Με τον Βαλβέρδε οδηγό για την ευρωπαϊκή καθιέρωση

Ο Ολυμπιακός ύστερα από μια καταπληκτική εμφάνιση στην Μασσαλία, κατάφερε να μπει γερά στο κόλπο της Ευρώπης, είτε στο Champions League, για την οποία χρειάζεται να στραβοπατήσει η Μαρσέιγ, είτε στο Europa league αν καταφέρουν οι Γάλλοι να φύγουν αλώβητοι από το Ντόρτμουντ, αρκεί βέβαια να κερδίσουν την αδιάφορη Άρσεναλ που θα έρθει στην Αθήνα με την πρωτιά εξασφαλισμένη.

Βλέποντας την αντιμετώπιση από πλευράς Μ.Μ.Ε. στη μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού, τα οποία αποθεώνουν τόσο τον προπονητή όσο και τους παίκτες, ήρθαν στο μυαλό οι αντίστοιχες αντιδράσεις του Τύπου μετά την ήττα από τους Γάλλους στην πρεμιέρα των ομίλων στο Καραϊσκάκη, όπου υπήρχε πλήρης απαξίωση προς τα ίδια πρόσωπα! Η αντίδραση του Μαρινάκη ήταν εξαιρετική, προστάτευσε την ομάδα, τονίζοντας ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον προπονητή και τους παίκτες του, δίνοντας πίστωση χρόνου στο πλάνο που είχε ετοιμάσει για την φετινή σεζόν με τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο Βαλβέρδε δικαιώνει απόλυτα την επιλογή του Προέδρου, γιατί ο προπονητής που εμπιστεύτηκε έχει ποδοσφαιρικές αρχές, τις οποίες δεν θυσιάζει στον βωμό του αποτελέσματος. Το σημαντικότερο είναι ότι το πλάνο του έχει αποδώσει καρπούς μέσα στο γήπεδο σε όλους τους ευρωπαϊκούς αγώνες με εξαίρεση την 1η αγωνιστική, όπου για πολλούς λόγους η ομάδα έδωσε το 1ο επίσημο ματς και ήταν φανερά ανέτιμη. 

Με ποδόσφαιρο κατοχής, πίεση που ξεκινάει από ψηλά, αξιόλογο ‘transition’, καλοδουλεμένες στημένες φάσεις και δημιουργία πολλών ευκαιριών, οι ‘ερυθρόλευκοι’ έχουν παίξει στα ίσια την Άρσεναλ στο Λονδίνο διεκδικώντας με αξιώσεις ένα θετικό αποτέλεσμα, κέρδισαν με άνεση τους Πρωταθλητές Γερμανίας στο γήπεδο τους και κέρδισε μέσα στην Μασσαλία, με σημαντικές απουσίες που δεν φάνηκαν γιατί πρωταρχικό ρόλο στην ομάδα έχει το πλάνο και το σύστημα του προπονητή και όχι η απόδοση μεμονωμένων παικτών.

Ο αγώνας της 6ης Δεκεμβρίου στο Καραϊσκάκη δεν είναι τυπική διαδικασία. Τα ‘δεύτερα’ της Άρσεναλ παλεύουν για την προώθηση τους και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό χωρίς να έχουν βαθμολογικό κίνητρο. Ο Ολυμπιακός σε ένα κατάμεστο γήπεδο αν παίξει με το ίδιο πάθος που επέδειξε στην Γαλλία, θα μπορέσει να κάμψει το εμπόδιο των ‘κανονιέρηδων’. Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων την τελευταία αγωνιστική, ο Ολυμπιακός έχει πραγματοποιήσει αξιόλογες εμφανίσεις, παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο βασισμένο στις αρχές που έχει χαράξει ο προπονητής του και έχοντας σκορπίσει ενθουσιασμό στους φιλάθλους του, καθώς και υποσχέσεις πως μπορεί να καθιερωθεί ως μια υπολογίσιμη ευρωπαϊκή δύναμη.