Τι είναι Ποδόσφαιρο ως άθλημα

ti-einai-podosfairo-os-athlima

Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται με μια μπάλα μπάλα σε γήπεδο ορθογώνιο , με δύο τέρματα. Παίζεται από δύο ομάδες των 11 παικτών. Δέκα από αυτούς μπορούν να αγγίξουν την μπάλα μόνο με τα πόδια, το σώμα και το κεφάλι τους. Ο τερματοφύλακας είναι ο μόνος παίκτης που έχει το δικαίωμα να πιάσει την μπάλα και με τα χέρια όσο βρίσκεται στην μεγάλη περιοχή. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να σκοράρει περισσότερα τέρματα (που ονομάζονται γκολ) από την αντίπαλη ομάδα, περνώντας την μπάλα πάνω από τη γραμμή τέρματος του αντιπάλου. Η διάρκεια ενός αγώνα είναι 90 λεπτά, χωρισμένη σε δύο μισά των 45 λεπτών το καθένα, συν μια πιθανή παράταση εφόσον έχει καθοριστεί εκ των προτέρων από την αρμόδια αθλητική αρχή αρχή για να υπάρξει οπωσδήποτε κάποιος νικητής,

Οι αγώνες ποδοσφαίρου παίζονται τόσο σε ερασιτεχνικό, όσο και επαγγελματικό επίπεδο. Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο υπάρχουν έντεκα παίκτες και η ορθότητα του παιχνιδιού διασφαλίζεται από τον επικεφαλή αξιωματούχο του αγώνα (ο διαιτητής) και τους δύο βοηθούς του που φέρουν την ονομασία επόπτες (βρίσκονται έξω από τις πλαϊνές γραμμές, συμπεριλαμβανομένου και του τέταρτου διαιτητή). Το ποδόσφαιρο έχει καταστεί ως το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο (τόσο για τον αριθμό των ατόμων που το παίζουντο συγκεκριμένο άθλημα, όσο και για τον αριθμό των θεατών που παρακολουθούν της αναμέτρησης των αγώνων, είτε με τη φυσική τους παρουσία μέσα στο γήπεδο, είτε μέσω τηλεόρασης) επειδή βασίζεται σε απλούς κατανοητούς κανόνες και παίζεται μόνο με μια μπάλα, χωρίς άλλο ειδικό εξοπλισμό και επειδή δύναται να προσαρμοστεί και να παιχτεί σε διάφορες καιρικές συνθήκες, δίχως να αναβληθεί ο αγώνας.

Η καταγωγή του είναι αρχαία, αλλά η σύγχρονη και κωδικοποιημένη έκδοση του ποδοσφαίρου προήλθε από την Αγγλία τον 19ο αιώνα . Έκτοτε, το ποδόσφαιρο εξαπλώθηκε πρώτα στην Ευρώπη και στη Νότια Αμερική και μετά στον υπόλοιπο κόσμο. Σε αυτό το σημείο είναι επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί πως έχει συμπεριληφθεί στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο πιο σημαντικός ποδοσφαιρικός διαγωνισμός είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA , το οποίο διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα του Fédération Internationale de Football Association (FIFA), του κορυφαίου ποδοσφαιρικού οργανισμού στον κόσμο.