Η εμπλοκή του μεγαλομετόχου αλλάζει τα δεδομένα

i-emploki-tou-megalometochou-allazei-ta-dedomena

Αν αφαιρούνταν το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη από τη λίστα των κατηγορουμένων στην υπόθεση των στημένων αγώνων, είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι θα ενδιαφέρονταν για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ενδεχομένως, η κοινή γνώμη να σχολίαζε δίκην «κουτσομπολιού» τα κατορθώματα του Μπέου ή τα έργα και τις ημέρες του Ψωμιάδη, και μέχρις εκεί. Η νέα κατηγορία που απαγγέλθηκε στον πρόεδρο του Ολυμπιακού μαζί με τους Τσακογιάννη και Παπαδόπουλο σοκάρει επειδή στοιχειοθετήθηκε από υλικό που συνέλεξε το Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας παρακολουθώντας πρόσωπα από τον χώρο της νύχτας.

Είναι βέβαιο ότι θα περιμένουμε άμεσα να δημοσιευτούν στον Τύπο και διάλογοι πιθανώς στους οποίους θα ακούγεται το όνομα του Μαρινάκη σε συνομιλίες τρίτων. Προφανώς του Τσακογιάννη και του Παπαδόπουλου. Το αδίκημα της υποκίνησης και διευκόλυνσης οργανωμένης ομάδας προσώπων για να διαπράξουν το αδίκημα της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, το οποίο αποδόθηκε με την ποινική δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, τιμωρείται από το άρθρο 41 του αθλητικού νόμου ως πλημμέλημα. Ωστόσο, προστίθεται στις ήδη ανακοινωθείσες κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κακουργηματικής απάτης και της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Ολα απομένουν να αποδειχτούν. Αλλά η ευκολία με την οποία συγκεντρώνονται στοιχεία που εμπλέκουν τον Βαγγέλη Μαρινάκη αλλάζουν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της υπόθεσης. Η τελευταία δίωξη που ασκήθηκε βασίζεται στις συνομιλίες των τριών κατηγορουμένων οι οποίοι υποτίθεται ότι συνεννοήθηκαν ώστε να στείλουν οργανωμένους οπαδούς της Θύρας 7 στον αγώνα Κορίνθου-Παναχαϊκής, για να δημιουργήσουν επεισόδια κι έτσι να τιμωρηθεί ο πρόεδρος της Παναχαϊκής Αλέξης Κούγιας. Δεν έχει, ωστόσο, αποσαφηνιστεί αν τα στοιχεία που συνέλεξαν οι αρχές περιλαμβάνουν τον ίδιο τον Μαρινάκη να συνομιλεί αλλά μόνο τη συνομιλία Τσακογιάννη – Παπαδόπουλου, στην οποία σύμφωνα με διάχυτες πληροφορίες ο πρώτος φέρεται να δηλώνει στον δεύτερο πως ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι ενήμερος για τη μετακίνηση των οπαδών.

Η ουσία είναι ότι ο Μαρινάκης ενεπλάκη εκουσίως ή ακουσίως σε μια υπόθεση από την οποία μπορεί να βγει αθώος αλλά παράλληλα και διαπομπευμένος. Αν δεν εμφανίζεται στη νέα κασετολογία που θα εμφανιστεί λίαν συντόμως, τότε θα «εγκαλείται» μόνο επειδή ανακατεύτηκε με τα πίτουρα. Αν πάλι ακουστεί κάτι διαφορετικό και συνάμα περισσότερο από σκανδαλιστικό με τη φωνή του, τότε η υπόθεση αποκτά νέο χαρακτήρα. Και σε τέτοια περίπτωση οφείλει να δώσει πολλές περισσότερες εξηγήσεις από όσες κι ο ίδιος τώρα φαντάζεται.

ΙΙ. Είναι μάταιο να δίνεται η αίσθηση ότι η πλευρά του ΠΑΟΚ παρακαλά τον Βιτόλο να παραμείνει χωρίς τη θέλησή του στην ομάδα. Οχι μόνο γιατί σκύλος με το ζόρι μαντρί δεν φυλά, αλλά κι επειδή ακόμη κι αν τώρα κατόρθωσε να τον δεσμεύσει απαγορεύοντάς του την προσφυγή είναι βέβαιο ότι στο εγγύς ή απώτερο μέλλον ο Ισπανός θα ξαναβρεί ευκαιρία για «δικαστική» λύση της συνεργασίας του. Στην οποία παρεμπιπτόντως μπορούσε να καταφύγει τους τελευταίους έξι μήνες. Κι επειδή πολύς λόγος γίνεται για το πώς ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να τον αφήσει να αποχωρήσει χωρίς όφελος, η απάντηση είναι ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Τη στιγμή που για τον πολυδιαφημισμένο και σαφώς ποιοτικότερο Βιεϊρίνια ήρθε μόλις μία πρόταση ενδιαφέροντος από το εξωτερικό (κι όχι η αναμενόμενη), για τον Βιτόλο τους τελευταίους έξι μήνες ουδέν συνέβη. Ισως ο Παναθηναϊκός τον θέλει να εντάσσεται στη μεταστροφή της φιλοσοφίας του για δραστικές περικοπές και low budget ομάδα. Μόνο που τα 900.000 ευρώ που θα του στοιχίσει πιθανώς να είναι πολλά γι' αυτό που θέλει να δημιουργήσει.

Ο Βιτόλο είναι ένας μονοδιάστατος ανασταλτικός που δεν έχει ικανότητα μεταβίβασης της μπάλας, δεν έχει σουτ, δεν βλέπει γήπεδο αλλά διαθέτει ένα προσόν που τον καθιστά υπερπολύτιμο σε ομάδες οι οποίες θέλουν να παίξουν κατά συνθήκη με έναν αμυντικό μέσο: τρέχει ακόμη κι όταν όλοι σταματούν, κόβει τον ρυθμό του αντιπάλου, κατ' άλλους χαλάει το παιχνίδι του. Για Ισπανό που θέλει να διαγράψει αξιοπρόσεκτη διεθνή καριέρα, ίσως να μην αρκεί αυτή η ικανότητά του. Για το ελληνικό πρωτάθλημα πιθανώς, να είναι το σημαντικότερο προσόν ακόμη και σε ομάδες τίτλου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 12/07/2011.