Δυο απώλειες, πολλά οφέλη!

Μπορώ να σκεφτώ… 2012 λόγους για τους οποίους ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν τη νίκη στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Δε χρειάζεται να αναφέρω κανέναν γιατί πολύ απλά τους ξέρετε κι εσείς. Ας μείνουμε λοιπόν στην ουσία.

Ο Δικέφαλος κατάφερε χωρίς να φθάσει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης να κερδίσει στο πρώτο παιχνίδι της νέας χρονιάς και να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη βαθμολογική του θέση. Το εντυπωσιακό δεν ήταν ότι ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Λεβαδειακό στην Τούμπα.

Το εντυπωσιακό ήταν ότι έφθασε στην επιτυχία χρησιμοποιώντας 9 συνολικά Έλληνες παίκτες στην 11αδα και μάλιστα ένας εξ αυτών ήταν ο Κατσικάς που πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση σε επίσημο παιχνίδι του ΠΑΟΚ.

Ο Μπόλονι εκμεταλλευόμενος την αποχώρηση του Κοντρέρας αποφάσισε να δώσει σε έναν ακόμα νεαρό παίκτη την ευκαιρία και χρησιμοποίησε τον Κατσικά στο κέντρο της άμυνας μαζί με τον Μαλεζά.

Θεωρώ ότι δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση στην άμυνα του ΠΑΟΚ για να έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε τον Κατσικά από την πρώτη του εμφάνιση. Σίγουρα δεν εντυπωσίασε (όπως για παράδειγμα ο Σταφυλλίδης στο ντεμπούτο του με την ασπρόμαυρη φανέλα) αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι την Τετάρτη δεν συμμετείχε ούτε στις αποστολές της ομάδας.

Συνολικά λοιπόν ο ΠΑΟΚ κέρδισε το πρώτο τρίποντο στο 2012 χρησιμοποιώντας πολλούς νεαρούς παίκτες (Κατσικά, Σταφυλλίδη, Γλύκο, Γιάννου) ενδεικτικό του πλάνου που έχουν καταστρώσει και θέτουν σε εφαρμογή Ζαγοράκης, Βρύζας, Κωνσταντινίδης και φυσικά ο Λάζλο Μπόλονι.

Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο ρουμάνος τεχνικός στις δηλώσεις του το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο αλλά απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Δικεφάλου τα επόμενα χρόνια.

Υ. Γ. 1 Εννοείται ότι το μείζων θέμα των ημερών ήταν η αποχώρηση του Πάμπλο Κοντρέρας και –κυρίως- η πώληση του Αντελίνο Βιειρίνια στην Βόλφσμπουργκ. Κανείς δεν αισθάνεται χαρούμενος όταν η ομάδα αναγκάζεται να στερηθεί τις υπηρεσίες δυο παικτών που συνέδεσαν το όνομα τους με τη αγωνιστική αναγέννηση του ΠΑΟΚ την τελευταία τετραετία.

Τα κενά που δημιουργούνται ίσως Δε μπορούν να καλυφθούν. Δεν είναι εύκολο από τη μια μέρα στην άλλη να αντικατασταθούν παίκτες όπως ο Κοντρέρας και ο Βιειρίνια. Ωστόσο η ανάγκη να εξασφαλισθούν χρήματα –σύμφωνα με τις εντολές της ΟΥΕΦΑ- δεν άφηνε περιθώρια.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν αστειεύεται. Στην πρόσφατη κλήρωση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ επιτελείς της ενημέρωσαν τους απεσταλμένους του ΠΑΟΚ ότι σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η οικονομική θέση της ΠΑΕ μέσα στον Ιανουάριο το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ομάδα θα είναι τεράστιο.

Επί της ουσίας η ΟΥΕΦΑ ζήτησε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να εξασφαλίσει μέσα στον Ιανουάριο ποσό 4.000.000 ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε νυν και παλιούς παίκτες καθώς επίσης και σε παλαιότερους διακανονισμούς με προπονητές που αποχώρησαν ή και ομάδες από τις οποίες αποκτήθηκαν παίκτες.

Αυτά τα δεδομένα –δυστυχώς- υποχρέωσαν την ΠΑΕ να αποφασίσει την πώληση του Βειρίνια και την αποδέσμευση του Κοντρέρας που βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι θα έμενε ελεύθερος έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι καθώς έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει την καριέρα του στην πατρίδα του.

Από τις δυο κινήσεις, καθώς επίσης και από τις αποχωρήσεις Αρίας, Λοενάρντο, Σπαντάτσιο εξασφαλίστηκε ένα ποσό της τάξης των 6.000.000 ευρώ περίπου. Αν αφαιρέσουμε την υποχρέωση στην Πόρτο (διατηρούσε ποσοστό σε ενδεχόμενη πώληση του Βιειρίνια) που υπολογίζεται στο 1.000.000 ευρώ εξασφαλίστηκαν χρήματα για να γίνουν μια ή δυο κινήσεις ενίσχυσης μέσα στον χειμώνα.

Υ. Γ. 2 Το πλέον σημαντικό λοιπόν είναι να χρησιμοποιηθούν σωστά τα χρήματα. Να γίνουν με λίγα λόγια σωστές επιλογές και να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος (Φιλομένο, Σαβίνι, Κριστιάνο και άλλοι).