Ξέμεινε κι από αρχηγό και δύσκολα γίνεται η αναπλήρωση του

xemeine-ki-apo-archigo-kai-dyskola-ginetai-i-anaplirosi-tou

Η διαδρομή που έκανε το περιβραχιόνιο του αρχηγού από το μπράτσο του Τζιμπρίλ Σισέ και του Γιώργου Καραγκούνη μέχρι να καταλήξει στου Γιόσου Σαριέγκι... δεν πρέπει να ήταν συναρπαστική! Αντίθετα, καταδεικνύει τη φθορά που έχει υποστεί το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού, καθώς ο φυσικός αρχηγός του «Κάρα» δεν έθεσε υποψηφιότητα. Ούτε και ο Λουκάς Βύντρα.

Η αναφορά του γεγονότος ουδεμία προσωπική αιχμή ενέχει κατά του Σαριέγκι, ο οποίος μάλιστα, για να εκλεγεί, θα πει πως έχει συμπάθειες στο περιβάλλον των συμπαικτών του. Δεν είναι λοιπόν αυτό το ζήτημα, αλλά γενικότερα αν φέτος το Τριφύλλι διαθέτει στις τάξεις του πρόσωπα με χαρακτηριστικά αρχηγού για να προσπαθήσει να υλοποιήσει τους στόχους του εντός και εκτός Ελλάδος.

Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικά θα κινηθεί το ποδοσφαιρικό τμήμα στον μεταγραφικό τομέα, από δω και μπρος, πάντως, η βαθμολόγηση για τις μέχρι τώρα κινήσεις του κινείται κάτω από τη βάση. Γυροφέρνει στο... μηδέν. Η σεζόν ολοκληρώθηκε σχετικά θετικά για τους Πράσινους δεδομένου ότι, έστω στην τελευταία στροφή των play off, κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στα προκριματικά για τους ομίλους του Champions League.

Στη συνέχεια, όμως, διοίκηση και ποδοσφαιρικό τμήμα περιέπεσαν σε καλοκαιρινή νάρκη. Σαν αποχαυνωμένοι, παρέμειναν άπραγοι στο μεταγραφικό παζάρι, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα προχωρήσουν σε αποκτήσεις... φτηνών παικτών, αφού το ταμείο της ΠΑΕ δεν είχε ευρώ ούτε για... πασατέμπο.

Είπαν ότι πρώτα θα πουλήσουν και κατόπιν θα αποκτήσουν κάποιον άλλον, έχοντας πάντως ξεκαθαρίσει πως... αποκλείεται να πλησιάζει καν την προσωπικότητα και τις δυνατότητες ενός... Σισέ. Λες και ο Παναθηναϊκός συνειδητοποίησε ξαφνικά πως δεν είναι μεγάλη ομάδα και δεν του αξίζουν ούτε μεγάλα όνειρα ούτε διεθνείς διακρίσεις.

«Θάμπωσαν» τα όνειρα των οπαδών του.

Προσγειώθηκαν σε μια... ψυχρή πραγματικότητα, ξενέρωσαν από τη διοικητική ανυπαρξία της ομάδας, απογοητεύτηκαν από την απροθυμία των μελών του πολυμετοχικού, που μόνο υποσχέσεις μοίρασαν αφειδώς μέχρι που τελικά γύρισαν την πλάτη τους επιδεικτικά.

Έχοντας ο Φερέιρα αρχίσει το «χτίσιμο» της νέας ομάδας, που θα τα βάλει με κάποια ευρωπαϊκά μικρο-θηρία, η εικόνα δεν περιποιεί τιμή για έναν σύλλογο με τις διαστάσεις, την ιστορία και τις διακρίσεις του Παναθηναϊκού.

Το ρόστερ του συλλόγου αποδυναμώθηκε σε βαθμό... απογύμνωσης και όσο κι αν παραμένουν 5-6 παίκτες έμπειροι, όσο κι αν υπάρχουν ακόμα 5-6 ταλαντούχοι, που... ίσως κάνουν καλή χρονιά, τα σημάδια δεν προοιωνίζονται θετικές εξελίξεις. Ο Παναθηναϊκός θυσίασε το βαρύ πυροβολικό του για τα εκατομμύρια της Λάτσιο, μένοντας με τον Πετρόπουλο στην επίθεση. Έχασε τον Ζιλμπέρτο Σίλβα και ο Φερέιρα θα πρέπει να ζωγραφίσει τις ηγετικές του ικανότητες στο πρόσωπο, το μυαλό και τα πόδια κάποιου από τους εναπομείναντες.

Ειδικά αυτούς τους δύο παίκτες ο Πορτογάλος προπονητής πρέπει να τους αντικαταστήσει, διαφορετικά ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι ούτε σκιά του περσινού εαυτού του. Αλλωστε η παρουσία ενός μεγάλου παίκτη δεν αφορά μόνο τις προσωπικές επιδόσεις του, αλλά και την αξιοποίηση του ταλέντου των συμπαικτών του. Στην προσφορά στην ομάδα δηλαδή.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ενισχυθεί παντού.

Ο φιλότιμος Καραγκούνης πλέον δεν διαθέτει τα κουράγια του παρελθόντος, όσο κι αν πασχίζει, ενώ ο ποιοτικός Κατσουράνης είναι... ασταθής. Τελευταία, άκουσα πολλές φορές τον τεχνικό του ΠΑΟ να αναφέρεται με αισιόδοξα σχόλια στο μέλλον της ομάδας. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία. Ο κόσμος του Τριφυλλιού δεν έχει αποδεχθεί αυτήν τη μεταγραφική απραξία, όταν ο Ολυμπιακός έχει κινηθεί με προγραμματισμό και ζηλευτή αποτελεσματικότητα, ενισχυόμενος σε όλες τις γραμμές της ενδεκάδας.

Δεν μπορεί να χωνέψει πώς γίνεται να διαθέτει η ομάδα στο περιβάλλον της τόσο βαθύπλουτους μετόχους και να μην έχει δεκάρα τσακιστή στο ταμείο της. Δεν μπορεί να κατανοήσει πώς ξεκίνησε μια τόσο κρίσιμη χρονιά χωρίς να έχει ενταχθεί στο δυναμικό της... ούτε ένας παίκτης της προκοπής...

Όσο κι αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι από τα τέλη του μήνα στην αγορά θα υπάρχουν ικανοί παίκτες πολύ πιο... οικονομικοί. Για να καταλάβετε την ψυχολογία των οπαδών της ομάδας, το χθεσινό ματς με τη Λεχ Πόζναν το παρακολούθησαν μόλις... δέκα τον αριθμό!

Ανεπανάληπτη εικόνα. Που λέει πάρα πολλά!