Ερνέστο Βαλβέρδε, ο δίκαιος προπονητής

ernesto-valverde-o-dikaios-proponitis

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε στο Ζέεφελντ της Αυστρίας το πιο σημαντικό κομμάτι του χτισίματος της νέας ομάδας, που είναι το βασικό στάδιο προετοιμασίας. Ο «πρωτομάστορας» Ερνέστο Βαλβέρδε, για δεύτερη φορά στην καριέρα του (αφού πέρυσι δεν πραγματοποίησε την προετοιμασία των Πειραιωτών), θα έχει την ευκαιρία να οδηγήσει τον νέο Ολυμπιακό από το Α ως το Ω και όλοι ξέρουμε την επιτυχία με την οποία το έκανε αυτό στην πρώτη χρονιά στο Λιμάνι.

Το «Μυρμήγκι» πήρε μαζί του στους πρόποδες των Αλπεων 29 ποδοσφαιριστές (και όχι μόνο τους 25 με τους οποίους θέλει να δουλεύει) και εδώ θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις για το ρόστερ της νέας σεζόν. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Ισπανό τεχνικό ότι έχει κολλήματα και πως προτιμά τις δοκιμασμένες λύσεις. Αντιθέτως, έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι ξεκινά από μηδενικής βάσης και δίνει σε όλους στους παίκτες ίσες ευκαιρίες.

Το χτίσιμο της ομάδας γίνεται κάθε φορά από το μηδέν, αφού μέσα στο προπονητικό κέντρο κρίνεται ποιος θα πάρει φανέλα βασικού και ποιος θα μείνει στον πάγκο. Καμιά θέση δεν είναι εξασφαλισμένη και όλοι οι παίκτες «ακτινογραφούνται» πριν από κάθε ματς, καθώς ο Βαλβέρδε έχει δείξει και παλιότερα ότι θέλει να παίζουν οι πιο έτοιμοι και οι δουλευταράδες.

Τη φιλοσοφία του ο Βάσκος την κάνει πράξη και στο Ζέεφελντ, όπου, πλην των οκτώ που δεν υπολογίζει σε πρώτη φάση για το πλάνο του (Λεάντρο, Γιάννης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Βασιλόγιαννης, Γιώργος Κατσικογιάννης, Ματ Ντάρμπισαϊρ, Κριστιάν Νέμεθ, Ντένις Επστάιν και Κώστας Μήτρογλου), όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν την ευκαιρία τους να διεκδικήσουν θέση στο ρόστερ του νέου Ολυμπιακού. Κι αυτό ισχύει και για τους Ντένις Ρόμενταλ και Μάρκο Πάντελιτς, οι οποίοι, αν και ακούγεται ότι δεν βρίσκονται στο πλάνο του Βαλβέρδε, θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από τη δουλεία τους να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του προπονητή τους.

Ακόμη, την ευκαιρία θα μπορέσουν να αρπάξουν και οι νεαροί Σουμπίνιο και Τάσος Παπάζογλου, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να δείξουν στον Βαλβέρδε τι αξίζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δημοφιλής προπονητής των Πειραιωτών, για όσο χρονικό διάστημα βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας, έχει τύχει της αναγνώρισης από όλους τους παίκτες, γιατί ακριβώς είναι απόλυτα δίκαιος και αντικειμενικός. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Αντώνη Νικοπολίδη την πρώτη χρονιά του Βαλβέρδε στους Ερυθρόλευκους, όπου είχε τονίσει ξεκάθαρα ότι θέλουν τον Ισπανό στην ομάδα, γιατί δίνει σε όλους τους παίκτες ίσες ευκαιρίες και φανέλα βασικού στον άριστο κάθε φορά.

Ο Βαλβέρδε δεν έχει φίλους και αντιπάθειες, αφού είναι επαγγελματίας σε αυτό που κάνει. Σέβεται όλους τους παίκτες και την περιουσία του Ολυμπιακού και μέσα από το υλικό που έχει στα χέρια του θα χτίσει την ομάδα των νέων επιτυχιών. Η εμπιστοσύνη για τη δουλειά που κάνει ο Ισπανός, μακριά από βεντετισμούς και συμφέροντα, είναι τόση, σε σημείο που να έχει πάρει «εν λευκώ» τα κλειδιά της ομάδας από τον πρόεδρο Βαγγέλη Μαρινάκη και να είναι το απόλυτο αφεντικό στο ποδοσφαιρικό τιμ, πάντα με γνώμονα το καλό της ομάδας. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει έναν μοναδικό τρόπο να αντιμετωπίζει όλους τους παίκτες που έχει μαζί του στο Ζέεφελντ. Τους σέβεται όλους και θα τους δώσει ευκαιρίες...