Σέβονται, αλλά δεν φοβούνται

sevontai-alla-den-fovountai

Ο ρόλος του κατασκόπου είναι κάτι που ο Χόκαν Σάντμπεργκ αποποιήθηκε από την πρώτη στιγμή που η κλήρωση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έβγαλε αντίπαλο της ΑΕΚ την Ελφσμποργκ. Έχοντας υπηρετήσει και τις δύο ομάδες από διαφορετικά πόστα, την ΑΕΚ ως ποδοσφαιριστής και την Ελφσμποργκ ως προπονητής, δεν θέλησε να διχαστεί ανάμεσα στις δύο «κιτρινόμαυρες» αγάπες του (οι δύο σύλλογοι έχουν τα ίδια χρώματα). Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να δώσει μέσω του «Goal» μια πρώτη μεστή εικόνα της σημερινής αντιπάλου της ΑΕΚ.

«Σέβονται την ΑΕΚ, αλλά δεν νιώθουν φόβο, όπως θα συνέβαινε αν έπαιζαν στην Αθήνα. Πιστεύουν ότι έχουν μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουν. Αν κερδίσουν τη Μλάντα και πάρουν μία ισοπαλία με την ΑΕΚ, πιστεύουν ότι έχουν ελπίδες πρόκρισης. Οι παίκτες της Ελφσμποργκ θα έχουν αυτοπεποίθηση και η ΑΕΚ θα πρέπει να παίξει πολύ καλά και σε ατομικό επίπεδο για να μπορέσει να ανοίξει την άμυνα» ήταν το πρώτο σχόλιο του Σάντμπεργκ πριν προχωρήσει στην ανάλυση.

Ο ιθύνων νους

«Από τη στιγμή που βασίζεται στο ομαδικό παιχνίδι και όχι μεμονωμένα σε παίκτες, είναι κατανοητό ότι μεγάλο ρόλο παίζει ο προπονητής (Μάγκνους Χόγκλαντ), που ουσιαστικά αποτελεί τον ιθύνοντα νου της ομάδας. Υπάρχει μια μικρή εξάρτηση από τους Αντερς και Ματίας Σβένσον. Αν ο Αντερς παίξει καλά, τότε υπάρχουν πιθανότητες για καλό αποτέλεσμα».

Το σύστημα

«Εχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν σύστημα. Αλλες φορές παίζουν 4-4-2, άλλες 4-2-3-1, προσπαθώντας να κλείσουν τους διαδρόμους στην άμυνα με δύο αμυντικούς μέσους. Κάποιοι το ονομάζουν 4-3-3, αλλά ξέρω ότι ο Χόγκλαντ το λέει 4-2-3-1. Πάντως, εξαρτάται και από τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του. Κάποιες φορές χρησιμοποιεί μόνο έναν επιθετικό (Σβένσον), αλλά τώρα έχει τρεις καλούς φορ. Νομίζω ότι θα χρησιμοποιήσει δύο επιθετικούς κόντρα στην ΑΕΚ. Οπότε θα είναι ένα πιο καθαρό 4-4-2».

Οι αδυναμίες

«Οταν αντιμετωπίζουν μια καλή ομάδα ή καλούς ποδοσφαιριστές σε ατομικό επίπεδο, τότε αρκετοί παίκτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Οπως ο αριστερός μπακ (Ντάνιελ Μομπάεκ), που είναι καλός παίκτης, αλλά το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι να παίζει μέσα στο σύνολο, βρίσκεται πάντα στη σωστή θέση, αλλά στο ένας εναντίον ενός έχει πρόβλημα και θα χρειαστεί πολλή βοήθεια από τους συμπαίκτες του. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχουν παίκτες-προσωπικότητες που μπορούν να πάρουν πάνω τους την ομάδα».

Ο συνθετικός χλοοτάπητας

«Ξέρω ότι για την ΑΕΚ θα είναι μια ασυνήθιστη εμπειρία και στο παιχνίδι με τη Ζάλτσμπουργκ αντιμετώπισε προβλήματα. Πρέπει να τρέχεις με διαφορετικό τρόπο και, αν πέσεις άτσαλα, μπορεί να χτυπήσεις. Δεν υπάρχουν λακκούβες και η μπάλα κυλάει πιο γρήγορα. Οι ομάδες που έρχονται στο "Μπόρας Αρένα" παίζουν πολύ καλό ποδόσφαιρο γιατί βρίσκουν ένα τέλειο γήπεδο. Μια ομάδα που ελέγχει πολύ καλά την μπάλα, όπως η ΑΕΚ, τότε το πλαστικό χορτάρι δεν είναι πλεονέκτημα για την Ελφσμποργκ. Το πρόβλημα είναι στο μυαλό».

«Η ευκαιρία τους»

Ο Σάντμπεργκ θεωρεί ότι, παρά τη διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα σε ΑΕΚ και Εφλσμποργκ, οι Σουηδοί δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. «Δεν περιμένουν ότι θα κερδίσουν κάποιο από τα παιχνίδια με Βιγιαρεάλ και Φιορεντίνα και νομίζω ότι το κρίσιμο παιχνίδι είναι αυτό με την ΑΕΚ. Στην Ελφσμποργκ πιστεύουν ότι έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν και θεωρούν ότι πρέπει να νικήσουν και στα δύο εντός έδρας παιχνίδια. Αυτή είναι η ευκαιρία τους».