Διάσημοι Πανηγυρισμοί Αθλητών: Ευρηματικότητα και Φαντασία!

diasimoi-panigyrismoi-athliton-evrimatikotita-kai-fantasia

Αγαπημένα  μου παιδιά, ήρθε επιτέλους η ώρα να θυμηθούμε τους πιο διάσημους πανηγυρισμούς των ποδοσφαιρικών γηπέδων που κέντρισαν το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού, ακόμη και εκείνων που δεν ασχολούνται με το άθλημα

Ο κάθε πανηγυρισμός, ξεχωριστός, προϊόν φαντασίας και πολλές φορές με συγκεκριμένο νόημα για τον αθλητή που τον εκφράζει, είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο εξελίσσεται με το χρόνο, αλλάζει και χαρίζει στους οπαδούς στιγμές απίστευτης χαράς και περηφάνιας! Ας απολαύσουμε λοιπόν, τους πιο αναγνωρισμένους πανηγυρισμούς που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου!

Αξιομνημόνευτος παραμένει ο προκλητικός πανηγυρισμός του Ρόμπι Φάουλερ, με τη φανέλα της Λίβερπουλ τον Απρίλιο του 1999, απέναντι στην Εβερτον! Ο Φάουλερ σκόραρε και πανηγύρισε κάνοντας ότι "σνιφάρει" τις γραμμές του γηπέδου, σαν να ήταν κοκαΐνη!!! Πέραν του προστίμου των 60.000 λιρών που επέβαλε η ομάδα στον επιθετικό της, ο άτακτος Ρόμπι αποκλείστηκε και για 4 αγωνιστικές με απόφαση της Ομοσπονδίας.

Στο άλλο άκρο της προκλητικής εμφάνισης του Φάουλερ βρίσκεται ο γλυκός πανηγυρισμός του Μπεμπέτο στο Μουντιάλ του 1994, ο οποίος θέλησε να μοιραστεί τη χαρά για τον ερχομό στον κόσμο του τρίτου παιδιού του κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης! Ο Βραζιλιάνος άσος πανηγύρισε κουνώντας τα χέρια του σαν να νταντεύει μωρό, κίνηση η οποία έμεινε στην ιστορία και αντιγράφηκε από πολλούς παίκτες κατά καιρούς. 

Σε χορευτικούς ρυθμούς επιδόθηκε ο Πίτερ Κράουτς όταν έβαλε γκόλ με την Εθνική Αγγλίας απέναντι Ουγγαρία το 2006. Ο «άχαρος» επιθετικός έβαλε στην άκρη τα σχόλια όλων και τους αποστόμωσε με τις ρομποτικές χορευτικές φιγούρες του! Ωστόσο, ο δημοφιλής πανηγυρισμός δε κράτησε πολύ καθώς ο ίδιος δήλωσε πως: Δεν ήθελα να συνεχίζω να πανηγυρίζω έτσι από τη στιγμή που δεν ήταν πια αστείο.

Ποιος θα ξεχάσει την τρέλα στο πανηγυρισμό του Ντιέγκο Μαραντόνα απέναντι στην Εθνική Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, ο οποίος αφού σκόραρε, πανηγύρισε έξαλλα, κολλώντας το πρόσωπο του στην κάμερα της τηλεόρασης! Η χρήση ναρκωτικών ουσιών ήταν εμφανής για το θρύλο της Αργεντινής, ο οποίος λίγο αργότερα αποσύρθηκε από τα αγωνιστικά δρώμενα.

Εντυπωσιακός ήταν και ο «αλκοολικός» πανηγυρισμός του Πολ Γκασγκόιν, στο Euro 1996 μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας, όταν ο Γκασγκόιν και οι συμπαίκτες του πανηγύρισαν με τον σκόρερ ξαπλωμένο, γνωστή η στάση αυτή πια ως «η καρέκλα του οδοντίατρου» και τους υπόλοιπους να κάνουν ότι του ρίχνουν ποτό! Ο πανηγυρισμός αυτός είχε συμβολικό χαρακτήρα καθώς κατά τη διάρκεια της έναρξης του Euro, κάποιοι παίκτες της Αγγλίας φωτογραφήθηκαν "να τα πίνουν" σε μπαρ του Χονγκ Κονγκ!

Άκρως ευρηματικός ήταν ο πανηγυρισμός Tζίμι Μπουλάρντ παίρνοντας για λίγο το ρόλο του προπονητή! Η ισοφάριση της Hull με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2009, έδωσε το έναυσμα για τον προπονητικό πανηγυρισμό του Μπουλάρντ, όπου οι παίκτες συγκεντρώθηκαν σε κύκλο, με τον σκόρερ να μιμείται τον προπονητή της ομάδας, Φιλ Μπράουν, δίνοντας εντολές στους παίκτες!

Ακόμη, στην ιστορία έχει γραφτεί και η διάσημη «βουτιά» του Γιούγκεν Κλίνσμαν. Το 1994 με τη φανέλα της Τότεναμ, είχε πλέον τη φήμη του παίκτη που πέφτει εύκολα στην περιοχή για να κερδίσει πέναλτι. Με το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ έτρεξε προς το μέρος των οπαδών της Τότεναμ και έκανε βουτιά προκειμένου να πανηγυρίσει!

Άξιοι αναφοράς είναι και οι παρακάτω διάσημοι πανηγυρισμοί:

  • Όπως ο μπέμπης Ρομπίνιο με το δάκτυλο στο στόμα, το φιλί της βέρας από τον Ραούλ, ο κεραυνός του Γιουσάιν Μπόλτ, η πρώτη ανάποδη τούμπα του Χούγκο Σάντσεζ το 1976.
  • Η πρώτη χορευτική φιγούρα στα γήπεδα από το Ροζέρ Μιλά, ο οποίος χόρευε με το σημαιάκι του κόρνερ στο Μουντιάλ το 1994, ο Μάρκος Μαλγκαρέχο της Νασιονάλ Μοντεβιδέο που πέφτει για ύπνο με τους συμπαίκτες του και φυσικά αυτοί που επιλέγουν κάποιο διάσημο τραγούδι, όπως οι Νεϋμάρ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρόις και Χόλτμπι με το γνωστό «Ai se eu te pego» και με το Gangnam style.
  • Τέλος, οφείλουμε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά στους μικρούς θεούς της ομάδας Stjarna από την Ισλανδία για να απολαύσουμε τις πιο έξυπνες και αστείες σκηνές των πανηγυρισμών τους!