από το τιμόνι της με θέα το κουρμπαριστό καπό και εύχομαι αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο πέρα. «No replacement for displacement» μοιάζει σαν ελεύθερη μετάφραση ο βρυχηθμός που βγάζουν τα ατμοσφαιρικά 6,2 λίτρα του V8, αφυπνίζοντας την περασμένη εφηβεία σου.

Τι περιμένεις από ένα «μικρό» πισωκίνητο κτήνος με 430 ίππους που χρειάζεται 5,5΄΄ (5,4΄΄ για την Convertible, που αποδίδει 405 ίππους) για τα 0-100 χλμ./ώρα, με τελική 250 χλμ./ώρα και μέση εργοστασιακή κατανάλωση τουλάχιστον 13,1 λίτρα/100 χλμ.; Τίποτα λιγότερο από μια ωμή, πικάντικη, σίγουρα απολαυστική αίσθηση, που σπανίζει. Ευτυχώς, το ταμπλό είναι καλοφτιαγμένο, πολύ καλύτερο από εκείνο ενός Mustang, διαθέτει από θερμαινόμενα καθίσματα μέχρι και head-up display, ενώ την παράσταση κλέβει το ντουέτο οργάνων κοντά στο επιλογέα ταχυτήτων (μηχανικό εξάρι ή αυτόματο).

Η νέα Camaro θα διατίθεται στην ελληνική αγορά την άνοιξη, κατόπιν παραγγελίας, με τις τιμές πώλησης να εκτιμάται πως θα ξεκινούν περίπου από 60.000 €.