Η τεχνολογία στο ποδόσφαιρο είναι απαραίτητη και θα φέρει πρόοδο

technologia-sto-podosfairo-einai-aparaititi-kai-tha-ferei-proodo

Ο Μπόρχες, νομίζω, είχε γράψει πως το ποδόσφαιρο πέθανε την πρώτη φορά που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση ένα ποδοσφαιρικό ματς. Από τότε, έλεγε, το σπορ έγινε σόου. Πρόκειται για υπερβολή.

Είμαι περιεργος τι θα έλεγε σήμερα βλέποντας να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο η τεχνολογία. Ήδη ο έλεγχος του αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή γίνεται ηλεκτρονικά στα τελικά του Euro και στο Μουντιάλ, ξεκίνησε από αυτό της Βραζιλίας και θα υιοθετηθεί του χρόνου και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα αλλάξει το σπορ η τεχνολογία; Ίσως. Αν βέβαια κρίνουμε από το πόσο διαφορετικά βλέπουν τις ίδιες φάσεις κάθε Κυριακή οι τηλεδιαιτητές, το πιθανότερο είναι ότι η τεχνολογία θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Και πάντως δεν είναι απαραίτητο ότι θα φέρει πρόοδο. Αν υπάρχουν δύο λόγοι που τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο γέμισε άγνωστους και υπερτιμημένους ξένους παίκτες, ο ένας είναι το Ιντερνετ. Η σχέση του ελληνικού ποδοσφαίρου με την τεχνολογία ήταν παραδοσιακά προβληματική. Στην Ελλάδα «χρήση τεχνολογίας» θεωρούνταν επί χρόνια το βίντεο, το οποίο ο προπονητής χρησιμοποιούσε για να κάνει ανάλυση του αντιπάλου σε ένα ακροατήριο ποδοσφαιριστών που κοιμόταν ή βαριόταν. Οταν μπήκε το Ιντερνετ στη ζωή μας, οι παράγοντες ανακάλυψαν την πηγή της γνώσης: H δυνατότητα να επισκέπτεσαι το www. soccerassociation.com άλλαξε το ποδόσφαιρό μας. Δεν υπάρχει παράγοντας που να σέβεται τον εαυτό του που να μην κυκλοφορεί  καλοκαιριάτικα κουβαλώντας τυπωμένες σελίδες του συγκεκριμένου site.

Αν υπάρχουν δυο λόγοι που τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο γέμισε άγνωστους και υπερτιμημένους ξένους παίκτες, ο ένας είναι το iντερνετ.

Στο εξωτερικό καλός μάνατζερ θεωρείται αυτός που αντιπροσωπεύει καλούς ποδοσφαιριστές, στην Ελλάδα αυτός που έχει τον καλύτερο εκτυπωτή! Ο,τι κι αν έχετε ακούσει για το πόσο επηρεάζει το Ιντερνετ τις επιλογές  των παραγόντων είναι αλήθεια. Ναι, κάποιοι ατζέντηδες σκάναραν τις εκτυπώσεις που δείχνουν τα στοιχεία του παίκτη για να προσθέσουν γκολ και εμφανίσεις. Ναι, αρκετοί από τους νεότερους προέδρους, εκτός από το να συμβουλεύονται τις ιστοσελίδες, διάλεγαν παίκτες και με βάση τις προσωπικές επιδόσεις τους στο παιχνίδι Football Manager. Ναι, μερικοί αετονύχηδες για να σπρώξουν την πραμάτεια τους προσθέτουν στοιχεία παικτών ακόμα και στη Wikipedia. Και είναι αλήθεια πως όσο περισσότερες ιντερνετικές πληροφορίες έχεις τόσο χειρότερες επιλογές κάνεις!

Για να πάρεις πλέον το δίπλωμα του προπονητή (το UEFA pro) χρειάζονται στοιχειώδεις γνώσεις υπολογιστή. Ετσι, δεν υπάρχει σήμερα προπονητής στην Ελλάδα που να μην κάνει αναφορές στην ικανότητά του να χειρίζεται τον υπολογιστή. «Τα ’χω όλα εκεί τακτοποιημένα. Τον κάθε παίκτη με τα εργομετρικά του, όλα. Κάνουμε σωστή δουλειά», λέει ο κάθε κόουτς με ύφος αναλυτή της Apple. Συνήθως η γνώση της τεχνολογίας περιορίζεται σε αυτά τα στοιχειώδη. Το αληθινό ταλέντο στην προκειμένη περίπτωση είναι να τα κάνεις να ακούγονται σημαντικά. Ο Νιόπλιας π.χ., για να ρίξει κάποτε ένα καρφάκι στον προκάτοχό του Τεν Κάτε, είπε ότι αυτός και το επιτελείο του δεν παρέλαβαν τίποτα, ούτε μετρήσεις, ούτε ηλεκτρονικούς φακέλους. Είχε παραλάβει 25 καλοπροπονημένους παίκτες βέβαια, αλλά αν δεν έχεις USB με τα στοιχεία του καθενός, τι να το κάνεις;