Δεν αρκούν οι προθέσεις, χρειάζονται έργα

den-arkoun-oi-protheseis-chreiazontai-erga

Θέλουν ή όχι οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας να δώσουν μια και καλή τέλος στην καταπολέμηση της βίας; Η απάντηση μοιάζει εύκολη, όμως παράλληλα και περίπλοκη. Την λαϊκή ρήση που λέει ότι κάποιος θέλει την πίττα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο την ξέρετε; Ε, κάπως έτσι έχει και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ομάδες της Λίγκας, αλλά και των μικρότερων κατηγοριών το θέμα της βελτίωσης παροχής υπηρεσιών προς τους Ελληνες οπαδούς.

Εδώ και τρία χρόνια, ναι, τρία χρόνια γίνεται συζήτηση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η εφαρμογή του οποίου θα βάλει τέλος, μια και καλή στα φαινόμενα του χουλιγκανισμού που ναι με έχουν ελαχιστοποιηθεί, αλλά καλό είναι να εκλείψουν.

Τρία χρόνια συζήτησης και φτάσαμε πλέον στο παρά πέντε της υλοποίησης του σχεδίου για να τραβήξουν… χειρόφρενο οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Ο λόγος; Ποιος άλλος από το οικονομικό; Η αναφορά στον σκύλο και την πίττα. Η ΓΓΑ έχει ξεκαθαρίσει από το ξεκίνημα αυτής της ιστορίας ότι ένα μέρος του κόστους θα επιβαρύνει και τις ομάδες. Και φυσικά οι ομάδες δεν είναι διατεθειμένες να το δεχτούν. Θέλουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο με μικρό έως μηδενικό κόστος γι’ αυτές. Ενδεχομένως και να έχουν δίκιο, αφού οι περισσότερες δεν έχουν δικό τους γήπεδο. Από την άλλη, θα πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστεί στο σύνολό του ένα μέτρο που όλοι υποστηρίζουν ότι είναι σε θέση να φέρει άμεσα αποτελέσματα. Διότι είναι βέβαιο ότι γνωρίζοντας ένας οπαδός που ενδεχομένως να πηγαίνει στο γήπεδο με σκοπό να προκαλέσει επεισόδια, ότι το εισιτήριό του είναι ονομαστικό και η θέση του καταγεγραμμένη από το σύστημα, να το ξανασκεφτεί, αφού με την παράλληλη λειτουργία του κλειστού κυκλώματος θα οδηγηθεί σχεδόν αμέσως σε κάποιο αστυνομικό τμήμα.

Γίνονται στην Ελλάδα αυτά τα πράγματα;  Δικαιολογημένα θα αναρωτηθούν πολλοί αν όντως μπορεί να ζήσουμε τέτοιες στιγμές. Σε μικρό βαθμό το μέτρο εφαρμόστηκε και φέτος με το κλειστό κύκλωμα των γηπέδων να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά από πέρυσι. Οι συλλήψεις ήταν περισσότερες, όμως δεν σημαίνει πως ήταν και όλες σωστές, αφού οδηγήθηκαν στη φυλακή και άτομα που δεν είχαν συμμετοχή σε επεισόδια.

Η αλλαγή του νόμου Ορφανού καθιστά ακόμα πιο επιβεβλημένη την ανάγκη για άμεση εφαρμογή του μέτρου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Τα 5.5 εκατομμύρια που πρέπει να πληρώσει η Σούπερ Λίγκα για να εγκατασταθούν τα συστήματα στα γήπεδά της, είναι ποσό σεβαστό, αλλά πολύ μικρό μπροστά στα έσοδα που θα έχει ο Συνεταιρισμός τα επόμενα τρία χρόνια. Αξίζει τον κόπο μια τέτοια επένδυση; Για τους Ελληνες φιλάθλους, αλλά και τους οπαδούς, σίγουρα. Για τους παράγοντες που διοικούν τις ΠΑΕ, επίσης. Το γιατί δεν παίρνουν μια γενναία απόφαση είναι ένα άλλο, μεγάλο θέμα. Οι εποχές είναι δύσκολες και η Πολιτεία θα πρέπει να βάλει και πάλι το «χέρι» στην τσέπη. Μόνο που από την πλευρά του Ιωαννίδη μάλλον δεν υπάρχει τέτοια διάθεση στην παρούσα φάση. Αλλωστε, ένα μεγάλο κομμάτι του συνολικού κόστους θα το καταβάλλει η ΓΓΑ.

Οι εντολές που δόθηκαν ήδη στα επιτελεία των ΠΑΕ που προετοιμάζονταν για το ηλεκτρονικό εισιτήριο ήταν σαφής. «Ξεχάστε το για φέτος»… Εδώ που τα λέμε ξεχασμένο το είχαμε όλοι. Η μόνη λύση για την εφαρμογή του μέτρου είναι να μπει ως κριτήριο η ύπαρξη των τουρνέ στα γήπεδα, στη λίστα εκείνων που προβλέπονται για την αδειοδότηση των ομάδων ώστε να παίρνουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Διαφορετικά, άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε…

Υστερόγραφο: Η απόφαση για την αποχώρηση της Αστυνομίας μέσα από τους αγωνιστικούς χώρους είναι σωστή και επιβεβλημένη. Αρκεί να συνοδευτεί από μια σειρά άλλες που θα θωρακίσουν την παρουσία επαγγελματιών ανδρών security και μόνο μέσα στα γήπεδα... Και φυσικά σε περιόδους που τα οικονομικά του κράτους δεν πάνε και τόσο καλά, μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να δεχτεί η κυβέρνηση την κατάργηση της παρακράτησης του 10% που πηγαίνει στα ταμεία των αστυνομικών.