Του τελειώνουν οι άσοι στο μανίκι

tou-teleionoun-oi-asoi-sto-maniki

Στον ΠΑΟΚ άρχισαν να ζουν χωρίς τα χρήματα του Βασίλη Φλωρίδη και η αλήθεια είναι πως από εδώ και στο εξής αρχίζει η προσπάθεια μείωσης του μπάτζετ σε επίπεδα ανεκτά. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες αφορά στον τρόπο που μπορούν να το προβλέψουν. Πόσο να το ρίξουν, ποια θα είναι τα έσοδα; Ο ΟΠΑΠ θα πληρώσει; Το συνδρομητικό; Άρα όλες οι ομάδες είναι υποχρεωμένες σε μία σχεδόν... κουτουρού μείωση του μπάτζετ και, βέβαια, οδηγούνται μαθηματικά στην αβεβαιότητα από τη στιγμή που του χρόνου οι αδειοδοτήσεις θα μπουν σε διαδικασία ποσοστώσεων υπό τον έλεγχο της ΟΥΕΦΑ.

Κάπως έτσι κινείται και ο ΠΑΟΚ. Ηδη έχει ρίξει το μπάτζετ αρκετά και χωρίς να έχει αγωνιστικό κόστος. Η ποιότητά του παραμένει καλή, απλώς θα πρέπει παίκτες που ήταν στη δεύτερη γραμμή, και χωρίς ξεκάθαρο ρόλο στο σύνολο, να προσφέρουν περισσότερα. Το θέμα Βιτόλο, που ξεκίνησε από χθες, είναι μία περίπτωση από αυτές που ναι μεν ο παίκτης είναι καλός, αλλά υπάρχει, πρώτον, πλεόνασμα στη συγκεκριμένη θέση και, δεύτερον, το συμβόλαιό του δεν μπορεί να σηκωθεί από αυτόν τον ΠΑΟΚ. Τα 900 χιλιάρικα, με τους φόρους– είναι πάρα πολλά αυτήν την περίοδο.

Σε περίπτωση που το κλίμα που υπάρχει οδηγήσει στην αποδέσμευσή του, είναι η πρώτη κίνηση ρίσκου. Ο Αρίας θα μπορέσει να καλύψει το κενό του; Η εικόνα του Κολομβιανού λέει ναι, αν τα βάλουμε στη ζυγαριά. Από την εικόνα που έχουμε αποκομίσει, ο Αρίας είναι καλύτερος δημιουργικά και όχι τόσο καλός ανασταλτικά. Για μία ομάδα που παίζει το 70% των αγώνων της τη σεζόν με την μπάλα στα πόδια της, είναι σημαντικότερο να διαθέτει δημιουργικούς χαφ με τρεξίματα και πολυτέλεια να διαθέτει έστω και έναν παίκτη που μόνο κόβει.

Αν θεωρήσουμε λογική την αποδέσμευση του Βιτόλο, το αμέσως επόμενο ερώτημα που υπάρχει είναι το πώς θα μειωθεί κι άλλο το μπάτζετ. Και στον Ισπανό και τον Κουτσιανικούλη, κάπου οι άσοι από τα μανίκια τελείωσαν. Μειώσεις συμβολαίων σε παίκτες που στα συμβόλαιά τους έχουν την παλιά φορολόγηση δεν μπορεί να γίνουν γιατί ουσιαστικά από την τσέπη του παίκτη τα χρήματα θα πάνε στο ελληνικό Δημόσιο.

Αυτοί που έχουν τη νέα φορολόγηση είναι παίκτες που δεν μπορείς να τους κάνεις νέα πρόταση με μεγαλύτερη διάρκεια συμβολαίων λόγω ηλικίας. Το λογικό είναι κάπου στον Βιτόλο και το πολύ σε δύο τρεις παίκτες δεύτερης γραμμής να ολοκληρωθεί η προσπάθεια του ΠΑΟΚ όσον αφορά τη μείωση του μπάτζετ. Μπορεί να μην το μειώσει κοντά στα 4 εκατ. ευρώ που εξαρχής ήθελε, αλλά έχει χρόνο μπροστά του να κάνει κινήσεις μέχρι και τον Γενάρη ώστε να ελαφρύνει κι άλλο.

Η κρίσιμη χρονιά είναι η φετινή, αφού το επόμενο καλοκαίρι ολοκληρώνεται η συνεργασία με πάρα πολλούς παίκτες που προσέφεραν πολλά στον ΠΑΟΚ, αλλά λόγω ηλικίας δεν θα μπορούν να προσφέρουν παραπάνω. Και το κόστος της ομάδας θα μειωθεί ακόμη παραπάνω, εφόσον ο Λάζλο Μπόλονι καταφέρει να εντάξει και κάποιους πιτσιρικάδες ακόμη στο ρόστερ κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Ψυχραιμία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και μετά βλέπουμε.