Είναι ξεκάθαρο πως το φυσικό ταλέντο, συνήθως είναι ευδιάκριτο

einai-xekatharo-pos-to-fysiko-talento-synithos-einai-evdiakrito

Είναι ξεκάθαρο πως το φυσικό ταλέντο που συνήθως είναι ευδιάκριτο σε πολύ μικρές ηλικίες  είναι καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία ενός αθλητή. Το ταλέντο αναφέρεται στη δυνατότητα που έχει κάποιος αθλητής να αποκτά δεξιότητες και ικανότητες αρκετά γρήγορα, εξαιτίας πιθανώς  κάποιον σωματικών ή και βιολογικών παραγόντων.

Ωστόσο, είναι επίσης ξεκάθαρο πως  δεν αρκεί μόνο το τι μπορούν να κάνει το σώμα, αλλά και το τι σκέψεις υπάρχουν στο μυαλό του αθλητή, και ακόμη περισσότερο η συνολική προσπάθεια του. Πόσες φόρες έτυχε να ακούσετε για έναν αθλητή ο όποιος αρχικά απορρίφτηκε από κάποιο άθλημα λόγω έλλειψης ταλέντου ή  κάποιων σωματικών χαρακτηριστικών αλλά στην συνεχεία κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα; Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό το Messi ο οποίος μικρός  είχε υποτιμηθεί και απορριφτεί λόγω ύψους οφειλόμενο σε ορμονικά προβλήματα. Μετά όμως από συνεχή προσπάθεια, αποτελεί πλέον έναν από τους καλυτέρους αθλητές ανά το παγκόσμιο διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο της αρνητικές κριτικές που του είχαν δοθεί ως μικρό παιδί.

Δυστυχώς, το ταλέντο σε κάποιες περιπτώσεις παρερμηνεύεται από τον ίδιο τον αθλητή. Συγκεκριμένα, οι ταλαντούχοι αθλητές   φτάνουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς στην επιτυχία  σχηματίζοντας την λανθασμένη εντύπωση ότι η επιτυχία δεν είναι δύσκολη υπόθεση και δεν απαιτεί συνεχές κόπο και προσπάθεια. Σαφώς, μια τέτοια στάση οδηγεί στην στασιμότητα και στην μη περαιτέρω εξέλιξη του αθλητή . Παράλληλα, οι υπόλοιποι συναθλητές τους, μέσα από πολλές ώρες προπόνησης και σκληρής δουλειάς φτάνουν  το επίπεδο τους και τότε βιώνουν συναισθήματα άγχους και πίεσης καθώς η κατάκτηση της κορυφής  επιτυχία δεν αποτελεί πλέον εύκολη υπόθεση.

Στον αθλητισμό η επιτυχία δεν είναι δεδομένη, η επιτυχία είναι κάτι που κερδιζεται… Υπαρχει μάλιστα και μια αισιόδοξη φράση στην οποία αναφέρεται «ότι όπου δεν υπάρχει ταλέντο, υπάρχει αρκετή δουλειά». Οπότε θα έλεγε κάνεις ότι η ύπαρξη ταλέντου δεν φαίνεται να είναι το μόνο στοιχείο που καθορίζει την επιτυχία στον αθλητισμό. Ανεξαρτήτως του επίπεδου του αθλητή, δηλαδή αν είναι ταλαντούχος, λιγότερο ταλαντούχος, αρχάριος ή πρωταθλητής  πρέπει να είναι  διατεθειμένος να δουλέψει πολύ σκληρά και συστηματικά γιατί πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και συνεχούς εξέλιξης.