Συμμετοχή των φιλάθλων και στο μετοχικό κεφάλαιο

symmetochi-ton-filathlon-kai-sto-metochiko-kefalaio

Αποφασισμένος είναι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ να προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών του για την εξυγίανση του ΠΑΟΚ, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο πρώτο εξάμηνο της θητείας του, μαζί με τους συνεργάτες του. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης και η διοίκηση που ηγείται συμπληρώνουν έξι μήνες θητείας στις 17 Δεκεμβρίου και η απόφασή τους είναι να συνεχίσουν με τη στήριξη του κόσμου για πολλά χρόνια ακόμη.

Η ανανέωση της διοικητικής θητείας θα γίνει εντός των ημερών, μετά τη σχετική αίτηση που θα καταθέσει στο πρωτοδικείο ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Θανάσης Κατσαρής. Παρά τις «βολές» που δέχεται ο Κατσαρής για τα λάθη που έχει κάνει σε διοικητικό επίπεδο, απολαύει της αμέριστης συμπαράστασης του Ζαγοράκη. Άλλωστε, πρόσφατα ο πρόεδρος της ΠΑΕ ζήτησε από τον Κατσαρή οικονομική βοήθεια ύψους 150.000 ευρώ για να καλυφθούν βασικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ. Και ο Κατσαρής είπε αμέσως στον «Τεό» να περάσει από τα γραφεία του ερασιτέχνη και να πάρει 120.000 ευρώ, χρήματα που είχε τη δυνατότητα να διαθέσει. 

Ο Ζαγοράκης πολύ σύντομα, ίσως και σε μία έκτακτη πρες κόνφερανς, θα εκθειάσει τη στάση του Κατσαρή, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως αρκετοί οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν θέλουν να δουν τον πρόεδρο του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ ούτε... ζωγραφιστό μπροστά τους. Ο Ζαγοράκης είναι αποφασισμένος να κινηθεί σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι να ζητήσει από τον κόσμο του ΠΑΟΚ να συμμετάσχει ενεργά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Θέλει να είναι απόλυτα έτοιμος πριν απευθυνθεί στους φιλάθλους. 

Παράλληλα συζητά και την ενίσχυση της ομάδας στη μετεγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Δύο συναντήσεις με τον Σάντος είδαν το φως της δημοσιότητας, με βασικό θέμα συζήτησης το μετεγγραφικό, η αλήθεια όμως είναι πως οι δύο άνδρες έχουν κάνει πολλές συζητήσεις το τελευταίο διάστημα. Προς το παρόν δεν μπορούν να προχωρήσουν στην απόκτηση παικτών που θα ενισχύσουν την ομάδα, καθώς το οικονομικό «καίει». Ο ΠΑΟΚ αναζητεί πόρους. Και περιμένει δύο βασικές πηγές χρηματοδότησης, όπως είχαμε αναφέρει και στο «Π» αρκετές φορές στο παρελθόν. 

Η πρώτη είναι η κρατική χορηγία, η εταιρεία που θα διαφημιστεί στο μπροστινό μέρος της φανέλας του ΠΑΟΚ. Σε αυτό το θέμα υπάρχει αισιοδοξία τόσο από τον Θόδωρο Ζαγοράκη όσο και από τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ηλία Βιολίδη που χειρίζεται την υπόθεση. Η δεύτερη πηγή χρηματοδότησης είναι η περιβόητη αποζημίωση για τον Σικαμπάλα που περιμένουν στην ΠΑΕ ως μάννα εξ ουρανού. Άγνωστες όμως είναι οι «βουλές» της FIFA, που έπρεπε να είχε ανακοινώσει την απόφαση εδώ και μήνες, αλλά η αρμόδια επιτροπή που χειρίζεται το θέμα ακόμη δεν έχει δείξει τις προθέσεις της. Υπάρχει όμως και τρίτη πηγή χρηματοδότησης. Είναι τα χρήματα που μπορούν να συγκεντρωθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από τους απλούς φιλάθλους. 

Η ΠΑΕ θέλει πρώτα να ανακοινώσει τα ονόματα 50 επιχειρηματιών, επώνυμων ΠΑΟΚτσήδων που θα διαθέσουν από 50.000 ευρώ ο καθένας για να συνεισφέρουν στην όλη προσπάθεια. Και αμέσως μετά θα ζητήσει από τους απλούς φιλάθλους να αγοράσουν όσες μετοχές επιθυμεί ο καθένας για να συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσει η διοίκηση ρευστότητα, θα κλείσει υποχρεώσεις από το παρελθόν και θα μπορέσει να συνεχίσει την προσπάθεια εξυγίανσης. Και ενώ η διοίκηση κάνει βήματα προόδου, η ομάδα δεν μπορεί να «σταυρώσει» νίκη εκτός έδρας. 

Έξι ήττες σε ισάριθμους αγώνες έχει ο ΠΑΟΚ μακριά από την Τούμπα, σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Η μεταμόρφωση είναι άξια αναφοράς, καθώς στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ «πετάει» ενώ μακριά από αυτήν... καταρρέει. Ο Σάντος προβληματίζεται, πιστεύει στη δουλειά και την αλλαγή νοοτροπίας των παικτών, δεν θα έλεγε όμως όχι, εάν έφερνε ο Ζαγοράκης δύο πολύ καλούς παίκτες τον Γενάρη. Έναν διεισδυτικό επιθετικό που θα λύσει το πρόβλημα του γκολ και θα βοηθήσει τον Σάλμον και έναν επιτελικό μέσο που θα κάνει τη διαφορά. 

Πρακτικά, πρόβλημα υπάρχει και στην άμυνα, καθώς ο τραυματισμός του Ουντέζε και οι συχνές απουσίες του Σνάουτσνερ έχουν ανατρέψει την αμυντική δομή της ομάδας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΟΚ συνεχίζει ενωμένος, με τον κόσμο στο πλευρό του και την ελπίδα ότι οι νίκες σε αγωνιστικό επίπεδο στα παιχνίδια που ακολουθούν θα βελτιώσουν προς το καλύτερο το κλίμα που επικρατεί στον σύλλογο. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, ανεξάρτητα από την προσπάθεια της διοίκησης, ο «καθρέφτης» είναι η καλή πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα.