Και μόνο το γεγονός ότι η ΑΕΚ έχει κερδίσει και τα δύο εντός έδρας ντέρμπι με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, είναι ικανό για να νιώθει επιτυχημένος ο Μανόλο Χιμένεθ.
Τελευταίος το πέτυχε ο Όλεγκ Μπλαχίν, ως προπονητής της ΑΕΚ τη σεζόν 1998-99, ενώ ο Ντουμίτρου Ντουμιτρίου είχε τέσσερα στα τέσσερα (εντός κι εκτός έδρας δηλαδή) το 1997-98. Με τον Ντουμιτρίου, όμως, η ΑΕΚ βγήκε τρίτη, ενώ ο ίδιος δεν τελείωσε το πρωτάθλημα στον πάγκο. Ο δε Μπλαχίν έβγαλε την ομάδα δεύτερη. Αλλά και ο Ραβούσης που επίσης είχε πελάτες τους «αιωνίους» τη σεζόν 1996-97, δεύτερη την έβγαλε την ΑΕΚ. Και αποχώρησε το ίδιο καλοκαίρι, όπως είχε αποχωρήσει και ο Μπλαχίν το 1999 για να έρθει ο «καθηγητής» Τουμπάκοβιτς.
Όχι, δεν με έπιασε καμιά νοσταλγική διάθεση. Απλά, υπενθυμίζω πόσο ανεπαρκείς είναι οι νίκες στα ντέρμπι για να καταστήσουν επιτυχημένη μια ομάδα και τον προπονητή της. Θυμίζουν εκείνο τον στίχο του Ηλία Λυμπερόπουλου που έκανε θρύλο με τη φωνή του ο Τόλης Βοσκόπουλος: «Σαν της γαρδένιας τον ανθό που ζει μια νύχτα μόνο…».
Επειδή έζησα από πολύ κοντά εκείνα τα νικηφόρα ντέρμπι στα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ‘90, βλέπω τα ίδια συμπτώματα και τώρα. Και διαπιστώνω ότι οι ΑΕΚτζήδες απολαμβάνουν το ίδιο όπως απολάμβαναν και τότε αυτόν τον άτυπο τίτλο της θριαμβεύτριας των ντέρμπι. Οι οπαδοί δικαιούνται να το κάνουν. Η επίσημη ΑΕΚ, όχι.
Το σίγουρο είναι ότι η ομάδα έχει κάποιες δυνατότητες και αυτό αποδείχθηκε στα ντέρμπι. Δεν παίρνω πίσω αυτό που έχει χιλιογράψει ότι το ρόστερ της είναι ακατάλληλο, αλλά και δεν βλέπω πια να είναι τόσο καλύτεροι οι δύο βασικοί ανταγωνιστές της, ώστε, ενώ έχουν χάσει αμφότεροι από την ΑΕΚ, να απέχουν από αυτήν οκτώ βαθμούς.
Ακόμα και αυτή η φτωχή σε κλάση και ταλέντο ΑΕΚ μπορεί θα μπορούσε να μην απέχει τόσο από την κορυφή,. Για να το πετύχει, όμως, θα πρέπει να δείχνει την ίδια αγωνιστική διάθεση και συνέπεια απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Όταν κερδίζεις τα ντέρμπι και χάνεις από ουραγούς, το μόνο που αποδεικνύεις, είναι ότι το πόσο ασόβαρη ομάδα είσαι.