Ενώ εσύ έβλεπες μπάλα

eno-esy-evlepes-bala

Για τις διαστάσεις πανδημίας, σαν ανίκητος ιός, που λαμβάνει το ποδόσφαιρο ανά την υφήλιο κάθε φορά που διεξάγεται ένα Παγκόσμιο Κύπελλο έχετε διαβάσει αλλαχού και σχεδόν πανταχού, οπότε ας μην μακρηγορήσουμε. Έχετε όμως αναρωτηθεί, τι εκ παραλλήλου συμβαίνει, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο ενώ λαμβάνει χώρα αυτό το μεγάλο, κατά κύριο λόγο, τηλεοπτικό, γεγονός; Όχι, ε; Που να βρείτε χρόνο, βλέπετε μπάλα. Έχομε και λέμε, όμως.

Άμα τη λήξη ενός μεγάλου αγώνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης σημειώνεται μια απότομη όσο και ραγδαία αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Φυσιολογικό. Έως να τελειώσει ο αγώνας, όλοι έβλεπαν μπάλα. Μετά άρχισαν να κάνουν και καμιά δουλειά. Και χρησιμοποίησαν ηλεκτρικό. Επί παραδείγματι, στο Ηνωμένο Βασίλειο η μεγαλύτερη στιγμιαία αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος -2,8 χιλιάδες μεγαβάτ!- ήρθε άμα τον αποκλεισμό τους από τη Γερμανία στα ημιτελικά της διοργάνωσης του '90. Δεδομένης μάλιστα της συνήθειας των Άγγλων να πίνουν τσάι, οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την αύξηση στους εξαιρετικά ενεργοβόρους βραστήρες νερού. Αλλά ας μην πάμε μακριά. Στη γειτονική Αλβανία η αύξηση που σημειώθηκε άμα τη λήξη του τελικού του Μουντιάλ της Κορέας -μέρα μεσημέρι αν ενθυμείστε- ξεπέρασε το 120%. Οι ειδικοί εικάζουν ότι όλοι έβλεπαν μπάλα, σε αυλές, μπαλκόνια- και μετά τη λήξη του τελικού την έπεσαν για έναν μεσημεριανό υπνάκο συνοδεία air-condition.

Οι ειδικοί, βασισμένοι πάντοτε στα νούμερα, θα συνιστούσαν στους καρδιοπαθείς -στο πλαίσιο της αποφυγής συγκινήσεων, εν γένει- να αποφεύγουν τους μεγάλους αγώνες στα Μουντιάλ. Κάθε φορά που έχουμε Παγκόσμιο Κύπελλο οι καταγεγραμμένες καρδιακές προσβολές παρουσιάζουν μια αύξηση που κυμαίνεται από το 15% στη Γερμανία και 25% στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το εντυπωσιακό 45% στην Ουρουγουάη -μετά την εξωφρενική πορεία της εθνικής τους ομάδας το 2010 στη Νότια Αφρική- και 60% στην Ελβετία.

Η βία, τα επεισόδια και η κοινωνική αναταραχή γενικότερα είναι άλλο ένα αυξητικό σύμπτωμα που αποδίδεται στο Μουντιάλ. Συνοδεία αλκοόλ -παραδοσιακά- στην Αγγλία, οι εισαγωγές για πρώτες βοήθειες μετά από ξυλοδαρμούς στα νοσοκομεία αυξάνει κατά 37% στις μέρες της μεγάλης διοργάνωσης. Ποσοστό που ωχριά μπροστά στις διαστάσεις εξέγερσης που λαμβάνουν ανάλογα επεισόδια σε δυτικοαφρικανικές χώρες όπου όμως δυστυχώς τα στατιστικά είναι από φτωχά έως ανύπαρκτα. Ενώ μετά την πρόσφατη νίκη της Χιλής επί της Ισπανίας, ο βανδαλισμός περί των 300 αστικών λεωφορείων και συναφών κρατικών οχημάτων ήταν ιστορικό υψηλό για την λατινοαμερικανική χώρα.

Οι ειδικοί, βασισμένοι πάντοτε στα νούμερα, θα συνιστούσαν στους καρδιοπαθείς να αποφεύγουν τους μεγάλους αγώνες στα Μουντιάλ. Κάθε φορά που έχουμε Παγκόσμιο Κύπελλο οι καταγεγραμμένες καρδιακές προσβολές παρουσιάζουν αύξηση από 15% ως και 60%!

Οι αγορές, προφανώς επειδή και οι ιέρακες του χρήματος βλέπουν και αυτοί μπάλα, γογγούν επίσης τις ημέρες εκείνες. Υπολογιστικά, λέγεται, ότι στα 39 μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου χάνεται περί το 0,5 της αξίας των αγορών τους κατά τη διάρκεια ενός Μουντιάλ με τα πράγματα να θυμίζουν μίνι κραχ τις ημέρες που μια παραδοσιακή δύναμη του ποδοσφαίρου, αλλά και της οικονομίας (Αγγλία, Γερμανία -όχι, φυσικά, οι ΗΠΑ) αποκλείεται από τη συνέχεια του θεσμού. Και, ναι, οι ειδικοί δέχονται και τον ψυχολογικό, ως βασικό παράγοντα. Στην Αγγλία, φερειπείν, μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής του ομάδας το 2006 από την Πορτογαλία οι απώλειες του χρηματιστηρίου του City άγγιξαν σε μία μέρα τα 10 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Ας αλλάξουμε, όμως, νότα κι ας κλείσουμε με κάτι αισιόδοξο, που θα λέγανε και στα δελτία ειδήσεων. Οι φημολογούμενες -λόγω έλλειψης απόλυτα αξιόπιστων στοιχείων- εκρήξεις γεννήσεων που παρατηρήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο 9 μήνες μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, επιβεβαιώθηκαν -πιο έγκυρα, στατιστικώς- μετά τη συγκινητική προσπάθεια των Τριών Λιονταριών στο λιοπύρι των γηπέδων του Μεξικού το 1970: 20% πάνω οι γεννήσεις τον Μάρτιο του 1971. Αλλά και στην Ισπανία υπήρξε ένα συμπαθητικό 15% πάνω 9 μήνες μετά το θρίαμβο του 2010, ενώ η γενικότερη ευφορία -παρά το ότι η εθνική τους ομάδα αποκλείστηκε από τον τελικό- στη Γερμανία κατά τη διοργάνωση του 2006 επέφερε μια αύξηση της τάξης του 10% με 15% μετά το προβλεπόμενο διάστημα μιας φυσιολογικής κύησης. Ο ορισμός του σεξ και μπάλα στην πιο κυριολεκτική του μορφή...