Περί αναδιάρθρωσης και άλλες λοιπές αμπελοφιλοσοφίες

peri-anadiarthrosis-kai-alles-loipes-ampelofilosofies

Υπάρχουν πράγματι, πιθανότητες να αλλάξει το σκηνικό στην Σούπερ Λίγκα και να προχωρήσει η αύξηση των ομάδων από 16 σε 18; Υπό φυσιολογικές συνθήκες η απάντηση θα ήταν αρνητική, αφού με βάση όλα όσα προβλέπονται από τον ΚΑΠ, το καταστατικό της ΕΠΟ κάθε απόφαση για αναδιάρθρωση κατηγοριών πρέπει να εφαρμόζεται από την μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο. Αυτή άλλωστε ήταν και η λογική της πρότασης της Ξάνθης. Πρότεινε κάτι τον Μάιο του 2009 για να αρχίσει να "τρέψει" από τον Αύγουστο, όταν θα ξεκινήσει το μεθεπόμενο πρωτάθλημα.

Η παρέμβαση όμως του Πανσερραϊκού και η πρόταση Θεοδωρίδη φέρνει τα πάνω κάτω, αφού ουσιαστικά η ομάδα των Σερρών ζητά να συμβεί κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά και για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει, αρχικά η αποδοχή της πρότασης από την πλειοψηφία της Λίγκας, στη συνέχεια η έγκρισής από τον Υφυπουργό Αθλητισμού και στο τέλος η αποδοχή από την ΕΠΟ με την αλλαγή του καταστατικού και του ΚΑΠ.

Δύσκολο το εγχείρημα, αλλά σίγουρα όχι ακατόρθωτο. Ο Πέτρος Θεοδωρίδης έχει αναλωθεί σε ένα μαραθώνιο επαφών με ομάδες, παράγοντες, κανάλια, ενώ φέρεται να έχει εξασφαλίσει και το ΟΚ του Γιάννη Ιωαννίδη, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει καταφέρει να περάσει το θέμα από την Λίγκα. "Αν το ποδόσφαιρο ψηφίσει υπέρ μιας τέτοιας κίνησης, τότε θα το εξετάσουμε" φέρεται να έχει διαμηνύσει ο Υφυπουργός Αθλητισμού στον πρόεδρο του Πανσερραϊκού.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει με βάση το Καταστατικό της Λίγκας να συγκεντρώσει 12 ψήφους η πρόταση Θεοδωρίδη για να γίνει αποδεκτή. Και σήμερα που μιλάμε, είναι περισσότερες από 4 οι ομάδες που δεν δέχονται να αυξηθεί από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο ο αριθμός των ομάδων της Σούπερ Λίγκας.

Φαίνεται όμως ότι είναι πάνω από 8 και εκείνες που εξετάζουν θετικά το αίτημα του Πανσερραϊκού. Το μεγάλο... κόλπο βέβαια, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, θα επιχειρήσει να το κάνει ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού με την εξασφάλιση της στήριξης του Ολυμπιακού. Μέχρι στιγμής αυτή δεν την έχει πετύχει, αλλά είναι βέβαιο πως μέχρι το διοικητικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, στην Σούπερ Λίγκα, θα έχει κατορθώσει να μάθει τουλάχιστον πως βλέπουν στο λιμάνι αυτή την πρότασή του.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το αγωνιστικό κομμάτι, η πρόταση Θεοδωρίδη μοιάζει ρεαλιστική.

Με το πρωτάθλημα να τελειώνει τέλη Απριλίου, όντως για τις 14 από τις 18 ομάδες υπάρχει ένα νεκρό διάστημα δύο μηνών που ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα και 4 μηνών απραξίας από επίσημες υποχρεώσεις. Η διεξαγωγή ενός πρωταθλήματος 18 ομάδων αυτομάτως θα παρατείνει την αγωνιστικό περίοδο μέχρι τα τέλη Μαίου, όπως συμβαίνει υπό φυσιολογικές συνθηκες σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Από την άλλη το ερώτημα που θέτουν οι υπέρμαχοι της διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης μοιάζει λογικό. Αντέχει το ελληνικό ποδόσφαιρο 18 ομάδες στην Σούπερ Λίγκα; Απάντηση σε θεωρητικό επίπεδο δεν μπορεί κανείς να δώσει. Με τα χρήματα από τα τηλεοπτικά να έχουν αυξηθεί σημαντικά, γιατί όχι; Μια δοκιμή άλλωστε θα πείσει και τους μεν και του δε...

Και ως προς το εμπορικό κομμάτι μοιάζει δελεαστική η πρόταση Θεοδωρίδη. Εταιρίες ζυθοποιίας, αναψυκτικών και παγωτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανσερραϊκού, έχουν γυρίσει την πλάτη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αφού την περίοδο που κάνουν τις διαφημιστικές τους εκστρατείες η Σούπερ Λίγκα κλείνει. Λογική και αυτή η προσέγγιση...

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια και αυτό που καίει όλες τις ΠΑΕ είναι το πως θα ανακατανεμηθούν τα έσοδα από την Κεντρική Διαχείριση. Αν ισχύει η πρόταση της Forthnet προς τον Πανσερραϊκό, ότι θα καταβάλλει 5 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση των ομάδων, τότε όλα μπορεί να ανατραπούν. Μένει όμως, κάτι τέτοιο να διαπιστωθεί στο συμβούλιο της 14ης Μαίου.

Στο οποίο θα δώσει το παρών τόσο ο Πέτρος Θεοδωρίδης, όσο και ο Χρήστος Πανόπουλος για να παρουσιάσει την πρόταση της Skoda Ξάνθης. Και κάτι τελευταίο... Τα επόμενα 24ωρα είναι βέβαιο ότι θα δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή και η Β' Εθνική. Η συμμετοχή της Κέρκυρας και του Ιωνικού σε αγώνες μπαράζ με τον ΟΦΗ και τον Πανσερραϊκό δεν αφήνει καθόλου αδιάφορους, ούτε τον Κανελλάκη, ούτε τον Καλογιάννη.

Μια ευκαιρία που ενδέχεται να τους παρουσιαστεί, έστω και από το παράθυρο για τη διεκδίκηση θέσης στην Σούπερ Λίγκα σίγουρα θα τη διεκδικήσουν. Και επειδή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν πρέπει ποτέ κανένας να κάνει προβλέψεις, κοντός ψαλμός αλληλούια...